زیتون– اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت در صورت به نتیجه نرسیدن برجام برای او «روشن و کم و بیش مستند» بود که غرب تلاش میکند ایران را «به نفت در برابر غذا برسانند»، چرا که «به نفت ما احتیاج بود، میخواستند این را حفظ کنند و داشته باشند و ما هم احتیاج به غذا داشتیم و در مقابل آن، به ما غذا بدهند. کاری که در عراق کردند.»
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگوبا «سایت شخصی خود»، اضافه کرد که سایت نفت در برابر غذا برای ایران «هم حتی قرار نبود مستقیم باشد، بلکه «به سازمان ملل میدهند و یک قطعنامه میگذرانند و درآمد نفت ما به حساب سازمان ملل میریزد و بعد سازمان ملل برای افراد کوپن صادر میکند و طبق آن کوپنها، چیزهایی را که میبایست بدهند، میفرستادند، برای اینکه غذایی را به دست مردم برسانند. تحقیر آن مهم است که مردم ایران به سازمان ملل بروند. عراقیها هم سالها بعد از اینکه صدام ساقط شد، همان سیستم ادارهشان میکرد.»
به گفته هاشمی رفسنجانی «قبل از اینکه دولت آقای روحانی بیاید، با اصرار آنها و واسطهگری عمان رهبری اجازه داده بودند، قبلش با من هم مشورت کردند، مذاکره را شروع کردیم.»
او در ادامه این گفتوگو دلیل نامزد شدنش در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم را «ترس از ادامه تحریمها» دانست و گفت: «این هم در سایهی انتخابات ۹۲ شد. من از لحاظ روحیهی خودم دیگر آمادهی برگشت به ریاست جمهوری نبودم. با احساس این خطرها گفتم که نامزد میشوم، ولی جلوی این را هم در داخل گرفتند. اما خداوند این راه را پیش ما گذاشت و آقای روحانی هم مانده بودند. چون زمانی که من نامزد شدم، آقای روحانی اصرار داشتند که بروند و میگفتند که الان لزومی ندارد که من باشم و من هم کمک میکنم. من گفتم: بمانید، یا شما پیروز میشوید و یا من و هر کدام که پیروز شدیم، از دیگری حمایت میکنیم. در موقع خوبی هم انجام شد. عقاید من هم با آقای روحانی نزدیک است و تفاوتی ندارد.»
رییس سابق مجلس خبرگان در مورد نقش تیم مذاکره کننده پیشین گفت: «طرف غربی آن موقع هم برای مذاکره آمدند. ولی در مذاکره اینها فقط شعار میدادند. یعنی به آنجا میرفتند و مذاکره میکردند و به جای اینکه به تفاهمی برسند، یا عقلشان نمیکشید و یا اینکه نمیخواستند به نتیجه برسند. وقتی هم که جلسه تمام میشد، یک مصاحبه یا بیانیهی شعاری انجام میدادند که مثلا ما این کار را کردیم و یا اینگونه گفتیم.»
هاشمی رفسنجانی افزود: «بنابراین قبل از اینکه آقای روحانی بیایند، میدانستم رهبری میخواهند مسئله حل شود. بالاخره ارادهی رهبری پشت قضیه بود. علیرغم این همه شیطنتی که میشد و رهبری هم گاهی به مذاکرات انتقاد میکردند، ولی تا آخر از اینها حمایت کردند و گاهی هم به حالت تقدیس رسید و به این صورت درآمد.»
هاشمی در مورد رابطه ایران و عربستان، بخصوص پس از تصویب برجام ادامه داد: «اگر من رئیسجمهور بودم – البته نه الان، آن موقع رئیسجمهور بودم- مشکلی را جلوی خودم نمیدیدم. وقتی چیزی را میفهمیدم که مصلحت است، عمل میکردم. الان آقای روحانی به آن وضعی که من بودم، نیست. این کار عملی است و من فکر میکنم عربستان را خاضع کردن خیلی سخت نیست.»
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…