در تحلیلهایی که محافل نزدیک به نظام از اعتراضات اخیر ارائه کردند، «علوم شناختی» جایگاه ویژهای داشت. آنچه این تحلیلگران از علوم شناختی میفهمند، امکان سازمان دادن به ذهن و رفتار مردمان با تبلیغات است. خیال کردهاند در مدت زمانی که فضای مجازی در ایران فعال بوده، گروههای معاند در داخل و خارج، ذهن و ساختار عصبی، عاطفی، شناختی و رفتاری جوانان را تحت تاثیر قرار دادهاند و آنها را از نظام مقدس دور کردهاند.
نکته جالب توجه راهکاری است که برای خروج از این بحران عرضه میکنند. راهکارشان بهرهگرفتن از علوم شناختی برای دگرگون کردن موازنه در میدان سیاست است. به هم توصیه میکنند باید به نظام موثر تبلغیاتی روی بیاوریم تا ساختار عصبی، عاطفی و شناختی جوانان را با نظام همسو کنیم.
حال باید از آنها بپرسیم چگونه میان ماهیت دینی نظام که انتظار میرود بر دعوت به حق استوار شده باشد، با دستکاری کردن افکار عمومی تطابق ایجاد میکنند؟
چیزی که در این میان فراموش شده، انسان به مثابه موجود دارای وجدان، خرد و قدرت انتخاب است. فراموشی انسان و حرمت و کرامت او، بزرگترین فاجعه ناشی از منطق استیلاست که همه چیز را به مقتضیات بقاء و دوام خود تبدیل میکند.
نظام تلاش میکند از دشمنانش عقب نماند. پس هر چه بیشتر شبیه دشمنان خود میشود. چنانکه دشمنانش هم در تلاش برای مشابهت با نظام در این مسابقه عقب نماندهاند.
مقصودشان چه بود وقتی میگفتند جوانان فطرتهای پاک و وجدانهای آزاد دارند. خوب چرا از خود نمیپرسند چه کردهایم که وجدانهای آزاد و پاک جوانان پذیرای ما نیست. فقط در چنین صورتی است که به جای قربانی کردن حقیقت در پای منطق قدرت، قدرت را قربانی حقیقت خواهند کرد و البته این کاری است پر مخاطره و پذیرش آن به شجاعت و آزادگی فراوان نیاز دارد.
میتوان از علوم شناختی بهره دیگری هم برد. اگر مشاهده میکنند جوانان این دیار، تحت تاثیر تبلیغات موثر دشمنان واقع شدهاند، ساختار یکسویه تبلیغات دشمانش را در یک فضای گشوده و متکثر رسانهای در داخل جبران کنند. اجازه تفکر و استدلال و آزادی تفکر را در داخل گسترش دهند. اجازه دهند هر کس همانطور که وجدان و سلایقش طلب میکند انتخاب کند. آنگاه مخاطب خود را از کلیشههای ذهنی یکسویه رها میکنند.
راستش را بخواهید، اگر قرار است با منطق دستکاری کردن افکار عمومی به دوام خود بیاندیشید، قطعا دشمنانتان از شما نیرومندترند.
منبع: کانال تلگرام نویسنده
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…
۱. بدیهی است که میتوان بر روی مفاد و مواد گفتگوی مناظره عبدالکریم سروش با…
دونالد ترامپ، چهره جنجالی این سالهای آمریکا و جهان، پس از سالها تلاش و پایداری…
بازگشت ترامپ به کاخ سفید، بنبست راهبرد "نه جنگ، نه مذاکره" رهبر حاکمیت ولایی را…