خبرها

«اقدامات تلافی‌جویانه» جمهوری اسلامی تا کجا پیش خواهد رفت؟

زیتون– تنها چند ساعت پس از آنکه سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، از تزریق گاز اورانیوم به ۵۰۰ سانتریفوژ پیشرفته خبر داد، وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت که گازدهی به صدها سانتریفیوژ نسل جدید اقدامی تلافی‌جویانه بوده است.

حسین امیرعبداللهیان روز ۱۱ مرداد در حاشیه مراسم اعطای «هفتمین جایزه حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی» در جمع خبرنگاران گفت: «جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اقدام آمریکا از شب گذشته نسبت به گازدهی صدها سانتریفیوژ نسل جدید اقدام کرد.»

او افزود که در حالی‌ که حکومت ایران برای «مرحله جدیدی از مذاکرات» آماده می‌شد، «به یک‌باره طرف آمریکایی با هدف امتیاز گرفتن در میز مذاکره»… «قطعنامه‌ای را روی میز گذاشت» او مدعی شد که «ما متعجب شدیم» و گفت که دلیل این تعجب «پیام‌های مکرر جو بایدن» بود مبنی بر اینکه «آمریکا حسن نیت دارد و در بازگشت به توافق جدی است.»

وزیر خارجه جمهوری اسلامی با بیان اینکه جمهوری اسلامی در حال بررسی متن پیشنهادی جوزپ بورل است، اضافه کرد: «روز گذشته شاهد صدور قطعنامه جدید از سوی آمریکا بودیم.» امیرعبداللهیان «اقدامات جو بایدن، بلینکن و راب مالی» را «غیرمنطقی و جنون تحریم‌های بی‌اثر» نامید.

او افزود: «تحریم‌های حداکثری ترامپ شکست خورده است، حتی خود بورل در متن اخیر به شکست حداکثری تحریم‌های ترامپ علیه ایران» اشاره کرده است. امیرعبداللهیان تحریم‌ها را صرفا «نمایش» نامید و مدعی شد که «تاثیر ملموسی ندارد.» و آمریکایی‌ها تصور نکنند با این اقدامات در میز مذاکره می‌توانند امتیاز بگیرند.»

او به آمریکا توصیه کرد که «زیاده‌خواهی را کنار بگذارد، ما اهل منطق و مذاکره هستیم و برای رسیدن به توافق قوی جدی هستیم.»

وزیرخارجه حکومت ایران تهدید کرد: «اگر طرف آمریکایی بخواهد این مسیر را ادامه بدهد هرگز دست بسته نخواهیم بود.»

در روزهای اخیر چند تن از مقامات حکومت جمهوری اسلامی تهدید کرده‌اند که اگر «مجبور» شوند «توانایی دستیابی به بمب هسته‌ای» دارند.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ۱۰ مرداد در گفت‌وگو با خبر ۲۱ شبکه یک سیما گفت که «تزریق گاز هگزافلوراید اورانیوم به ۵۰۰ سانتریفوژ پیشرفته از نوع آی‌آر ۶ انجام شد.» او افزود که ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این‌باره اطلاع داده است.

کمالوندی با بیان اینکه این تصمیم در راستای «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» اتخاذ شده، گفت که «این اولین گام برای رسیدن به توانایی ۱۹۰ هزار سو در حوزه انرژی اتمی است.»

سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی در حالی دلیل این تصمیمات را مصوبه مجلس اعلام کرده که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی روز ۱۴ خرداد ۱۳۹۷ در سالگرد درگذشت روح‌الله خمینی، از سازمان انرژی اتمی خواست که «هرچه سریع‌تر» مقدمات لازم برای دستیابی ایران به «۱۹۰ هزار سو غنی‌سازی اورانیوم» را «فعلا در چارچوب برجام» فراهم کند.

همزمان با سخنان سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هشدار داد که «بشریت با نابودی هسته‌ای فقط یک سوءتفاهم و یک اشتباه محاسباتی فاصله دارد.»

گوترش در دهمین کنفرانس بازنگری در پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی)، «جنگ در اوکراین» و «تهدیدات هسته‌ای در آسیا و خاورمیانه» را از عوامل موثر در این اتفاق دانست.

او با هشدار نسبت به اینکه از «زمان جنگ سرد تاکنون» هرگز جهان مانند امروز با «تهدید تسلیحات هسته‌ای» مواجه نبوده، افزود که «تنها راه تضمین عدم استفاده از تسلیحات هسته‌ای، از بین بردن آن‌هاست.»

موسسه بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم، سیپری روز ۱۰ تیر ۱۴۰۱ در گزارشی اعلام کرد که در حال حاضر حدود ۱۳ هزار بمب هسته‌ای در زرادخانه‌های جهان انبار شده است. این موسسه پیش‌بینی کرد که احتمالا در طول یک دهه آینده میزان تسلیحات اتمی در جهان افزایش خواهد یافت.

در این اجلاس آمریکا، بریتانیا و فرانسه از سخنان «خطرناک و غیرمسئولانه» مقامات مسکو درباره احتمال استفاده روسیه از سلاح هسته‌ای انتقاد کرده و نسبت به برنامه هسته‌ای «ایران و کره شمالی» و «توسعه تسلیحات اتمی چین» هشدار دادند.
این سه کشور در بیانیه‌ای برای چندمین بار از ایران خواستند به توافق هسته‌ای بازگردد، در این بیانیه آمده، متاسفیم که «با وجود تلاش‌های فشرده دیپلماتیک، ایران هنوز از موقعیتی که برای از سرگیری اجرای کامل برجام ایجاد شده، استفاده نکرده است.»

آمریکا، بریتانیا و فرانسه به جمهوری اسلامی هشدار دادند که «فورا به سوالات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره مواد هسته‌ای و فعالیت‌های اعلام نشده احتمالی در چارچوب توافق ان‌پی‌تی پاسخ دهد.»

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز گفت: «ایران همچنان در مسیر تشدید تنش‌های هسته‌ای» به پیش می‌رود و با وجود «ابراز تمایل»، از پذیرش توافق «خودداری می‌کند» یا «قادر به پذیرش آن نیست.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش‌های تازه خود راه‌اندازی آبشارهایی از سانتریفوژهای پیشرفته آی‌آر ۶ در تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی را تایید کرده است.

خبر تزریق گاز به سانتریفوژهای جدید همزمان با بن‌بست در مذاکرات هسته‌ای احیای برجام و هشدار و تهدید غرب منتشر شده است. حکومت ایران اعلام کرده که برنامه هسته‌ای نظام در راستای مقاصد صلح‌آمیز است.

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی هسته‌ای چندی پیش اعلام کرد که جمهوری اسلامی در حال حاضر اورانیوم را با خلوص ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید که غنی سازی اورانیوم ۶۰ درصدی فقط در کشورهایی انجام می‌شود که سلاح اتمی می‌سازند

Share
Published by
Admin1

Recent Posts

در محکومیت فشارها بر «مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم»

بیانیه‌ی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور

۱۵ آبان ۱۴۰۳

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