واکنش ها به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا

زیتون– «نه» مردم بریتانیا در رفراندوم امروز برای ماندن در اتحادیه اروپا، نه تنها شکاف میان رویکردهای  پیر و جوان، اسکاتلند و انگلیس، شهری و روستایی را  به سیاست‌های جهانی‌شدن و اتحادیه اروپا آشکار کرد بلکه در همان ساعات نخست، اغلب ارزهای معتبر، بنگاه‌های اقتصادی اروپا و رهبران جهان را به  نیز واکنش واداشت.
در نخستین واکنش ها، دیوید کامرون، نخست وزیر مستعفی انگلیس، گفت که بعید است لندن بتواند مذاکرات خروج از اتحادیه اروپا را تا ماه اکتبر امسال آغاز کند. او تاریخ خروجش از ساختمان شماره ۱۰ را پیش از آغاز این مذاکرات اعلام کرد تا در جدایی انگلستان از اتحادیه اروپا نقشی نداشته باشد. اما مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا از بریتانیا خواستند تا مذاکرات خروجش از اتحادیه اروپا را هرچه زودتر شروع کند تا «از بلاتکلیفی غیرضروری» جلوگیری شود. به گزارش خبرگزاری آلمان،ساعتی بعد از اعلام نتیجه رفراندوم، چهار تن از مقام‌های اروپایی با انتشار بیانیه‌ای از لندن خواستند تا تصمیم خروج را «هرچه زودتر اجرایی کند» تا از ضررهای ناشی از دوران بلاتکلیفی جلوگیری شود. 
این بیانیه از سوی دونالد تاسک، رئیس شورای اروپا، ژان-کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپایی، مارتین شولتز، رئیس پارلمان اروپا، و مارک روته، نخست‌وزیر هلند که کشورش ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، منتشر شده‌است.
بانکی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، اما بدون موضع گیری در مورد نتیجه رفراندوم اظهار امیدواری کرد که بریتانیا هم‌چنان نقش مهم خود را در سازمان ملل ایفا کند و افزود که «وقتی با هم همکاری داشته باشیم قوی‌تریم.»
در اروپا اما اوضاع متفاوت بود؛ رادیو فردا خبر داد که آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، روز جمعه با اظهار تأسف از تصمیم بریتانیا برای خارج شدن از اتحادیه اروپا، این تصمیم را «ضربه‌ای به اروپا و روند یکپارچه شدن اروپا» دانست.
ماتئو رنزی، نخست‌وزیر ایتالیا، روز جمعه گفت که اتحادیه اروپا مانند خانه‌ای است که هم‌اینک نیاز به مرمت و بازسازی دارد.
برت کوندِرس، وزیر امور خارجه هلند که کشورش هم‌اینک ریاست اتحادیه اروپا را برعهده دارد، در واکنش به این تحول جدید گفت که اروپا باید به نگرانی‌های شهروندانش در خصوص اشتغال، امنیت، و مسئله مهاجران توجه بیشتری کند و در این زمینه‌ها تغییراتی بدهد. در همین حال، خیرت ویلدرس، رهبر حزب «پ.ف.ف»، حزب مخالف مهاجران در هلند، با استقبال از نتیجه رفراندم بریتانیا، از مقامات کشورش خواست تا همه‌پرسی مشابهی نیز در هلند برگزار کنند.
خوزه مانوئل گارسیا-مارگایو، جانشین وزیر خارجه اسپانیا پس از شنیدن نتیجه همه‌پرسی بریتانیا گفت از آنجایی که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، قراردادهای بین آن کشور و اتحادیه در مورد جبل‌الطارق نیز ملغی می‌شود، اسپانیا می‌تواند دوباره تقاضای خود برای مالکیت مشترک جبل‌الطارق را مطرح کند.
باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، که از ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا حمایت می‌کرد، روز جمعه در واکنش به خبر تصمیم جدید بریتانیا گفت که «ایالات متحده به تصمیم مردم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا احترام می‌گذارد».
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، در واکنش به خبر تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا با ذکر این‌که به باور او این تصمیم بر روند تحریم‌های غرب علیه روسیه تأثیری نخواهد داشت، گفت که سعی خواهد کرد اثرات منفی این اتفاق جدید بر اقتصاد روسیه را به حداقل برساند.
وزارت امور خارجه ایران نیز با انتشار بیانیه ای، اعلام کرد که به رای مردم انگلیس برای تنظیم سیاست خارجی این کشور احترام می گذارد.
و سرانجام مسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح ایران، در اظهاراتی عجیب خواست مردم انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا را «نه گفتن اکثریت مردم این کشور به ادامه تبعیت دولت انگلیس نسبت به تحمیل اراده آمریکا به این کشور» دانست.

Recent Posts

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳

اوضاع جریان اندیشه در عصر هخامنشیان

به بهانه سالگرد کوروش بزرگ

۰۸ آبان ۱۴۰۳

ایرانیان و نزاع اسرائیل و فلسطین

تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقه‌ی پرآشوب و بی‌ثبات خاورمیانه…

۰۵ آبان ۱۴۰۳

حمله‌ نظامی به ایران: «برکت»، «فرصت»، «فلاکت»

تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صف‌بندی‌‌های قابل تأملی واداشته…

۰۴ آبان ۱۴۰۳

گذارطلبی و نفی اصناف جنگ‌طلبی!

ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. سه‌گانۀ…

۰۲ آبان ۱۴۰۳