زیتون-نازنین نامدار: اظهارنظر علی مطهری نایب رییس مجلس شورای اسلامی درباره اعدامهای دسته جمعی سال ۶۷ را میتوان در نوع خود بیسابقه تلقی کرد. در طی ۲۸ سالی که از آن ماجرا میگذرد تقریبا تمام چهرههای سیاسی اعم از اصولگرا و اصلاحطلب یا از اعدامها دفاع کردهاند یا در بهترین حالت سکوت اختیار کردند. حالا اما انتشار فایل صوتی دیدار آیتالله منتظری با عاملان آن کشتار دسته جمعی باعث واکنشهایی شده که پیش از این سابقه نداشته است. گرچه اغلب واکنشها هنوز هم تدافعی و در جهت توجیه اعدامهاست اما در این میان واکنش علی مطهری نماینده تهران٬ مصطفی تاجزاده و صادق زیباکلام در نوع خود متفاوت و منحصر به فرد بوده است.
اعتراض بیسابقه
نهادهای امنیتی البته هنوز برای سرپوش گذاشتن بر پرسشها بهترین راه را در سانسور میبینند و از همین رو نیز وزارت اطلاعات از احمد منتظری خواسته بود که فایل صوتی را از روی وبسایت آیتالله منتظری بردارد
با این حال درخواست از عاملان اعدامها برای توضیح پیرامون نحوه صدور احکام بعید است که راه به جایی ببرد. عاملان آن کشتار در این ۲۸ سال با افتخار از عملکرد خود دفاع کردهاند و اکنون نیز از چنان حاشیه امنی برخورد هستند که هیچ چشماندازی برای تحقیق پیرامون عملکردشان در آن زمان وجود ندارد. صادق آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه خود از مدافعان سرسخت آن اعدامهاست و پس از انتشار فایل صوتی آیتالله منتظری نیز احکام دادگاه ها در آن زمان را «بر حسب موازین شرعی و قوانین» دانسته و گفته «برخی ها راه را کج میروند و اکنون حرف های عجیب و غریبی میزنند و ادعای پوزشخواهی از کسانی دارند که فرزندانشان در طول سال های متمادی انسانهای شریف این کشور را به خاک و خون کشیدند.» نظیر چنان سخنانی از زبان سید حسن خمینی نوه آیتالله خمینی نیز شنیده شد. او موضع آیتالله منتظری درباره اعدامها را «دروغ» خواند و درباره هدف انتشار این سخنان در زمان حاضر نیز گفت «کسانی نسبت به امام و انقلاب بغض دارند و تا آخر نیز خواهند داشت.» در فایل منتشر شده بارها بر این تاکید میشود که فرمان کشتار از سوی آیتالله خمینی صادر شده و اصرار به انجام آن از جانب سید احمد خمینی بوده است.
صدایی در میان اصلاحطلبان
سرپوشی از جنس سانسور
گرچه فایل صوتی منتشر شده از آیتالله منتظری در دیدار با عاملان کشتارهای سال ۱۳۶۷ که از آنها به عنوان هیات مرگ نیز یاد میشود نکته چندان تازهتری نسبت به خاطرات مکتوب وی درباره این موضوع نداشت اما فرصتی بی سابقه ایجاد کرد تا آن حوادث یکبار دیگر به عرصه بحثهای عمومی گذاشته شود. دستکم برای نسلی که در زمان اعدامها خردسال بودند یا بعد از وقوع آن حوادث تازه به دنیا آمدهاند این فایل صوتی یک سند تاریخی برای نگاه به گذشته بود. حالا به نظر میرسد که به لطف قدرت شبکههای اجتماعی برای نخستین بار سد سکوت درباره آن حوادث شکسته شده است و صداهایی در مخالفت با کشتار ۶۷ به گوش میرسد. نهادهای امنیتی البته هنوز برای سرپوش گذاشتن بر پرسشها بهترین راه را در سانسور میبینند و از همین رو نیز وزارت اطلاعات از احمد منتظری خواسته بود که فایل صوتی را از روی وبسایت آیتالله منتظری بردارد. نگرش وزارت اطلاعات به خوبی نشان میدهد که آنها هنوز در حال و هوای دو دهه پیش به سر میبرند و قدرت شبکههای ارتباطی را دستکم گرفتهاند.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…