پیش از آن هم در انتخابات هیئت ریاست مجلس، بسیاری از اعضای فراکسیون امید با پشت کردن به محمدرضاعارف به علی لاریجانی، نامزد فراکسیون ولایت رأی دادند.
عدم تعهد شماری از اعضای فراکسیون امید به اصلاح طلبان بار دیگر باعث شد که به جز دو کمیسیون٬ بقیه کمیسیون ها در قبضه اصولگرایان قرار بگیرد. کاندیداشدن عارف برای ریاست کمیسیون آموزش نیز با ناکامی مواجه شد و در نهایت ریاست این کمیسیون به زاهدی، وزیر علوم دولت احمدینژاد رسید.
بازتاب این ناکامیها، باعث شد بسیاری از چهرههای اصلاح طلب، فراکسیون امید را ضعیف ارزیابی کند اما عارف رییس فراکسیون در واکنش به انتقادهایی که به عملکرد فراکسیون امید میشود، گفته است:«این نقدها نشان از علاقه منتقدین به خصوص جوانان به فراکسیون امید دارد و اعضای فراکسیون امید به انتقادها توجه دارند و در ادامه مسیر با آسیبشناسی عملکرد خود مطمئناً تأثیرگذاری بیشتری در مجلس خواهند داشت.»
جلال میرزایی- چهره سیاسی اصلاح طلب تنها نامزد لیست ائتلاف فراگیر اصلاح طلبان در ایلام بود که توانست به دهمین دوره مجلس شورای اسلامی وارد شود. میرزایی در واکنش به انتقادها از عملکرد دوگانه برخی نمایندگان فراکسیون امید به زیتون می گوید: «بسیاری از نمایندگان لیست امید در مجلس تجربه کافی در کارنامه کاری خود ندارند یعنی قبلا عضو پارلمان نبودهاند٬ بنابراین در چند ماه نخست فعالیت مجلس اگر یک سری انتظارها برآورده نمی شود برمی گردد به همین عدم تجربه.»
مشروح کامل این گفتگو در ادامه آمده است که می خوانید:
آقای میرزایی به نظرشما با توجه به سهمی که فراکسیون امید تاکنون در بدست آوردن کمیسیونها در مجلس داشته فکر می کنید این دستاوردها مطابق انتظارهای قبلی از فراکسیون امید بوده است یا خیر؟
به نظرم در ارتباط با تمام مسائل مربوط به این مساله یک مقدار بزرگنمایی شده، ببینید حدود نزدیک به ۱۰۵ تا ۱۲۰ نفر در مجلس داریم که به نوعی به لیست امید وفادارهستند و در چارچوب فراکسیون عمل می کنند. ما در جلساتی که داریم معمولاً بین ۹۰-۹۵ نفر از اعضای فراکسیون امید در جلسات شرکت میکنند و این به نظرم خوب است و از این حیث، نمره قابل قبولی گرفتهایم.
ما در ایران و در یک جامعه قومی هستیم، برخی از نمایندگان مجلس با توجه به موضوعی که در دستور کار مجلس قرار می گیرد تحت تاثیر مسائل طایفهای و قومی قرار میگیرند.
پس از پشت سرگذاشتن چند ناکامی که باعث مهجور ماندن فراکسیون امید در مجلس شد فکر میکنید آقای عارف قادر است مجموعه فراکسیون امید در مجلس را مدیریت کند؟
آقای دکتر عارف، چه در بخش لایحه اصلاح بودجه و چه در بخش لایحه مناطق آزاد با مدیریتی که داشت توانست این دو لایحه را به تصویب برساند یعنی کمک کرد از تصویب مجلس بگذرد با وجود این که اصولگراها مخالف تصویب این دو لایحه بودند.
بسیاری از ناظران و چهره های اصلاح طلب معتقدند که بسیاری از اعتدالگرایان و مستقلها که با پرچم لیست امید به مجلس راه پیدا کرده اند پس از ورود به مجلس، راه خود را به طور قطعی از اصلاحطلبان جدا کردهاند. این عملکرد فراکسیون امید را چطور ارزیابی می کنید؟
به هر حال میدانید ما در ایران و در یک جامعه قومی هستیم، برخی از نمایندگان مجلس با توجه به موضوعی که در دستور کار مجلس قرار می گیرد تحت تاثیر مسائل طایفهای و قومی قرار میگیرند. این یک واقعیت است که ما در انتخاب آقای پزشکیان برای هیات رییسه مجلس هم این مساله را دیدیم. بنابراین این وضعیت کنونی در جامعه است و باید مد نظر قرار بدهیم که البته این به معنای پشت پا زدن به فراکسیون امید نیست چراکه فراکسیون امید در چارچوب قوانین نظام جمهوری اسلامی فعالیت میکند. اما یک مساله دیگری که باید به آن توجه کنیم این است که بسیاری از نمایندگان لیست امید در مجاس تجربه کافی در کارنامه کاری خود ندارند یعنی قبلا عضو پارلمان نبوده اند بنابراین در چند ماه نخست فعالیت مجلس اگر یک سری انتظارها براورده نمیشود برمیگردد به همین عدم تجربه
پس معتقد هستید تاکنون فراکسیون امید عملکرد قابل قبولی داشته است؟
همان طور که گفتم پس از پشت سرگذاشتن آن مساله انتخاب ریاست مجلس که انتظار بیش از حد از لیست فراکسیون امید بود درحال حاضر به نظر میرسد که فراکسیون امید، خودش را بازیافته و میتواند عنصر تاثیرگذاری دربررسی طرح ها و لوایح مجلس باشد و در آینده تاثیر زیادی داشته باشد.
پیش از این سعید حجاریان، تئوریسن اصلاح طلب و نیز محمدرضا تابش با بکاربردن اصطلاح «پارلمان در سایه» بر ضرورت حمایت بزرگان اصلاحات از نمایندگان جوانتر در مجلس دهم تاکید کرده اند. پس از آن، رسانههای اصولگرا ادعا کردند که اتاق فرمان فراکسیون امید مجلس به بیرون منتقل می شود. شما در این زمینه چه دیدگاهی دارید؟
ببینید در تمام کشورهای دمکراتیک که البته نظام های حزبی خوبی دارند بین احزاب در بیرون و آنچه که در پارلمان ها هست ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. به هر حال ما در بیرون جامعه، مردم و تشکل های اصلاح طلب را داریم. تعامل اینها با فراکسیون امید در مجلس به این معنا نیست که اتاق فرمان، بیرون از پارلمان قرار دارد، این یک تعامل دموکراتیک است که در جمهوری اسلامی هم در چارچوب نهادهای موجود پذیرفته شده٬ س به نظرم این یک مساله غیر طبیعی نیست.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…