محمد خاتمی:

انتخابات را مقدمه‌ای برای گذر از فضای امنیتی به فضای باز سیاسی قرار دهیم

محمد خاتمی:

زیتون– سیدمحمد خاتمی در پیامی درباره‌ی انتخابات پیش رو با تایید وجود اشکالاتی در روند انتخابات و سازوکارهای رایج آن تاکید کرد که این مسائل هیچگاه نباید ما را از اهمیت اصل انتخابات و تاثیر آن در سرنوشت کشور غافل کند.

رییس‌ جمهوری اسبق ایران همچنین با گلایه از دست‌اندرکارانی که می‌توانستند با پرهیز از تنگ‌نظری و فراخ‌تر و باز‌تر دیدن دایره نظام همگان را به حضور در انتخابات تشویق کنند، از اینکه چهره‌های ارزنده و شایسته که پاره‌ای از آنان از سرمایه‌های گرانقدر کشور و انقلاب و از افتخارات ملت هستند، در معرض انتخاب مردم قرار نگرفته‌اند و در واقع انقلاب و ملت از وجود آنان محروم مانده است و از اینکه حتی به نظر اعاظم حوزه علمیه و نیز دلسوزان انقلاب و اسلام و کشور توجه نشده است ابراز تاسف کرد. او در عین حال٬ امید را هویت اصلاح طلبان دانست و گفت:«به امید زنده‌ایم و هنوز کورسوی امیدی مانده است که در رده‌های بالا‌تر تصمیم‌گیری تا حدی این نقیصه جبران شود.»

رئیس‌جمهوری دولتاصلاحات، همچنین ضمن ابراز اطمینان از اینکه فرزندان اصلاح‌طلب ملت که خیر کشور و سربلندی انقلاب و ملت و رفع و دفع تنگنا‌ها و تهدید‌ها را می‌خواهند تلاش خواهند کرد که با معرفی چهره‌های مطلوب و نیز حمایت از نامزدهایی که بهتر و بیشتر می‌توانند منافع ملی را تأمین کنند دوستداران فراوان خود و همه ملت را به سوی مجلسی شایسته، خوب و قابل قبول رهنمون باشند؛ گفت:« همه ما به تصمیم‌های آنان و همه خیرخواهانی که در جریان انتخابات حضور دارند احترام می‌گذاریم.»

 

متن پیام سیدمحمد خاتمی به گزارش «خاتمی مدیا» به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

در آستانه سالروز پیروزی انقلاب‌ اسلامی‌ ایران، ادای‌ احترام می‌کنیم به سلسله‌جنبان انقلاب حضرت امام‌ خمینی و به روان پاک شهیدان درود می‌فرستیم و همت بلند ملت سرافراز را می‌ستائیم که لحظه‌ای در آزادی‌خواهی و استقلال‌طلبی خود تردید نکرده‌اند. و آفرین می‌گوئیم به فرزندان ایثارگر ملت.

حاصل انقلاب بزرگ، «جمهوری اسلامی» است که در آن مردم صاحب کشور و دارای حق تعیین سرنوشت شناخته شده‌اند و حکومت برآمده از ارادهٔ مردم و دارای حدّ و حدود و مسئول در برابر ملت باید باشد.

هدف بلند انقلاب بعد از فروپاشی رژیم سابق عبارتست از ساختن کشور نمونه که در آن، مردم و منافع و مصالح و حقوق آنان مدار و محور است و در عین حال ارزش‌های الهی و معنوی، که فقدان آن در جامعه امروز فاجعه‌ها آفریده است، در آن باید حاکم باشد و جنبه ایجابی انقلاب و مرحله دوم آن که از جنبه سلبی آن مهم‌تر است همین است و رعایت این جنبه برای همه ملت بخصوص ایثارگران عزیز از اهمیت و اولویت برخوردار است.

ما از اینکه چهره‌های ارزنده و شایسته که پاره‌ای از آنان از سرمایه‌های گرانقدر کشور و انقلاب و از افتخارات ملت هستند، در معرض انتخاب مردم قرار نگرفته‌اند و در واقع انقلاب و ملت از وجود آنان محروم مانده است و از اینکه حتی به نظر اعاظم حوزه علمیه و نیز دلسوزان انقلاب و اسلام و کشور توجه نشده است ناراحتیم

مردم بزرگوار بیش از یک قرن است که در جهت استقرار مردم‌سالاری و برقراری نظام و حکومت مردمی، مستقل و پیشرو مبارزه و تلاش کرده‌اند ولی بعد از مشروطیت در دوران بسیار کوتاهی شاهد بوده‌اند که رای و نظر مردم مورد احترام باشد و خیلی زود دوباره خودکامگی و دیکتاتوری برقرار شده است و بعد از استیلای استکبار و استعمار بر عالم و آدم مصیبت مضاعف ملت‌ها و کشورهایی چون ما، استبداد وابسته به بیگانه بوده است و جهت اصلی مبارزات نیز در این دوران‌ها نفی توامان استبداد و استعمار بوده است.

