حسن روحانی و مغالطه «تعمیم شتاب زده»

طاها پارسا

افکار عمومی برای سیاستمداران از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و به همین خاطر اغلب تلاش می‌کنند آن را به نفع خود تغییر دهند و در این راه ابایی ندارند که از انواع مغالطات هم بهره بگیرند.
از رایج‌ترین مغالطاتی که در این راه مورداستفاده قرار می‌گیرند، مغالطات آماری‌اند؛ تا جایی که ظریفی گفته است« آمار، دروغی است که دولت به مردم می‌گوید».
مغالطه آماری انواع مختلف و متنوعی دارد و معمولاً  بر داده‌های ناقص، تصاویر و نمودارهای منحرف‌کننده، نمونه‌های ناکافی و غیر تصادفی و یا تعمیم‌های شتاب‌زده مبتنی ست.
به بهانه گفتگوی مستقیم رئیس‌جمهور با شبکه اول صداوسیما، مغالطه‌ی آماری« تعمیم شتاب‌زده » را معرفی می‌کنیم.
***

تعمیم شتاب‌زده (Hasty generalization) یک نمونه از مغالطات آماری است که در آن شخص مغالطه گر از یک یا چند مثال یا نمونه جزئی، یک حکم کلی را نتیجه می‌گیرد و آن حکم را تعمیم می‌دهد. این در حالی است که آن نمونه‌ها برای صدور آن حکم کلی کفایت نمی‌کنند و یا ناقص‌اند.مثلاً:

سعی کنید همسر خود را از میان خانم‌های خانه‌دار انتخاب کنید، زیرا من کسانی را می‌شناسم که همسرشان شاغل یا مشغول به تحصیل است و به همین دلیل مشکلات زیادی برای آن‌ها ایجادشده و زندگی خوبی ندارند.

در این مثال، گوینده با اتکا به چندنفری که می‌شناسد و صرفاً با اتکا به شاغل بودن همسر، نتیجه گرفته است که آن‌ها اگر زندگی خوبی ندارند، به دلیل شاغل بودن آن‌هاست. و بازهم نتیجه گرفته است که باید با خانم‌های خانه‌دار ازدواج کرد چون شاغل ها زندگی خوبی ندارند. این درحالی است که در عالم واقع چنین نیست و اگر بنا باشد وممکن شود که در خصوص ازدواج با خانم‌های خانه‌دار حکمی صادر شود، باید به همه‌ی پارامترهای یک زندگی موفق توجه شود و نمونه‌های مختلف و کافی مورداستفاده قرار گیرند.
نمونه روزمره این مغالطه را می‌توان در  اظهارات حسن روحانی، در گفتگوی ویژه با شبکه اول صداوسیما یافت. رئیس‌جمهوری ایران، در این گفتگو  می گوید:

… در چهار ماهه اول سال ۹۵ میزان صادرات ما ۱۳.۴ میلیارد دلار و واردات ما ۱۲.۹ میلیارد دلار بوده است. درواقع صادرات از واردات پیشی گرفته است. این وضعیت نشان می‌دهد مسیر حرکت ما به سمت یک حرکت مثبت اقتصادی بوده است.

اما ادامه‌ی سخنان حسن روحانی نشان می‌دهد که او در این نتیجه‌گیری ها دچار مغالطه «تعمیم شتاب‌زده» شده است زیرا در ادامه معلوم می‌شود که به‌غیراز واردات رسمی، حجم قابل‌توجهی از واردات کشور را نیز واردات قاچاق تشکیل می‌دهد که در آمار موردنظر محاسبه نشده است و البته با احتساب آن‌ها دیگر نمی‌توان حکم کرد «صادرات از واردات پیشی گرفته است» و  بر مبنای آن بازهم نمی‌شود نتیجه گرفت که «مسیرحرکت ما به سمت یک حرکت مثبت اقتصادی بوده است.»
ادامه  سخنان حسن روحانی  چنین است:

رئیس‌جمهور در ادامه در پاسخ به سؤالی پیرامون اقدامات دولت در راستای مبارزه با قاچاق و اینکه آیا آمار قاچاق کالا نیز در این آمارهای بیان‌شده وجود دارد یا خیر، گفت: «این آمار مربوط به گمرک ایران است، بنابراین قاچاق در این آمار نیست، البته آماری که اخیراً به بنده داده شد نشان از این دارد که در یک سال گذشته قاچاق کاهش قابل‌توجهی پیدا کرده است و امروز صحبت از ۱۵ میلیارد است»

 

57328058

در مغالطات بخوانید:

اسحاق جهانگیری و مغالطه «علت جعلی»

وزیر بهداشت و مغالطه «امتیاز کشیشان»

علی خمینی و مغالطه «خودت هم»

محسنی اژه ای و مغالطه «اشتراک لفظ»

مصباح یزدی و مغالطه «اهمال سور»

آیت الله خامنه ای و مغالطه «پهلوان پنبه»

صادق لاریجانی و مغالطه «دلیل نامربوط»  

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

2 پاسخ

  1. سلام، با نظر شهروند موافقم. پارامتر قاچاق همواره جزء ثابت مولفه‌های اقتصاد غیررسمی بوده است. به ویژه اینکه در طول دوره‌های مورد اشاره به دلیل اتخاذ سیاست دور زدن تحریم‌ها عملا قاچاق با شدت و حدت بیشتری در جریان بوده است و افزایش شدید ورود غیر رسمی کالا به کشور باید قاعدتا به کاهش واردات رسمی منجر می‌شد که این اتفاق هم نیافتاده است.

  2. واردات قاچاق به همت برادران قاچاقچی در تمام دوره های مورد اشاره روحانی وجود داشته است .
    در جوار “تعمیم شتابزده” میتوان به ” تحلیل شتابزده ” هم اشاره داشت !

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »