هفتاد سال سکوت و سانسور!

عبدالعلی بازرگان

امروز درست ۷۰سال از کودتای آمریکایی انگلیسی درباری ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ می گذرد؛ کودتایی که موجب شکست نهضت ملی، سقوط دکتر مصدق، دستگیری، محاکمه، محکومیت به سه سال زندان انفرادی، تبعید مادام العمر به قلعه احمدآباد و درگذشتش در تنهایی و غربت شد.

سانسور و سکوت ۲۵ ساله بعد از کودتا کاملا قابل فهم بود؛ اما پس از انقلابی که ریشه در مبارزات ملی داشت چرا این سانسور ادامه یافت؟

طبیعی است هجوم ده‌ها هزار آزاده بر مزار محبوب خود که می‌رفت آن مکان را زیارتگه رندان آزادی‌خواه کند، همان نگرانی را برای وارثان تاج و تخت پدید آورد و اینک ۴۰ سال است همان تضییقات بلکه سخت تر بر آن مزار حآکم است.

من غروب ۲۸ مرداد را هنوز از خاطر نبرده‌ام، غروب غمناکی که بزرگان فامیل سراسیمه به خانه پدربزرگ، که از حامیان مهم مصدق در بازار بود، رو آورده بودند. اطاق «حاج عباسقلی آقا» پر از بازاریان و مردمی بود که ناباورانه سراغ ایشان آمده و کسب تکلیف می‌کردند.

مرحوم پدر و پنج برادر و همفکرانشان در حیاط بیرونی زانوی غم در بغل گرفته و مبهوت درباره خبرهایی که از بیرون می‌رسید، ناباورانه و دست بسته چاره‌اندیشی می‌کردند.
من آن روز ده‌ساله بودم که آتش گرفتن امیدهای ملت را دیدم؛ آن روز به راستی دل‌های مردم آتش گرفته و امیدهای آزادی و استقلال در حال سوختن بود.

امروز که به آن‌روز می‌نگرم و دستاورد سه انقلاب مشروطیت، نهضت ملی و بهمن ۱۳۵۷ را به تاراج رفته می بینم، درمی یابم که ما همواره به پیروزی به چشم مجسمه زیبایی نگاه کرده‌ایم که باید در طاقچه گذاشت و از دور نگاهش کرد، نه گلدانی که برای باروری و بالندگی به مراقبت و نگهبانی و آبیار‌ی‌نیاز دارد. ما به راستی نمی‌دانستیم حفظ انقلاب از خود انقلاب سخت‌تراست.
می‌گویند «تعرف الاشیاء باضدادها»، ارزش کار مصدق و محصول دو سال زمامداری دست بسته او را می‌توان با محصول ۴۵ سال ولایت مطلقه فقیه پس از پیروزی انقلاب مقایسه کرد:
۱- مصدق با انگلیس و دربار مبارزه کرد؛ ولی نه پاکسازی کرد، نه اخراج، نه زندان و نه اعدام.
۲- مصدق هرگز اجازه نداد عکس او را در ادارات به جای عکس شاه بگذارند و خیابانی را به نام او کنند.
۳- مصدق به جای اشغال سفارت انگلیس و گروگان‌گیری به دادگاه لاله شکایت کرد و با پیروزی در لاهه افکار مردم دنیا را جلب کرد.
۴- مصدق طرفدار سیاست موازنه منفی با غرب و شرق بود و به هیچکدام امتیازی نداد، اما نظام ولایی که به دنبال شعار: نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی به قدرت رسیده بود، کفه شرق را سنگین کرده بود که کفه غرب با سنکشن پر شد.
۵- مصدق نفت را ملی کرد و امروز کاشت و داشت و برداشت نفت چالوس به روسیه سپرده شده است.
۶- اگر حکومت بعد از کودتا ثروتمند واقتصاد ایران شکوفا شد، این تحول به برکت ملی کردن صنایع نفتی بود که درآمد ایران را از ۱۱ در صد به ۵۰ درصد و سپس ۷۵ درصد کرد.
۷- انقلاب ۵۷ نیز محصول ۲۵ سال مقاومت ملت و مبارزه برای بازگشت به همان آزادی و استقلال بود و تاسف ‌بارتر این است که نسل جوان نا آگاه ازاین دستاورد و نومید از حاکمیت ملت می‌خواهد آزموده راباردگر بیآزماید. «ادوارد براون» ایران شناس مشهور بریتانیایی در کتاب «یکسال در میان ایرانیان» نوشته بود: بیشتر ایرانیان بر این باورند که مشکل مملکت را فقط یک دیکتاتور مصلح می‌تواند حل کند، حال آن‌که مشکل آنان همین انتظار است.

هفت فراز دیگر از زندگی دکتر مصدق
۱– تغییر طبقه- مصدق السطنه‌ای که «مصدق المله» شد! از خاندان اشرافی قاجار بود؛ مادرش شاهزاده قاجار و پدرش ۲۰ سال وزیر دارایی ناصرالدینشاه بود، اما پایه گذار جبهه ملی و مبارزات ملت علیه استبداد داخلی و استیلای خارجی شد.

۲– ایران و ایرانی شناس. مصدق باتجربه ترین سیاستمدار و مقام اداری کشور بود؛ تجربه هشت دوره نمایندگی مجلس از ۳۰ سالگی، چهاراستانداری (فارس، خوزستان و آذربایجان)، دو وزارت (خارجه و دارایی)، تدریس در دانشکده حقوق و علوم سیاسی. او در این مسئولیت‌ها سخت‌ترین مبارزه را با فساد فراگیراداری و دزدی انجام داد. مصدق تحصیلات خود در رشته حقوق را در فرانسه به پایان برده و دکترای خود در این رشته را در نوشاتل سوئیس به پایان رسانده بود. او اولین ایرانی بود که در رشته حقوق به کسب درجه دکترا نایل گردید.

۳- تنها نخست‌وزیر منتخب و محبوب مردم ایران در طول تاریخ. نخست وزیران پیش از انقلاب مستقیم و غیر مستقیم منتخب شاه بودند، پس از انقلاب به انتصاب رهبری یا از گزینش شده‌های شورای نگهبان.

۴- دشمن استعمارگران. در دوران مبارزه برای ملی شدن صنعت نفت «بریتانیای کبیر» ابرقدرتی در جهان به شمار می‌رفت که گفته می‌شد «خورشید در مستعمراتش غروب نمی‌کند»! ایران به رهبری مصدق اولین کشوری از دنیای سوم بود که به مصاف این ابرقدرت رفت و به نیروی قانون و افکار عمومی جهانیان آنرا شکست داد.
در سالنامه سازمان اطلاعات و امنیت انگلیس (ام آی سیکس) آمده است: « خسارتی که مصدق به انگلیس وارد کرد از خسارت هیتلر در جنگ دوم بیشتر بود.
«ایدن» نخست وزیر انگلیس نیز که در آن زمان تعطیلات آخرهفته خود را برعرشه کشتی تفریحی‌اش می‌گذراند در خاطراتش نوشته است:« وقتی خبر پیروزی کودتا را دریافت کردم، تنها آنشب را راحت خوابیدم».

۵- الگوی جنبش‌های آزادیخواهی- اگر ابرقدرت‌های زمانه در پیروزی کودتایی که به کمک عوامل دربار تدارک دیده بودند جشن گرفتند، رهبران نهضت‌های آزادیبخش آن دوران درس گرفتند و تجربه اندوختند، این «جمال عبدالناصر» رهبر مبارزات ملت مصر علیه استعمارگران انگلیس و فرانسه، و «حبیب بورقیبه» رئیس جمهور مردمی تونس بودند که صریحا گفتند ما از مصدق و مبارزات ملت ایران الهام گرفتیم.

۶- محبوبیت جهانی و خرید آبرو برای ایران. اگر عملکرد متولیان پس از انقلاب با اشغال سفارت و گروگانگیری ۴۴۴ روزه کارمندان آن، اعتبار ایران را نزد مردم دنیا خدشه دار کرد، دفاعیات مصدق در دادگاه بین المللی لاهه از حقوق ملت ایران، که حتی نماینده مستقل انگلیس را هم موافق ساخت، در آمریکا که کودتا را انجام داده بود مجله «تایم» در سال ۱۹۵۰ مصدق را « مرد سال ۱۳۵۰» میلادی اعلام کرد! گویا در دادگاه لاهه هنوز صندلی را که مصدق بر آن نشسته و آن دفاع پرشور را علیه اجحاف انگلیس ایراد کرده بود حفظ کرده و برای توریست‌ها توضیح می‌دهند.

۷- مسلمان سکولار- آقای خمینی در سال ۱۳۶۰ بدون آنکه از مصدق و جبهه ملی نام بیاورد، با کنایه گفته بود: « …این که فخر می‌کردند به وجود او، آن هم مسلم نبود»، آقای جلال فارسی نزد ایشان می‌رود و تاکید می‌کند شاهد پرداخت وجوهات شرعی ایشان بوده است.
مصدق ۱۱۰ سال پیش آن زمان که اسلاف مدعیان امروز در فروع فردی شرع غرق شده بودند، عنوان دکترای خود در سوئیس را « قوانین ارث در اسلام» انتخاب کرده بود.

