Categories: گزارش

بیمه ازدواج؛ طرح تبلیغاتی و بی‌حاصل

زیتون- پوریا رشیدی: همزمان با کاهش آمار ازدواج در کشور٬ طرح تازه‌ای به نام بیمه ازدواج رونمایی شده تا که مکانیزم خرید و اجرای آن شباهت بسیار زیادی به طرح خرید بیمه عمر دارد.
مطابق آنچه ‎اکبر افتخاری، مشاور اقتصادی معاون وزیر ورزش و جوانان گفته است: این بیمه نامه با هدف ایجاد ذخیره برای جوانان ورفع بخشی از دغدغه‌های اقتصادی آن‌ها در زمان ازدواج طراحی شده است. او همچنین درباره شرایط استفاده از این بیمه نامه گفته است: کودکان صفر تا جوانان ۳۰ ساله می‌توانند از این بیمه استفاده کنند.

اکبر افتخاری مواردی از جمله پوشش هزینه‌های کنسل شدن مراسم ازدواج به علت حادثه غیر مترقبه، پرداخت مهریه به خانواده زوجه در صورت فوت خانم را بخشی از تعهد این بیمه در قبال خانواده‌ها عنوان کرد. دولت ایران امیدوار است با این طرح بتواند روند کاهش ازدواج در کشور را کنترل کند. ازدواج ایرانی‌ها در ۹ماه ابتدایی سال ۱۳۹۴ به نسبت مدت مشابه سال قبل ۳. ۴ درصد کاهش یافته است، این در حالی است که در همین مدت طلاق ۴. ۲ درصد افزایش داشته است. روند فعلی برای مقام‌های حکومت نگران کننده است چرا که با سیاست‌های آنها برای افزایش جمعیت همخوانی ندارد. چندی قبل رهبر ایران در یکی از سخنرانی‌ها به کاهش ازدواج اعتراض کرد و از مسئولان دولتی خواست هر چه سریع‌تر چاره‌ای برای ا
ین امر اندیشیده شود. طرح بیمه ازدواج در واقع پاسخی به هشدار و نگرانی‌های رهبر انقلاب به شمار می‌آید که بر اساس آن والدین یا خود فرد می‌توانند با واریز مبلغی مشخص به صورت ماهیانه در پایان یک دوره زمانی از مبالغی بهره‌مند شوند.
مسئول فنی بیمه نامه ازدواج در مراسم رونمایی از بیمه نامه توضیح داده است: «اگر حق بیمه ۵۰ هزار تومان در نظر گرفته شود در پایان ۲۰ سال٬ دو میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بابت کمک بیمه مشاوره پیش از ازدواج٬ ۱۸ میلیون تومان بابت هزینه عقد و عروسی، ۱۸ میلیون تومان بابت کمک هزینه جهیزیه برای خانم‌ها یا کمک هزینه مسکن برای آقایان پرداخت می‌شود.

بیمه ازدواج با شرایط گفته شده در حال حاضر مهم‌ترین راهکار دولت برای افزایش ازدواج در کشور به خصوص پس از شکست سنگین در طرح‌های افزایش فرزندآوری در بین زوج‌ها به شمار می‌آید.

به گفته او همچنین برای تولد نخستین فرزند ۱۲ میلیون تومان و برای کمک هزینه لغو مراسم ازدواج دو میلیون و ۶۰۰ هزار تومان پرداخت می‌شود.
مسئول فنی بیمه نامه ازدواج تصریح کرد: در صورت فوت همسر ۱۰ میلیون تومان بابت کمک هزینه مهریه به خانم‌ها ارائه می‌شود.
با توجه به توضیحات ارایه شده به وضوح روشن است که اگر فردی به مدت ۲۰ سال ماهانه ۵۰ هزار تومان برای خرید بیمه نامه ازدواج پرداخت کند در پایان ۲۰ سال حدود ۵۰ میلیون تومان از محل این بیمه نامه دریافت می‌کند در صورتی که رقم پرداختی وی تنها ۱۲ میلیون تومان بوده است.
البته همچون بیمه‌های عمر هیچ محدودیتی برای افزایش یا کاهش پرداخت‌های ماهیانه متقاضیان اعمال نشده است، چنانچه محمدرضا موحد کار‌شناس مسئول بیمه ازدواج گفته است: مبلغ پایه برای خرید بیمه نامه ازدواج کف و سقفی ندارد. بنابر جداول ارایه شده از سوی شرکت‌های بیمه گذار حتی اجرای بیمه با مبلغ ماهیانه ۱۰ هزار تومان نیز میسر است.
بیمه ازدواج با شرایط گفته شده در حال حاضر مهم‌ترین راهکار دولت برای افزایش ازدواج در کشور به خصوص پس از شکست سنگین در طرح‌های افزایش فرزندآوری در بین زوج‌ها به شمار می‌آید. جدا از افزایش نرخ طلاق، کاهش نرخ ازدواج در روستاهای کشور نیز پیام روشنی دارد. آنچنان که مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور چندی قبل اعلام کرد نسبت به سال۹۲ در سال٬۹۳ ۳۰درصد ازدواج‌ها در روستا کاهش یافته این در حالی است که در شهر‌ها کاهش ازدواج۹. ۴درصد بوده است.
همزمان با این اتفاقات آنچه مسئولان را بیشتر به اجرای طرح‌هایی نظیر آنچه که بیمه ازدواج نامیده شده ترغیب کرده است، کاهش مستمر نسبت ازدواج به طلاق در سالهای گذشته بوده است اما آنچه امید‌ها را به اجرای چنین طرحی کاهش داده است، شتابزدگی است که حتی در نگاه اول هم در آن دیده می‌شود. علی مطلا، یک کار‌شناس بانک و بیمه است که در این باره می‌گوید: تقریبا مطمئن هستم که این طرح شکست می‌خورد، برآوردهای ما از مشتری‌ها نشان می‌دهد که اصولا آن‌ها که به مدت طولانی قصد واریز پول دارند، در وهله اول حساب و کتاب منظمی درباره سود و زیان خود می‌کنند. حال آنکه مشاهده می‌شود بر اساس انچه در این نوع بیمه آمده است چیز چندانی عاید بیمه گذار نمی‌شود و از همین رو به نظرم آن‌ها هرگز به مدت ۲۰ سال برای خود بدهی نمی‌تراشند.
این موضوع به خصوص زمانی مهم می‌شود که بدانیم هدف این طرح با توجه به مشخصات فنی ارایه شده و همچنین اوضاع اقتصادی کشور طبقات فرودست جامعه می‌باشند که حتی مبلغ ماهیانه ۵۰ هزار تومان هم برای آن‌ها بسیار به حساب می‌آید.

Recent Posts

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳

اوضاع جریان اندیشه در عصر هخامنشیان

به بهانه سالگرد کوروش بزرگ

۰۸ آبان ۱۴۰۳

ایرانیان و نزاع اسرائیل و فلسطین

تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقه‌ی پرآشوب و بی‌ثبات خاورمیانه…

۰۵ آبان ۱۴۰۳

حمله‌ نظامی به ایران: «برکت»، «فرصت»، «فلاکت»

تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صف‌بندی‌‌های قابل تأملی واداشته…

۰۴ آبان ۱۴۰۳

گذارطلبی و نفی اصناف جنگ‌طلبی!

ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. سه‌گانۀ…

۰۲ آبان ۱۴۰۳