زیتون- «شب شهرام ناظری با یونسکو» شامگاه ۱۳ شهریورماه در مجموعه سعدآباد برگزار شد. رییس دفتر منطقهای یونسکو در این مراسم، ناظری را معرف «غنا و گوناگونی فرهنگ ایران و موسیقی سنتی» دانست. استر کیش لاروش گفت که موسیقی و هنر نقش مهمی در اجرای رسالتهای یونسکو مانند ایجاد صلح، ریشهکنی فقر، توسعه پایدار، گفتوگوی بین تمدنها از طریق آموزش و … ایفا میکند.
در ابتدای این مراسم و پس از پخش موزیک ویدیوی «ایران جوان» با صدای شهرام ناظری، بیوک موسوی، مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، گفت: «نقشآفرینی مجموعه سعدآباد در کنار یونسکو، در امتداد همان فرهنگ ارزشی صلحخواهی ایران است.» او صلح را مطالبه انسان معاصر در فشار تعصبها و تندروی فرقهها و جریانهای گوناگون دانست.
استر کیش لاروش سخرانی بعدی مراسم بود. او گفت: «ما امشب برای حضور استاد شهرام ناظری، اسطوره آواز ایران به خود میبالیم. آثار شهرام ناظری به شیوههای مختلف، معرف غنا و گوناگونی فرهنگ ایران و موسیقی سنتی است. او با موسیقی، مولانا و فردوسی را به شنوندگان سراسر دنیا معرفی کرده و آثارش دربرگیرنده قومیتهای مختلف است. ما افتخار میکنیم که او دعوت یونسکو را برای اجرای امشب پذیرفته است.»
لاروش افزود: «شهرام ناظری در حال تولید آلبوم جدیدی است. این پروژه تصاویری از زیباترین پایگاههای میراث فرهنگی در شهر اصفهان را با موسیقی سنتی ایرانی، با نمایش فرهنگ غنی و تنوع مذهبی در هم میآمیزد.»
در ادامه، بخشهایی از آلبوم جدید شهرام ناظری که ویدیوی آن در مناطق تاریخی اصفهان ساخته شده است، برای حاضران پخش شد؛ ایسنا خبر داد که دو نوازی عود و کمانچه بخش دیگر این مراسم بود که به شهرام ناظری تقدیم شد.
شهرام ناظری نیز در این مراسم روی صحنه آمد و در سخنانی کوتاه گفت: «پیش از این، در پاریس و در بزرگداشت یونسکو برای حافظ، شرکت کرده بودم. فکر میکردم برنامه امشب کوچک است؛ اما امروز اتفاقاتی پیش آمد که من را مقداری اذیت کرد. از سازمان یونسکو برای برگزاری این مراسم سپاسگزاری میکنم.»
ناظری ادامه داد: «من اهل این نیستم که برایم بزرگداشت برگزار کنند؛ اما زمانی که با خانم لاروش آشنا شدم و دیدم که او شخصیتی فرهنگی است که مثبت کار میکند، قبول کردم. امیدوارم از هنرمندان دیگر نیز قدردانی شود. البته من سابقهی قدیمی کار کردن با یونسکو را دارم و آثار تاریخی اصفهان با صدای من کار شده که این پروژه برای یونسکو است و احساس کردند باید شبی را به اسم من و یونسکو برگزار کنند.» او با اشاره به دیر رسیدنش به این مراسم، گفت: «طبیعتا اینها چیزهایی است که در ایران هست و اینجا محیطی پر از تناقض است و این کنش و قوسها همیشه بوده است. ما ۳۷ سال با این مسائل دسته و پنجه نرم کردهایم. همه با این داستان آشنا هستیم و میدانیم کجا زندگی میکنیم، اما همه ما عاشق آن هستیم و همین باعث شده که ما امروزه در ایران بمانیم.»
شوالیه آواز ایران در ادامه و در حالی که سهتار مینواخت، شعری از شفیعی کدکنی را با نام «حلاج» خواند. او پیش از این کار، رو به مخاطبان گفت که پیش از مراسم مشکلاتی برایم پیش آمده که صدایم گرفته است.
سپس گروه موسیقی مولوی روی صحنه آمد و قطعات «شیدا شدم» و «باز آمدم چون عید نو» با آواز ناظری اجرا شد. در پایان مراسم نیز از شهرام ناظری تقدیر شد.
ایسنا خبر داد که در این مراسم افرادی مانند مسعود جعفری جوزانی، کارگردان و رویا نونهالی، بازیگر حضور داشتند.