زیتون- برخوردها با فیلم ۵۰ کیلو آلبالو و اظهارات جدید وزیر ارشاد و گمانهزنیها درباره تغییر اعضای شورای پروانه نمایش، شائبه تغییر رویکرد وزارت ارشاد در زمینه صدور پروانه فیلم ها را تقویت کرد، هرچند حجتالله ایوبی دیروز اعلام کرد ابلاغی در اینباره از سوی وزیر نرسیده، اما نگاهی به روند صدور پروانههای ساخت و نمایش، از اعمال سختگیری بیشتر در این حوزه خبر میدهد.
تمام این ماجراها که از اواخر فرودین امسال شروع شده، شائبه تغییر در شورای پروانه نمایش را قوت بخشیده و برخی رسانهها به وضوح از این اتفاق سخن به میان آوردهاند، حتی در هفتههای اخیر، وزارت ارشاد آنقدر نسبت به سختگیری در صدور پروانه نمایش و ساخت از خود جدیت نشان داد که حسین نوشآبادی سخنگوی این وزارتخانه پیش از دیدن فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی، از احتمال وارد شدن اصلاحیه به آن سخن گفت. اظهاراتی که رئیس سازمان سینمایی را مجبور کرد بگوید به نظرش این فیلم نیاز به اصلاحیه ندارد.
البته حجتالله ایوبی، دیروز هم واکنشی دیگری نسبت به برخی گمانهزنیها نشان داده و در پاسخ به احتمال تغییر در اعضای شورای پروانه نمایش و ساخت، به ایلنا گفته است: «در روزهای اخیر از طرف آقای علی جنتی هیچ چیز جدیدی و سخن جدیدی در این خصوص به ما ابلاغ نشده است.» به عقیده او، همیشه درباره قضایای مهم چنین حرف و حدیثهایی وجود دارد و این امر کاملاً طبیعی است.
البته این اظهارات تنها درباره تغییر اعضای این شوراهاست و حرفی درباره اعمال نشدن سختگیریهای تازه زده نشده. از طرفی شنیدهها نیز حاکی از آن است که دستورات جدیدی به دو شورای پروانه ساخت و نمایش در اینبار داده شده که چند اتفاق مهم که به تازگی در این باره افتاده نیز این شنیدهها را تایید میکند.
در هفتههای اخیر، شورای پروانه ساخت سه فیلمنامه را برگردانده که میتوانستند جزو فیلمهای مهم سال آینده باشند. اول از همه «بمب» به تهیهکنندگی سعید ملکان و کارگردانی پیمان معادی که دومین فیلم معادی پس از «برف روی کاجها» به حساب میآید، موفق نشد پروانه ساخت بگیرد و پس از آن هم فیلمنامهای از سعید آقاخانی با عنوان «سلفی» رد شد که چون به زندگی یک سوپراستار میپرداخت شائبه خط قرمز تازه ارشاد نسبت به موضوعات درون سینما را تقویت کرد.
به تازگی دومین فیلم مونا زندی نیز پس از «عصر جمعه»، با عنوان «شنبهای که گذشت» با اصلاحیههای فراوان دست خالی از ارشاد بازگشت. تهیهکنندگی این فیلم را علیرضا شجاعنوری بر عهده دارد و فیلمنامه آن را خود زندی و نغمه ثمینی نوشتهاند که در حال حاضر مشغول بازنویسی دوباره آن هستند.
از طرف دیگر، شورای پروانه نمایش نیز هنوز تکلیف فیلمی مثل «خوب بد جلف» را روشن نکرده و پروانه نمایش فیلم «دراکولا» با اصلاحیههای بسیاری مواجه شده است، البته علی سرتیپی بر خلاف ادعای یک خبرگزاری که به ۱۵ مورد اصلاحیه درباره این فیلم اشاره کرده به آیسینما گفته بود این اصلاحیهها کمتر از ۱۵ مورد است. با اینحال شنیدههای آی سینما حاکی از آن است که «دراکولا» در فصل آینده با ۱۶ دقیقه حذف روبرو شده؛ دیگر اتفاق شورای پروانه نمایش، مربوط به یکی از وسوسهانگیزترین فیلمهای ساخته شده امسال است که گفته شده، اعضای این شورا پس از دیدن حدود نیم ساعت از این فیلم برگههای اصلاحیه را پر کردهاند و فیلم را با این اوضاع غیر قابل اکران دانستهاند.
به این ترتیب به نظر میرسد، کار در این موارد بالا گرفته و وزارت ارشاد تصمیم به قلع و قمع فیلمنامههایی دارد که ممکن است در موقع نمایش با کوچکترین اعتراضی روبرو شوند، سیاستی که پیش از این هم در سالهای گذشته اعمال شده و نتیجهای جز خنثیسازی فیلمهای روی پرده و روی برگرداندن مردم از سینما نداشته است.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…