خبرها

واکنش‌های گسترده به اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی؛ «انزجار» و «وحشت‌زدگی»

زیتون – اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، دو جوان معترض که در جریان کشته‌شدن یک نیروی بسیج در آبان‌ماه بازداشت و سپس به محاربه محکوم شده بودند، واکنش‌های بسیاری در ایران و جهان به همراه داشت.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، در بیانیه ای نسبت به این حادثه ابراز انزجار کرد و آن را«نشانه دیگری از سرکوب خشونت‌آمیز تظاهرات از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی» دانست و خواستار پایان صدور و اجرای حکم اعدام برای معترضان شد.

جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا نیز از حکومت خواست «به خشونت علیه مردم خود پایان دهد.»

ووپکه هوکسترا، وزیر خارجه هلند، در توییتی از احضار دوباره سفیر ایران خبر داد و از «کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواهد خواست که همین اقدام را انجام دهند.»

نبیلا مصرالی، سخنگوی امور خارجه و سیاستگذاری امنیتی اتحادیه اروپا، نیز در توییتی نوشت اتحادیه اروپا از شنیدن این خبر «وحشت‌زده شده است.»

محمدمهدی کرمی در هیچ‌ یک‌ از مراحل رسیدگی وکیل انتخابی نداشته و در نهایت بدون دیدار با خانواده اش به دار آویخته شد. او از روز چهارشنبه در اعتراض به عدم اجازه انتخاب وکیل اختیاری در ندامتگاه مرکزی کرج دست به اعتصاب غذای خشک زده بود. محمد حسینی نیز به دلیل فقدان خانواده درجه اول از دسترسی به وکیل انتخابی محروم بود.

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران نیز با انتشار توییتی نوشت که محمد مهدی کرمی و محمد حسینی، بدون محاکمه‌ای عادلانه و در «دادگاه نمایشی» تحت شکنجه قرار گرفته بودند تا اعتراف کنند. گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل همچنین نوشت که از اعدام این دو معترض، «شوکه، وحشت‌زده و بسیار عصبانی» شده است.

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در توییتی نوشت که از اعدام دو معترض جوان دیگر در دادگاه هایی «ساختگی»، «منزجر» شده است.

کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه، در توییتی این اعدام ها را «منزجرکننده» خواند گفت کشورش مخالف این مجازات در هر مکان و در هر شرایطی است.

هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، در توییتر نوشت: «صبح بخیر دنیا، حکومت ایران دو معترض دیگر را اعدام کرد.» او افزود که خشونت جمهوری اسلامی «با صحبت‌های بیشتر و فرش قرمز متوقف نمی‌شود…ما باید یک سیگنال روشن ارسال و با آنها متناسب آن چه هستند، یعنی تروریست، رفتار کنیم.»

هلگه لیمبورگ، نماینده پارلمان آلمان، با بیان اینکه نمی‌تواند «غم عمیق و خشم خود را ابراز کند» تاکید کرد:«نام محمدمهدی کرمی فراموش نخواهد شد. مبارزه برای آزادی و دموکراسی ادامه خواهد داشت.»

علیرضا آخوندی، نماینده پارلمان سوئد، نیز در حساب توییتر خود نوشت: «دو قتل جدید پس از محاکمه‌های مختصر. دو قربانی جدید رژیم وحشی اسلامی در ایران. اما اجازه دهید واضح بگوییم: این رژیم آخرین نفس‌های خود را می‌کشد. روحتان در آرامش عزیزان مبارز آزادی.»

این دو جوان به اتهام مشارکت در کشته‌شدن روح الله عجمیان در دوازدهم آبان و پس از برگزاری مراسم چهلم حدیث نجفی، دختر نوجوان کشته شده در کرج، توسط داداگاه انقلب البرز به اعدام محکوم شده بودند.

کمپین حقوق بشر ایران محمدمهدی کرمی و محمد حسینی را «قربانیان جدید جنایت جمهوری اسلامی» خواند و هشدار داد که «تاخیر در واکنش فوری و قاطع جامعه جهانی یعنی تداوم قتل‌های حکومتی.»

سازمان حقوق بشر ایران نیز در توییتی، این اعدام‌ها را «عمل جنایتکارانه» خواند و هشدار داد اگر این «جنایت با واکنش درخور جامعه جهانی روبرو نشود در روزهای آینده شاهد اعدام تعداد بیشتری از معترضان در زندان ها خواهیم بود.»

در همین حال گلشیفته فراهانی، بازیگر سینما، نوشت:«باید نشان دهیم “هر یه نفر کشته شه هزار نفر پشتشه” فقط یک شعار نیست. حقیقتی است که جمهوری اسلامی باید از آن‌ بترسد.» نوید محمدزاده، هانیه توسلی و سحر دولتشاهی، از دیگر سینماگران ایرانی، نیز تصویر جمله محمد مهدی کرمی «به مامان چیزی نگو» را به اشتراک گذاشتند.

در ادامه واکنش‌ها به اعدام معترضان علی کریمی، فوتبالیست سرشناس ایرانی، در اینستاگرام نوشت:«ای وطن، بی‌کس وطن، تا بیدار نشیم، بی‌دار نمی‌شیم.»

علی‌ شکوری‌‌راد «روایت رسمی» در مورد کشته‌شدن روح الله عجمیان را زیر سوال برد و  اصل ماجرا را «که موجب این حکم قضایی شد» «غیرقابل باور» و «توطئه» خواند. سخن‌گوی جبهه اصلاحات هم‌چنین این حادثه را «موجب تأسف و انزجار عمیق»  و هدف نظام از این اعدام‌ها را «ترساندن» مردم دانست.

علیرغم واکنش‌های منفی گسترده جهانی به اعدام سومین و چهارمین معترض در جریان اعتراض‌های سراسری، محمد صادق کوشکی، فعال سیاسی اصولگرا، «این تعداد (اعدام) با توجه به اتفاق افتاده» را «ناچیز» خواند و نسبت به «کوتاهی» قوه قضاییه انتقاد کرد. او گفت:«اگر قوه قضاییه شل نمی‌گرفت، اغتشاشگران جرات نمی‌کردند به مقدسات توهین کنند و همچینن فوتبالیست‌ها و بازیگران جرات نمی‌کردند، به زمین و زمان تهمت‌های ناروا بزنند و مقدسات را زیر پا بگذارند.»

Recent Posts

به همه ی اشکال خشونت علیه زنان پایان دهید

در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

ابلاغ «قانون حجاب و عفاف» دستور سرکوب کل جامعه است

بیانیه‌ی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور

۱۴ آذر ۱۴۰۳

آرزوزدگی در تحلیل سیاست خارجی

رسانه‌های گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

سلوک انحصاری، سلوک همه‌گانی

نقدی بر کتاب «روایت سروش از سهراب »

۱۴ آذر ۱۴۰۳

مروری بر زندگی سیاسی طاهر احمدزاده

زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…

۰۹ آذر ۱۴۰۳