اعلام برائت وزارت اطلاعات؛ بی تفاوتی قوه قضاییه

زیتون-سینا پاکزاد: روزنامه‌نگارانی که روز پنجشنبه هفته گذشته یک پیامک تهدیدآمیز را از یک شماره ناشناس دریافت کرده‌اند با پیگیری‌های خود موفق شدند که وزارت ارتباطات٬وزارت اطلاعات برخی نمایندگان مجلس و همچنین سخنگوی قوه قضاییه را به واکنش وادارند. پیامکی که برای روزنامه‌نگاران و گروهی از فعالان مدنی در روز پنجشنبه ارسال شده بود از آنان می‌خواست «هرگونه ارتباط و همکاری با عناصر معاند خارج از کشور را قطع کنند» و در انتهای آن نیز تاکید شده بود که «این پیامک به منزله آخرین هشدار امنیتی است.»

پیگیری یک پیامک در صحن علنی

طبق اطلاعات رسیده به زیتون این پیامک با ۴ شماره تلفن متفاوت برای گروهی تقریبا ۷۰۰ نفره ارسال شده است. برخی از روزنامه‌نگاران به «زیتون» گفته‌اند که شماره‌های ارسال کننده این پیامک همواره خاموش است و نمی‌توان با مرجع فرستنده تماس گرفت. امروز اما نمایندگان مجلس برای پیگیری موضوع از وزیر اطلاعات و وزیر ارتباطات خواستند تا با حضور در صحن علنی به این مساله پاسخ دهند. وزیر ارتباطات در پاسخ به سوال نمایندگانگفت که «رسیدگی به موضوع ارسال ۷۰۰ پیامک تهدید آمیز برای خبرنگاران و روزنامه نگاران در حیطه وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیست ، اما با اینحال دستور رسیدگی به این موضوع داده شده است.»
محدود واعظی اشاره کرد « آسیبی که این مورد- پیام تهدید‌آمیز- به کل کشور در بخش رسانه وارد کرده، از عوامل اصلی ورود ما به این موضوع باوجود بی ارتباطی آن با بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات است.»
او گفت« معتقدیم پیامک هایی که بدون امضا و بی هویت و بی آنکه کسی مسوولیت آنها را بپذیرد و تنها برای تهدید ارسال می شوند به جز ایجاد آشفتگی هیچ ثمری ندارند و دستگاه های مسوول باید قاطعانه به آنها رسیدگی کنند.» وزارت اطلاعات نیز در واکنشی جداگانه٬ از ارسال پیامک تهدیدآمیز اعلام برائت کرده و گفته که این کار «مغایر مشی این وزارتخانه در حفظ حقوق شهروندی و آرامش در کشور است.»

از لحن ملایم‌ و غیرانتقادی‌ اژه‌ای پیرامون منبع ارسال‌کننده  پیامک تهدید‌آمیز به نظر نمی‌رسد که در قوه قضاییه‌ اراده‌ای برای برخورد سریع و جدی با این موضوع وجود داشته باشد.

برخی نمایندگان مجلس به طور مستقل نیز درباره پیامک‌ تهدیدآمیز واکنش نشان دادند. الیاس حضرتی در این‌باره گفت که «من به طور جدی و رسمی از وزیر اطلاعات و پلیس فتا طی نامه یا تذکری در جلسه علنی خواهم خواست تا این موضوع را پیگیری و عوامل آن را مورد پیگرد قرار دهند؛ چرا که اتهام‌زنی به اصحاب رسانه و نسبت دادن فعالیت با جریان‌های معاند به آنها اتفاق کم‌اهمیتی نیست.» علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش خود نسبت به این موضوع گفت: «ارسال چنین پیامک‌هایی موجب ایجاد نگرانی در اهالی رسانه شده و لذا پلیس فتا و وزارت اطلاعات باید به سرعت منشاء این پیامک‌ها را روشن کنند و نتیجه را به اطلاع مردم و رسانه‌ها برسانند و خاطی یا خاطیان به قوه‌قضاییه معرفی شوند.» با این حال مصطفی کواکبیان نماینده تهران در مجلس از بی ثمر بودن پیگیری‌های خود در این زمینه گفته و اشاره کرده که درباره این موضوع جز وزارت اطلاعات، از پلیس فتا و وزارت ارشاد هم سوال کرده، اما «همه درباره منشاء این پیامک اظهار بی اطلاعی کرده‌اند.»