انقلاب اسلامی به نام خدا و با حضور مردم و با برداشتی از اسلام که در آن مردم حاکم بر سرنوشت خویشند و آزادی و پیشرفت و برخورداری حق آن‌هاست، منادی مردم‌سالاری و رهایی از سلطه بیگانه بوده است و به همین جهت انتخابات در نظام ناشی از انقلاب و در قانون اساسی تا این اندازه مورد اهتمام قرار گرفته است.

«انتخابات» گرچه شرط کافی برای استقرار مردم‌سالاری نیست ولی شرط لازم آن است و اینک در آستانه برگزاری دو انتخابات مهم قرار گرفته‌ایم.

هر کسی می‌تواند در روند انتخابات و سازوکارهای رایج آن اشکالاتی ببیند و خواستار رویکرد‌ها و سازوکارهایی باشد که با موازین مردم‌سالاری و با روح انقلاب ما سازگار باشد و حضور مردم را بهتر تامین کند و حقوق و آزادی‌های آن‌ها را مورد توجه بیشتر قرار دهد. ولی این‌ها هیچگاه نباید ما را از اهمیت اصل انتخابات و تاثیر آن در سرنوشت کشور غافل کند. رسالت همهٔ آنان که به انقلاب و جمهوری اسلامی و کشور ایران و مردم دلبسته‌اند اعم از اصولگرا و اصلاح‌طلب و همه کسانی که به کشور و مصالح و منافع ملی می‌اندیشند در عین حال که بهبود و اصلاح روند انتخابات را مطالبه و برای آن تلاش می‌کنند، این است که اهمیت اصل انتخابات را از یاد نبرند.

در اینجا به اقتضاء شرایط روز می‌خواهم دو نکته را تذکر دهم که حضور پرشور همگان را با هر گرایش و روشی و علی‌رغم اینکه ممکن است از بعضی امور دلخور باشند ایجاب می‌کند:

ما در منطقه‌ای پر آشوب و نا‌آرام به سر می‌بریم. به اطراف خود بنگرید و حتی به کشورهای دوردست که ناامنی و ویرانگری و خشونت در آن‌ها بیداد می‌کند. بپذیریم که ایران عزیز به برکت جمهوری اسلامی امروز از ثبات و امنیت قابل قبولی برخوردار است و هر روز به یاری خداوند، جهان بیشتر به اهمیت ایران و جایگاه مهم آن در منطقه و تاثیرگذاری آن در رویداد‌ها پی می‌برد. ما باید قدردان این نعمت بزرگ باشیم و بدانیم که هر چه حضور مردم در انتخابات بیشتر باشد ثبات و امنیت را تقویت می‌کند.

از جهت دیگر دولت محترم با حمایت رهبری انقلاب توانسته است در پرونده هسته‌ای به موفقیت بزرگی نائل شود و بحمدالله «برجام» به مرحله اجرا رسیده است. و اینک پس از مرارت‌ها، مشکلات، تهدید‌ها و تحریم‌هایی که بر ملت تحمل شده است زمان بهره‌برداری از این موفقیت و پیروزی فراهم آمده است. طبیعی است که صرف توافق در برجام مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه باید مقدمه‌ای باشد برای رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی و رفع تنگناهای معیشتی که مردم و بخصوص طبقه‌های متوسط به پائین را سخت آزرده است. دولت محترم باید بتواند از همه امکانات برای خروج از رکود و کاهش نرخ تورم و بیکاری و بالا بردن سطح سرمایه‌گذاری و حمایت از تولیدکنندگان و کارآفرینان و ان‌شاءالله باز‌تر کردن فضای سیاسی در جامعه بهره‌گیری کند و این همه از جمله در برقراری روابط منطقی و استوار بر منافع و مصالح ملی با جهان و جذب امکانات مادی و اقتصادی و فن‌آوری‌های پیشرفته و ایجاد رونق اقتصادی و حضور بهتر و بیشتر در بازارهای جهانی میسر است. هرچه امنیت و ثبات کشور بیشتر باشد دسترسی دولت و ملت به این مهم آسان‌تر است و مطمئن باشید و باشیم که انتخابات پر شور و
حضور گسترده مردم، موفقیت‌های پس از برجام را در کام مردم شیرین‌تر می‌کند.

