زیتون- فیروزه رمضان زاده: میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی از ۲۵ بهمن سال ۱۳۸۹ تاکنون بدون هیچ دادگاه و محاکمهای در حصر خانگی به سر میبرند. بعد از نشستن حسن روحانی بر کرسی ریاست جمهوری انتظار میرفت که وی تلاش ثمربخشی برای رفع حصر از رهبران جنبش سبز انجام دهد . او در جریان رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری سال۹۲ گفته بود: «نه تنها آنها که در حصر هستند آزاد شوند بلکه حتی کسانی هم که به خاطر مسائل سال ۸۸ در زندان هستند، آزاد شوند.» حالا بیش از ۱۸ ماه از این وعده گذشته اما هیچ تغییری در وضعیت حصر رهبران جنبش سبز ایجاد نشده است.
فخرالسادات محتشمیپور، مدیرکل امور زنان وزارت کشور دولت اصلاحات، عضو جبهه مشارکت و همسر مصطفی تاجزاده گفتگویی در گفتگو با « زیتون» از مانعتراشی نهادهای قدرت در جمهوری اسلامی برای رفع حصر میگوید ولی درعین حال امیدوار است که با تشکیل مجلسی معتدل و همسو با دولت٫ شرایط برای گشایش فضای سیاسی و رفع حصر رهبران جنبش سبز فراهم شد.
خانم محتشمیپور، پنج سال از حصر آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد میگذرد. به نظر شما دولت یازدهم در مواجهه با مساله رفع حصر چگونه برخورد کرده و تا چه اندازه به وعدهاش در این زمینه متعهد بوده است؟
تا جایی که من اطلاع دارم دولت از ابتدای کارش نسبت به مسئله حصر توجه داشته است. اقداماتی هم انجام شده که البته بدون نتیجه بوده است چون ارادهای برای رهایی عزیزان از حصر وجود ندارد اما این بدان معنی نیست که باید این مطالبه عمومی که در تبلیغات منتهی به انتخابات ۹۲ در قالب شعار محکم مردم: «پیام ما روشنه حصر باید بشکنه» بیان میشد به دست فراموشی سپرده شده شود.
آیا فکر میکنید حساسیت اقشار جامعه و افکار عمومی نسبت به موضوع حصر کاهش یافته است؟
حساسیت مردم هم نسبت به حصر کمتر نشده است. البته مردم سه دسته هستند، کسانی که به دلیل فقر کامل یا رفاه کامل دچار رخوت و بیحسی شدهاند و هیچ چیز برایشان مهم نیست جز روزمرگیهای خودشان.
گروه دیگر که زنده وبا نشاط در عرصه سیاسی حاضرهستند و مطالباتشان را با صدای بلند بیان میکنند و بالاخره دسته سوم که ناظران کمی تا قسمتی خاموشاند و هر از چند گاهی صدایشان شنیده میشود اما بیش از گفتار، کردارشان گویای افکار و اندیشههایشان است. مراد از این طیف همان اکثریتی است که از سال ۸۸ به این سو، شرایط سیاسی جامعه بحران زده ایران را دچار تحولات جدی کردهاند.
دسته اول در رابطه با حصر، تکلیفشان معلوم است. دسته دوم همیشه با صدای بلند اعتراض خود را مطرح کرده و خواهان رفع حصر بوده و هستند. دسته سوم هم هرچند در ظاهر صدای بلندی برای بیان اعتراضهای خود نداشتهاند اما هرگاه فرصتی پیش آمده مطالبه خود را عنوان کردهاند. نقش آفرینی اصلیشان پای صندوقهای رأی بوده است و در سال ۱۳۹۲ موفق شدند مهندسی انتخابات حضرات تکفیری را به هم زده و روحانی را در صدر دولت تدبیر و امید نشاندهآند.
پیغام خانم رهنورد هم با توجه به شخصیت و روحیهشان از نظر من ناامیدانه نیست، بلکه نوعی ایجاد ارتباط هنرمندانه است.
طیف سوم اکنون هم درصدد است تا با کمترین امکانات و با استفاده از کمترین روزنهها بذر امید را بر خاک میهن بپاشد و خورشید را به سرزمین سرما زده بازگردند. اتفاقاً افراطیون خوارج مسلک با فهم همین مطالبه و عزم جدی مردم دست به کار پیشگیری زدهاند و ۶۰ درصد از کاندیداهای نمایندگی مجلس شورای اسلامی را رد صلاحیت کردهاند. آنها با مهندسی انتخابات درصددهستند تحقق این مطالبه و دیگر مطالبات برحق مردم را به تاخیر بیندازند.
همان طور که میدانید پیام تلفنی خانم رهنورد که گفته بود «یاد آر ز شمع مرده یاد آر» در شبکههای اجتماعی و سایتهای خبری موجی موجی به راه انداخته است و صدها توییت با هشتگ #یادآر و درخواست رفع حصر نوشته شد. این پیغام خانم رهنورد را چگونه ارزیابی میکنید؟
پیغام خانم رهنورد هم با توجه به شخصیت و روحیهشان از نظر من ناامیدانه نیست، بلکه نوعی ایجاد ارتباط هنرمندانه است. بانوی سبز ما حتما به جایگاهشان در قلب ایرانیان آزاده واقف هستند و البته برماست که این وقوف را با رفتارمان تعمیق ببخشیم. در حال حاضر بهترین و مهمترین اقدام برای رهایی عزیزان در بند و حصر، حمایت از دولت تدبیر و امید است که با درایت مردم بر سر کار آمده و وعده رفع تحریمها را محقق کرده است و برای تحقق دیگر وعدههایش نیاز به زمان و پشتیبانی مردم دارد. روز ۷ اسفندماه بر سر صندوقهای رأی حاضر میشویم و با وحدت و هماهنگی مهندسی انتخابات اقتدارگرایان را چون خرداد ۹۲ در هم میشکنیم با رأی به لیست مورد حمایت اصلاح طلبها. راه اصلاح طلبی صعب و دشوار است و حرکت ممکن است کند باشد ولی توقف در آن نیست.
آیا با این پیشفرضها به پایان حصر خوشبین هستید؟
من مسلمانم و آموزههای دینی ما را به امید فراخوانده است و انسان ناامید را نکوهش میکند. بیشک آینده روشن است و افقهای پیش رو روشن هستند و انشاء الله در سایه داشتن مجلسی ملی و کارامد با حضور اعتدال گرایان وطن خواه و به دور از داعشی مسلکان تندرو در عرصه سیاست داخلی، گشایشهایی خواهیم داشت و دولت حسن روحانی قادر به ایجاد این گشایشها خواهد بود. به قول همسرجان، منتظر تحقق برجام ملی به رهبری آقای خامنهای هستیم که قطعاٌ خواست عمومی را مد نظر قرار خواهند داد.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…