زیتون– روز گذشته جلسه دادگاه عیسی سحرخیز به اتهام نشر اکاذیب برگزار شد. محمود علیزادهطباطبایی، وکیل سحرخیز دراینباره توضیح داد که ابتدای صبح انتقال آقای سحرخیز با مشکلاتی مواجه شد. بیمارستان اعلام کرده بود هزینه درمان ایشان تاکنون حدود ۴۰ میلیون تومان بوده است. نه زندان این هزینه را تقبل میکرد و نه بیمه، به همین دلیل بیمارستان اجازه انتقال او به دادگاه را نمیداد. در نهایت مأموری که دستور داشت آقای سحرخیز را به دادگاه بیاورد، به مسئولان بیمارستان تعهد داده بود که آقای سحرخیز را به دادگاه آورده و مجددا بازگرداند. به همین ترتیب، پس از حدود یک ساعت تأخیر او به جلسه دادگاه آورده شد.
علیزادهطباطبایی همچنین درباره مفاد دفاع خود از سحرخیز به روزنامه شرق گفت: «در جلسه دادگاه ما استدلال کردیم که اتهام نشر اکاذیب بر اساس ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی از جرائم قابل گذشت است و به شکایت شاکی خصوصی نیاز دارد و در این پرونده شکایت شاکی خصوصی وجود ندارد. نماینده دادستان به ماده ۱۸ قانون جرائم رایانهای استناد کرده بود که این قانون تصریح میکند: «هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سیستم رایانه یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت، رأسا یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامهای رسمی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق یادشده به نحوی از انحا ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت به حبس از ۹۱ روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد».
وکیل متهم این پروند در پاسخ به این اتهام گفته است که «این مطالب را سایت روزآنلاین منتشر کرده، نه آقای سحرخیز، پس بر فرض جرمبودن مطلب، سایت روزآنلاین مرتکب جرم شده نه موکل.» همچنین سحرخیز گفته است مطالبی در حساب کاربری اش در فیسبوک منتشر می کرده که رسانهها این مطالب را از فیسبوک من استخراج و استفاده میکردند. دراینباره آنچه سایت روزآنلاین نقل کرده عینا مطلب منتشره در صفحه فیسبوک او نبوده و تغییراتی داشته است.
علیزادهطباطبایی افزود: «ما استدلال کردیم عنصر قانونی جرم مخدوش است؛ زیرا عملی که آقای سحرخیز انجام داده به هیچ عنوان با ماده ۱۸ قانون جرائم رایانهای منطبق نیست؛ چون کسی که منتشر کرده نه آقای سحرخیز، بلکه سایت روزآنلاین بوده است. در تمام مراحل بازجویی هم آقای سحرخیز مطالب منتشرشده در سایت روزآنلاین را نپذیرفته است. ما امیدواریم دادگاه استدلال و دفاع ما را بپذیرد». او در تشریح روند دادگاه تصریح کرد: «ما ابتدا به صلاحیت دادگاه، ایراد قانونی وارد کردیم؛ چراکه با توجه به قانون جرم سیاسی، اتهام آقای سحرخیز سیاسی است. اصولا نشر اکاذیب طبق قانون در دسته جرائم سیاسی قرار میگیرد و باید در دادگاه کیفری استان و با حضور هیأت منصفه و علنی برگزار شود. متأسفانه دادگاه این ایراد را نپذیرفت و وارد رسیدگی شد».
وکیلمدافع سحرخیز ادامه داد: «کذببودن مطالب مورد ادعا باید از سوی دادستان اثبات شود که دادستان دلیلی بر کذببودن مطالب ارائه نداده است. ضمن اینکه قصد اضرار به غیر و تشویش اذهان عمومی احراز نشده است. با توجه به این موارد قطعا این مورد از موارد شبههانگیز است که مشمول قائده «درأ» در ماده ۱۲۰ قانون مجازات اسلامی است که میگوید: «هرگاه وقوع جرم یا برخی از شرایط آن یا هریک از شرایط مسئولیت کیفری مورد شبهه یا تردید قرار گیرد و دلیلی بر نفی آن یافت نشود، حسب مورد جرم یا شرط مذکور ثابت نمیشود». در این مورد هم قصد اضرار به غیر، قصد تشویش اذهان عمومی، کذببودن مطلب و هم انتساب آن به آقای سحرخیز محل تردید است. ما به استناد ماده ۱۲۰ درخواست حکم برائت داریم. دادگاه با همین سخنان به پایان رسیده و وارد مرحله صدور حکم شده است». پیش از این، وکیل سحرخیز با اشاره به اتهام موکلش درباره توهین به رئیس قوه قضائیه گفته بود: «رسیدگی به پرونده آقای سحرخیز به اتهام توهین به رئیس قوه قضائیه، اولین دادگاه جرائم سیاسی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران است که با حضور هیأتمنصفه برگزار میشود». طباطبایی در همین باره گفت: «درباره اتهام دیگر ایشان درباره توهین به رئیس قوه قضائیه و رئیس دولت سابق، دادگاه پذیرفت این اتهام در زمره جرائم سیاسی قرار میگیرد و آن را به دادگاه کیفری استان ارجاع داد که در انتظار تعیین وقت است. آقای سحرخیز یک اتهام دیگر در دادگاه انقلاب دارند که آن هم در انتظار تعیین وقت است.»