می‌توان از دست‌اندرکاران انتخابات گلایه کرد که می‌توانستند زمینه‌های بهتری را برای حضور بیشتر نامزدهای مختلف در دو نهاد مهم خبرگان و مجلس شورا فراهم آورند و با پرهیز از تنگ‌نظری و فراختر و باز‌تر دیدن دایره نظام همگان را به حضور در انتخابات تشویق کنند و خواست رهبری و مردم را برای انتخابات پر شور بهتر تامین کنند. ما از اینکه چهره‌های ارزنده و شایسته که پاره‌ای از آنان از سرمایه‌های گرانقدر کشور و انقلاب و از افتخارات ملت هستند، در معرض انتخاب مردم قرار نگرفته‌اند و در واقع انقلاب و ملت از وجود آنان محروم مانده است و از اینکه حتی به نظر اعاظم حوزه علمیه و نیز دلسوزان انقلاب و اسلام و کشور توجه نشده است ناراحتیم؛ گرچه به امید زنده‌ایم و هنوز کورسوی امیدی مانده است که در رده‌های بالا‌تر تصمیم‌گیری تا حدی این نقیصه جبران شود. ولی با این همه به هیچ وجه نباید مردم از شرکت در انتخابات دلسرد شوند.

خوشبختانه همه جریان‌ها و تشکل‌ها از جمله اصلاح‌طلبان اعلام حضور جدی کرده‌اند و این اعلام حضور علی‌رغم دلخوری‌ها نشانهٔ آن است که آنان مصالح ملی و منافع عمومی و امنیت و ثبات کشور را بر منافع گروهی ترجیح می‌دهند.

بیایید انتخابات را وسیله‌ای برای همدلی و مقدمه‌ای برای گذر از فضای بدبینی و امنیتی به فضای باز سیاسی و همکاری در جهت خدمت به کشور و انقلاب قرار دهیم.

بر این باورم که با وجود محروم ماندن ملت از وجود بسیاری از چهره‌های شایسته در میان نامزد‌ها برای هر دو انتخابات، کم نیستند افراد و نیروهای دلسوز ملت و دارای تخصص و آگاهی کافی و دارای برداشت درست از آرمان‌های انقلاب و وفادار به آرمان‌های اصلاح‌طلبانه که می‌توانند در خدمت مردم دلسوز باشند.

اصلاح‌طلبان و اصول‌گرایانی که عقلانیت و تدبیر و دلسوزی برای انقلاب و کشور و مردم را وجهه همت خود قرار داده‌اند می‌توانند با گزینش مناسب از جمله زمینه‌ساز مجلسی شوند مستقل، خیرخواه، سالم و باشخصیت که در عین انجام وظایف سنگین خود همسو با شعار‌ها و رویکردهای دولت محترم باشد و دست‌کم در کار آن سنگ‌اندازی و کارشکنی نکند.

تجربه نشان داده است که علیرغم تنگنا‌ها هرچه حضور مردم بیشتر شود حاصل انتخابات به عقلانیت و اصلاح‌طلبی و اعتدال نزدیک‌تر خواهد بود.

بیایید انتخابات را وسیله‌ای برای همدلی و مقدمه‌ای برای گذر از فضای بدبینی و امنیتی به فضای باز سیاسی و همکاری در جهت خدمت به کشور و انقلاب قرار دهیم.

ضمن احترام به همه جریان‌ها و گروه‌ها به عنوان یک شهروند عادی که جز به سربلندی کشور و سرافرازی ملت و جلوگیری از انحراف در آرمان‌های انقلاب نمی‌اندیشد از عقلانیت و انسجام پدید آمده در جریان اصلاح‌طلبی خشنود هستم. این جریان در عین پایبندی به اصول و موازین اصلاح‌طلبی که تقویت پایه‌های مردم‌سالاری سازگار با دین از اهم آن‌ها است واقع‌بینانه در عرصه حضور دارد و با هرگونه تنش و تنش‌زایی مخالف است بلکه در عین حفظ هویت، تعامل را سرلوحه کار خود قرار داده است.

مطمئن هستم که فرزندان اصلاح‌طلب ملت که خیر کشور و سربلندی انقلاب و ملت و رفع و دفع تنگنا‌ها و تهدید‌ها را می‌خواهند تلاش خواهند کرد که با معرفی چهره‌های مطلوب و نیز حمایت از نامزدهایی که بهتر و بیشتر می‌توانند منافع ملی را تأمین کنند دوستداران فراوان خود و همه ملت را به سوی مجلسی شایسته، خوب و قابل قبول رهنمون باشند و همه ما به تصمیم‌های آنان و همه خیرخواهانی که در جریان انتخابات حضور دارند احترام می‌گذاریم.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

محمد خاتمی:

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »