مخالفت نمایندگان مجلس با قراردادهای جدید نفتی

دولت برای قراردادهای نفتی اصلاحیه جدیدی ارائه می‌کند

زیتون-سخنگوی هیئت رییسه و رییس هیئت تطبیق مصوبات دولت با قوانین، پس از جلسه غیرعلنی امروز مجلس اعلام کردند که این قراردادها اصلاح خواهد شد.
به گفته بهروز نعمتی، «نحوه مالکیت مخازن»، «بحث انتقال تکنولوژی»، «مسائل حاکمیتی» و «حضور شرکت‌های ایرانی به عنوان شرکت دوم» از جمله ایرادات نمایندگان مجلس به مدل جدید قراردادهای نفتی ایران است. محسن اسماعیلی، رئیس هیئت تطبیق مصوبات دولت با قوانین، نیز خبر داد که قرار است دولت «اصلاحیه جدیدی» بر مدل جدید قراردادهای نفتی «اعمال کند.» مجلس+شورای+اسلامی (1)
اسماعیلی اعلام کرد که هیئت تطبیق مصوبات دولت با قوانین، پس از انجام این اصلاحات، نظر نهایی خود را اعلام خواهد کرد.
همایون هاشمی، نماینده میاندوآب در مجلس، به نقل از زنگنه اعلام کرد که ۱۵ مورد «نگرانی» اعلام شده از سوی دفتر رهبر جمهوری اسلامی درباره مدل جدید قراردادهای نفتی «رفع» شده است. به گفته آقای هاشمی، توضیحات وزیر نفت برای نمایندگان مجلس «قانع‌کننده» بود.
از سوی دیگر جواد کریمی قدوسی، نماینده اصولگرای مشهد، اعلام کرد که بر اساس «مستندات» نمایندگان مخالف، از ۱۵ ایراد دفتر رهبر جمهوری اسلامی، «دو بند به صورت کامل و دو بند دیگر به صورت ناقص» رفع شده و «۱۱ بند» نیز رفع نشده است.
به گفته کریمی قدوسی، علی لاریجانی رئیس مجلس، در جلسه غیرعلنی روز یکشنبه اعلام کرده که ایرادهای دفتر رهبر جمهوری اسلامی رفع شده اما نمایندگان مخالف در حال تحقیق درباره این موضوع هستند.
تعدادی از نمایندگان مجلس پس از جلسه غیرعلنی با حمایت از مدل جدید قراردادهای نفتی اعلام کردند که این قراردادها باعث سرعت در بهره‌برداری از میادین مشترک ایران با کشورهای خارجی می‌شود.
ایران ۲۷ میدان مشترک نفت و گاز دارد که بنابر گزارش‌ها، کشورهای عربی ۷ تا ۸ برابر ایران از این میادین تولید نفت و گاز انجام می‌دهند.
وزارت نفت ایران در اسفند ۹۲ «هم‌اندیشی مدل جدید قرارداد نفتی ایران» را با حضور نمایندگان شرکت‌های بین‌المللی برگزار کرد و پس از آن در کنفرانسی در آذرماه ۹۴ مدل جدیدی از قراردادهای نفتی را رونمایی کرد که بر اساس آن، توسعه ۴۹ میدان نفت و گاز برای شرکت‌های خارجی پیشنهاد شد.
قراردادهای قبلی ایران مبتنی بر «بیع متقابل» بود که شرکت خارجی تنها به عنوان پیمانکار وارد پروژه نفتی می‌شد و بعد از راه‌اندازی و تحویل پروژه، سود خود را دریافت می‌کرد. اما به گزارش ایسنا قراردادهای جدید، طولانی مدت و ۲۰ تا ۲۵ ساله هستند و شرکت طرف قرارداد خارجی مالکیت درصدی از نفت تولید شده را تا پایان استخراج ذخایر میادین نفت و گاز در اختیار خواهد داشت.
منتقدان «تسلط شرکت های خارجی بر منابع نفتی و گازی و نقض حاکمیت ملی» و«نادیده انگاشتن اصول انتقال فناوری در الگوی پیشنهادی» را از جمله اشکالات قرارداهای نفتی جدید خوانده‌اند.
بیژن نامدارزنگنه، وزیر نفت ایران، امروز صبح در نشست غیرعلنی به سوالات نمایندگان مجلس پاسخ داده بود.
در این جلسه که غیر علنی برگزار شد، نمایندگان مجلس اشکالات قرارداد های جدید نفتی را مطرح کردند. پیش از برگزاری جلسه، شماری از نمایندگان مجلس از جمله عبدالرضا مصری، خواستار تشکیل جلسه علنی مجلس درباره قراردادهای نفتی شده بودند چرا که «مردم نامحرم نیستند.»
اما در پی رای گیری در خصوص علنی یا غیر علنی بودن این جلسه، اکثر نمایندگان به برگزاری غیرعلنی آن رای داده‌اند.
بهروز نعمتی، سخنگوی هیات رییسه مجلس، پس از پایان این جلسه، نشست مجلس را «سنگین» توصیف کرد؛ خبرگزاری فارس به نقل از او نوشت که در این جلسه غیرعلنی نمایندگان «انتقادهای تندی» را مطرح کرده‌اند.
حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده دیگر مجلس با استناد به سخنان مخالفان قرار دادهای نفتی به فارس گفته بود: «متن انگلیسی قراردادهای جدید نفتی ۱۳۱ صفحه است، اما فقط ۴ صفحه از آن به هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین ارسال شده است و از سوی دیگر هیات مدیره شرکت ملی نفت نیز حاضر نشدند الگوی جدید قراردادهای نفتی را بپذیرند و مدیران این شرکت روز گذشته اطلاعیه‌هایی را در این باره صادر کردند.»
در پایان این جلسه علی لاریجانی، رییس مجلس، اعلام کرد که انتقادهای نمایندگان در گزارشی به دولت منتقل می شود.
دیروز نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس گفته بود «در هرحال قرار نیست طرح جدیدی در این‌باره در مجلس ارائه شود»؛ با این حال یحیی کمالی‌پور از نمایندگان مجلس گفته اگر این ۱۱ ماده باقی‌مانده اصلاح نشود، مجلس با قراردادهای نفتی مخالفت خواهد کرد.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

مخالفت نمایندگان مجلس با قراردادهای جدید نفتی

جامعه ایران را می توان از نظر سیاسی به سه طیف مخالفان، موافقان و قشر خاکستری تقسیم کرد. باید گفت که مخالفان کسانی هستند که معتقدند جمهوری اسلامی اصلاح ناپذیر است و باید برود. موافقان

ادامه »

دکتر بیژن عبدالکریمی جزو معدود اندیشمندان و فلسفه‌ورزانی است که اغلب تلاش می‌کند اخلاق‌مدارانه، در اندیشه‌ورزی و کنشگری‌اش، با پرهیز از رادیکالیسم و اتخاذ

ادامه »

بسیاری از شهروندان و بازیگران اقتصادی اعم از مصرف‌کننده، سرمایه‌گذار، تولیدکننده از خود می‌پرسند که چرا با هر تکانه در

ادامه »