او هنگام مخالفتش با سلطنت سردارسپه در مجلس شورای ملی، با سوگند خوردن به قرآن از نمایندگان خواست برخیزند و مخالفت خود را ابراز کنند. مصدق نهضت خود را در راستای قیام حسینی برای احیای حقوق مردم م‌یدید، او به جدایی نهاد دین از نهاد دولت باور عمیق داشت و عملا مسلمانی سکولار بود.
یاد و نام مصدق بزرگ گرامی و راهش، که حاکمیت ملت بود، پر رهرو باد.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

4 پاسخ

  1. درود
    چرا هیچ کس از عفو کردن قاتلان شادروان احمد کسروی
    که در زندان بودند وتوسط مصدق عفو وآزاد شدند نمی گویند
    آیا قرار بود با این قتل در صحن دادگاه سنگ روی سنگ بماند
    یا کسانی چون بن لادن وداعش وطالبان به وجود آیند .
    اگر مصدق تمام دنیا را آباد وگلستان هم می کرد به همین
    گناه عفو وآزادی تروریست ها آن هم در صحن دادگاه به
    بالاترین عقوبت وبسیار بسیار بیشتر از حبس خانگی محکوم
    میشد .خمینی وبلوای ۵۷ وکشته شدن میلیون ها نفر نتیجه
    همان عفو مصدقی است.

  2. مصدق بزرگ زاده شد و بزرگوار زندگی کرد و تا ابد بزرگ خواهد ماند.کسانی که مخالف مصدق هستند همان دیکتاتورهایی هستند که با نام شاه و آخوند همواره ودر طول تاریخ برگرده ملت سوار بوده و با بهای خون ملت عیش و عشرت میکردند و میکنند.
    تف و مرگ بر دیکتاتوری اعم از شاه و آخوند(ولایت فقیه)

  3. بیش از سیزده قرن است که ماه محرم و روزهای تاسوعا و عاشورا و ادامه اش در ماه صفر و فریاد وای حسین کشته شد ، داریم . حالا هفتاد سال است که سالروز ۲۸ مرداد داریم . شاه درست می گفت و یا اینکه حق با مصدق بود ؟! همه ساله هم مدعیان سیاست و ملیت و چپ مخالف مذهب و ملی طلبکار ملت حرفهای تکراری آماده برای این روز را برای پخش دارند . من وارد این بحث نمیشوم . با تاریخ کمی آشنا هستم . باید فکری کرد برای برون رفتن از این تکرار بیهوده .
    آلمان جنگ دوم جهانی را باعث شد و آنرا آغاز کرد و ژاپن متحدش در آسیا به امریکا حمله کرد و در آخر جنگ دو بمب اتمی با همه عوارضش را ، ناز شست گرفت . جنگ در سال ۱۹۴۵ پایان یافت . آمریکا بودجه ای برای بازسازی اروپای زخم دیده از جنگ را در نظر گرفت و آلمان را از برخورداری از این بودجه محروم کرد . چرچیل سیاستمدار انگلیسی که نقش خودش و کشورش در جنگ دوم معروف همگان است ، چند سفر به امریکا رفت تا سیاستمداران آمریکایی را متقاعد کند که بهتر است از بودجه بازسازی اروپا ، سهمی هم به آلمان بدهند و موفق شد . ۱۵ سال بعد ، یعنی در سال ۱۹۶۰ همین دو کشور ژاپن و آلمان باز درسطح بزرگترین کشورهای صنعتی بودند و ما همچنان در میانه دعوای مصدق و شاه ، گیریم !

  4. مردم ایران قدر این شخص را ندانستند هیچ اما قدر پهلوی را هم ندانستن به ارتجاع رو آوردندچرا که به قول مرحوم بازرگان مزه آزادی را نچشیدند تا قدر آن را بفهمند.
    با تمام تفاسیر، مردان ملی چپ و راست و شاه در ردیف منافع ملی بودند باهم آنقدر جنگیدند همدیگر را از پا در آوردند تن به ارتجاع دادند چرا که بازاریان منافعشان از دل مسجد می گذشت تا تکنوکرات. تکنوکرات بر روشنفکری ارج میگذارد و دنبال ثبات اقتصادی است ولی بازار دنبال تورم بی ثباتی.
    آقای بازرگان من به شما ایمان دارم ولی درک مذهبی شما ختم به ارتجاع می شود همچنانکه مرحوم مهندس بازرگان دست ارتجاع را فشرد ایران را ملی گرایان کودتایی به اسلام گرایان سلفی داد.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد. این دوران جدید از جنگ جهانی اول آغاز شد؛ زمانی که اصلی‌ترین کشورهای تشکیل‌دهنده «غربِ

ادامه »

۱. بدیهی است که می‌توان بر روی مفاد و مواد گفتگوی مناظره عبدالکریم سروش با یکی از فقهای حوزه علمیه قم (ابوالقاسم علیدوست) در

ادامه »

بازگشت ترامپ به کاخ سفید، بن‌بست راهبرد “نه جنگ، نه مذاکره” رهبر حاکمیت ولایی را برجسته‌تر خواهد کرد. بنا به

ادامه »