زیتون-۱۵ تن از نواندیشان دینی ایرانی با صدور بیانیهای «ترور سلمان رشدی» را «بیهیچ قیدی» از دیدگاه دینی و اخلاقی محکوم کردند و آنرا «نشانهی بحران در تفسیر بنیادگرایانه از اسلام» دانستند.
امضاءکنندگان بیانیه گفتهاند که «تمامقد» در کنار قربانیان ترور ایستاده و با «صدای بلند» اعلام میکنند که «اسلام بنیادگرا نمایندهی اکثریت قاطع مسلمانها نیست».
آنها همچنین پشتیبانی «دولتهای تمامیتخواه» را از اسلام تروریستی محکوم کردهاند.
نویسندگان بیانیه در پایان تأکید کردهاند که این «سخن امروز ما نیست؛ بلکه دهههاست به خاطر اتخاذ چنین مواضعی به زندانهای مستبدان افتادهایم و رنج تبعید را به جان خریدهایم».
متن کامل بیانیه که برای انتشار در اختیار «زیتون» قرار گرفته است در ادامه میآید:
به اسلامی که مجوز ترور دهد کافریم
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی ایرانی در محکومیت ترور سلمان رشدی
اقدام تروریستی و سبعانهی فردی با نام هادی مطر علیه جان نویسندهی نامور بریتانیاییِ هندی الاصل، سلمان رشدی، سراسر و بی هیچ قیدی از دیدگاه دینی و اخلاقی محکوم است. این اقدام نشانهی بحران در تفسیر بنیادگرایانه از اسلام و نیز نشانهی دور جدیدی از تحولّات خطرناک سیاسی در خاورمیانه و زخمی نوین بر چهرهی رابطهی پیچیدهی اسلام و غرب است. این قرائت منحط و پلیدِ از اسلام که در خدمت مستبدان دینی قرار گرفته، دهههاست که امنیت جانی مسلمانان و غیر مسلمانان را در سراسر جهان، از ژاپن، افغانستان و ایران گرفته تا اروپا و آمریکا به خطر جدی انداخته است.
تفسیر افراطی، کینتوزانه و کژبینانه از اسلام با برداشت سنتی اکثریت قاطع مسلمانان از دینشان اختلاف بنیادین دارد. این اسلام خشن و حذفگرا که ابزار قلدران مجهّز به نهادهای دولتی شده، در نقطه مقابل تفاسیر مسلمانان سنتی و نواندیشان دینی قرار دارد. اکثر قریب به اتفاق متخصصان علوم اسلامی سالهاست که بی مماشات و با قاطعیت چنین تصویر مشوّش و ملوّثی از اسلام را با استدلال به قواعد عقلی، آیات قرآن و روایات معتبر اسلامی رد کردهاند.
امروز ما تمامقد کنار قربانیان ترور ایستادهایم و فریاد میزنیم به اسلامی که مجوز ترور دهد کافریم. ما با صدای بلند اعلام میکنیم که اسلام بنیادگرا نمایندهی اکثریت قاطع مسلمانها نیست. وانگهی، ما پشتیبانی دولتهای تمامیتخواه را از اسلام تروریستی محکوم میکنیم. آنچه میگوییم سخن امروز ما نیست؛ بلکه دهههاست به خاطر اتخاذ چنین مواضعی به زندانهای مستبدان افتادهایم و رنج تبعید را به جان خریدهایم. ما روزی را امید میبریم که نهاد دین و دولت در ایران از یکدیگر جدا شوند و هیچ دولتی از هیچ ابزاری (از جمله نهاد دین) برای سرکوب آزادی، حذف مخالفان و دگراندیشان و برای بقای قدرت بهره برداری نکند.
حسن یوسفی اشکوری
محمدجواد اکبرین
عبدالعلی بازرگان
محمد برقعی
رضا بهشتی معز
سروش دباغ
علیرضا رجایی
رضا علیجانی
احمد علوی
حسین کمالی
رحمان لیوانی
عبدالله ناصری
داریوش محمدپور
مهدی ممکن
یاسر میردامادی
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…
۱. بدیهی است که میتوان بر روی مفاد و مواد گفتگوی مناظره عبدالکریم سروش با…
دونالد ترامپ، چهره جنجالی این سالهای آمریکا و جهان، پس از سالها تلاش و پایداری…
بازگشت ترامپ به کاخ سفید، بنبست راهبرد "نه جنگ، نه مذاکره" رهبر حاکمیت ولایی را…