علاوه بر نمایندگان٬ سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز درباره این پیامک واکنش نشان داده و گفته که «وقتی پیامکی بدون سامانه مشخص و بدون نام و نشانی برای کسی ارسال می شود، بدیهی است که این پیامک فاقد هرگونه اعتبار قانونی است.» او گفته که وزارت ارشاد «اطلاعی از این پیامک ها نداشته و نسبت به آن نیز اظهارنظری نمی کند و اعتقاد دارد اگر این پیامک ها منبع و ماخذی داشت در ذیل این پیامک ها که برای افراد ارسال شده، ذکر می شد.»
موضع ملایم قوه قضاییه

موضوع پیامک‌ تهدیدآمیز در کنفرانس مطبوعاتی غلامحسین محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضاییه نیز طرح شد و او با لحنی که انگار از این ماجرا بی‌خبر است ابتدا از خبرنگاری که این موضوع را طرح کرده بود خواست تا متن پیامک را بخواند و بعد گفت که «به نظرم من باید تحلیل کنیم چرا که یک شخصی پیامکی از یک شخص ناشناس ارسال می‌شود. آیا این درست است یا غلط؟ آیا این کسی که می‌خواهد هشدار دهد نباید خود را معرفی کند؟ ممکن نیست سبب شود کس دیگری هم با استفاده از خط ایرانسل چنین حرف‌هایی بزند؟ فرد شاکی از کجا باید بداند از چه کسی باید شکایت کند.» او ادامه داد که «اگر نهادی، ارگانی و یا فردی می‌خواهند دلسوزانه هشدار دهد بهتر است آدرس و نشان خود را مشخص کند و بگوید من احساس می‌کنم شما با فلان رسانه خارجی ارتباط دارید و بهتر است این کار را نکنید اما گاهی اصلا ارتباطی با معاندان نظام وجود ندارد که بخواهد قطع شود که در این صورت ارسال چنین پیامک‌هایی ایراد دارد.» نکته بحث‌برانگیز در سخنان اژه‌ای که دست‌مایه واکنش‌های اعتراضی در شبکه‌های اجتماعی هم شد اما جایی بود که وی گفت «با فرض اینکه اگر کسی چنین پیامکی را دریافت کرده که با خارج از کشور هم در ارتباط است این پیامک تهدید نیست بلکه خیلی هم خوب است.» او گرچه در پایان صحبت‌هایش اعلام کرد که «قطعا هر شکایتی که صورت گیرد پیگیری خواهد شد.» اما از لحن ملایم‌ و غیرانتقادی‌ اژه‌ای پیرامون منبع ارسال‌کننده  پیامک تهدید‌آمیز به نظر نمی‌رسد که در قوه قضاییه‌ اراده‌ای برای برخورد سریع و جدی با این موضوع وجود داشته باشد. با در نظر گرفتن تجربه‌های پیشین حتی چندان دور از ذهن هم نیست اگر شکایت‌‌کنندگان خود مورد پیگیرد و تعقیب قرار بگیرند.

روزنامه‌نگاران نخستین گام برای به واکنش وادار کردن مقام‌های مسوول را برداشته‌اند اما این که آیا به نتیجه دلخواه خود یعنی معرفی عاملان ارسال این پیامک نیز برسند یا نه٬ هنوز محل تردید است.

روزنامه‌نگاران به دنبال پیگیری قضایی

گروهی از روزنامه‌نگارانی که پیامک تهدیدآمیز را دریافت کرده‌اند در صدد اقدام جمعی برای طرح شکایت در قوه قضاییه و پیگیری موضوع هستند. آنها می‌خواهند که مرجع ارسال کننده این پیام‌ شناسایی شود و تحت تعقیب قضایی قرار گیرد. مسعود کاظمی از روزنامه‌نگارانی که در روزنامه «شرق» فعالیت می‌کند در صفحه توییتر خود نوشته که « بر اساس قانون، هرکسی حق دارد علیه هر شخص حقیقی وحقوقی به مراجع قضایی شکایت کند.شکایتم از پیامک‌های تهدیدآمیز را تحت هر شرایطی پیگیری می کنم. مازیار خسروی دبیر سرویس سیاسی این روزنامه‌ نیز در توییتی پس از دریافت پیامک تهدیدآمیز نوشته بود «در نخستین روز کاری از فرستنده پیامک شکایت رسمی می‌کنم.امیدوارم بقیه همکاران هم بهم بپیوندند و مسوولان نیز رسیدگی کنند.»

او امروز با ارایه توضیحات بیشتری از پیگیری‌هایشان برای شکایت قضایی نوشته «سرکار خانم سارا نجیمی و آقای حسن آقاخانی وکالت روزنامه‌نگاران برای اقامه دعوا علیه فرستنده پیامک تهدید آمیز را به عهده گرفتند.»

حالا به نظر می‌رسد که روزنامه‌نگاران نخستین گام برای به واکنش وادار کردن مقام‌های مسوول را برداشته‌اند اما این که آیا به نتیجه دلخواه خود یعنی معرفی عاملان ارسال این پیامک نیز برسند یا نه٬ هنوز محل تردید است.

Recent Posts

به همه ی اشکال خشونت علیه زنان پایان دهید

در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

ابلاغ «قانون حجاب و عفاف» دستور سرکوب کل جامعه است

بیانیه‌ی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور

۱۴ آذر ۱۴۰۳

آرزوزدگی در تحلیل سیاست خارجی

رسانه‌های گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

سلوک انحصاری، سلوک همه‌گانی

نقدی بر کتاب «روایت سروش از سهراب »

۱۴ آذر ۱۴۰۳

مروری بر زندگی سیاسی طاهر احمدزاده

زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…

۰۹ آذر ۱۴۰۳