قیم‌مابی تا اتاق‌خواب شهروندان

مهدی تاجیک

چطور می‌شود که یک رهبر در ۷۸ سالگی تا این اندازه اصرار به ازیاد نسل در میان ملت داشته باشد و برای آن دستور العمل صادر کند؟ مردی که خود ۶ فرزند دارد و حالا سبک زندگی سنتی‌اش را می‌خواهد به هر ترتیبی که شده برای تمام ملت تجویز کند. در طی ۲۷ سالی که از رهبری او می‌گذرد در هیچ موردی اعتراف به اشتباه نکرده و تنها اسباب پشیمانی‌اش این است که چرا در روزگاری طرفدار ایده تنظیم جمعیت بوده است. آیت‌الله خامنه‌ای رویای یک ایران ۲۰۰ میلیونی را دارد و در تصور کلاسیکش از قدرت به این می‌اندیشد که هر چه جمعیت بیشتر باشد به طور طبیعی بر قدرت کشور افزوده خواهد شد. تصوری که در جهان امروز محلی از اعراب ندارد و تنها نیم‌نگاهی به کشورهای کم جمعیت ولی توانمند حاشیه خلیج فارس بازگوی این است که دیگر مانند قدیم نسبتی میان جمعیت و قدرت وجود ندارد. فراوانی جمعیت مترادف کمبود منابع و در نتیجه فقر روز افزون است. در نگاه رهبر جمهوری اسلامی اما فقر موضوعی نیست که مانع فرزند‌اوری شود. فقر اتفاقا همان پدیده مبارکی است که شهروندان را تبدیل به توده‌ای مطیع می‌کند و رویای ایران ۲۰۰ میلیونی یعنی حامیانی بیشتر برای نظام.
‌آیت‌الله خامنه‌ای به خوبی می‌داند که طبقه متوسط شهری آن گروهی نیستند که به توصیه‌هایش درباره افزایش جمعیت گوش کنند. سرمایه‌گذاری او بر طبقات محروم و حاشیه‌ای است که با فقر خو کرده‌اند و سبک زندگی سنتی‌شان کماکان پابرجاست. او نگران است که مبادا همین طبقه نیز تحت تاثیر طبقه متوسط قرار بگیرند. در دنیای ذهنی رهبر جمهوری اسلامی حتی کاهش زاد و ولد نیز می‌تواند دسیسه دشمن برای ناکارآمد کردن نظام باشد. بسیاری از روحانیون نزدیک به حکومت در ۳ سال گذشته که بحث افزایش جمعیت داغ بوده است انبوهی از تئوری‌های بدون سند درباره تمایل دشمنان به کاهش جمعیت ایران را بیان کرده‌‌اند. چنین تئوری‌هایی که می‌توان آن را در چارچوب « توهم توطئه» دسته بندی کرد جنبه تهییجی هم دارد. فرزند‌آوری از این منظر صرفا یک تصمیم شخصی وابسته به میزان توانایی و علاقه زوجین نیست٬ بلکه فراتر از آن یک مسوولیت ملی در قبال دشمنان شناخته می‌شود.

تئوری‌هایی نیز وجود دارد که به افزایش جمعیت رنگ و لعاب مذهبی می‌دهد و آن را همچون یک تکلیف دینی به مقلدان معرفی می‌کند. بر اساس این تئوری، ازیاد جمعیت ایران نه فقط به معنای بسط امت اسلام در قبال غیرمسلمانان، بلکه مهم‌تر از آن به معنی افزایش شیعیان در برابر مسلمانان سنی‌مذهب خواهد بود. در وضعیتی که تنش میان شیعه‌ و سنی به شدت جریان دارد این تئوری طرفداران زیادی پیدا کرده است.
بنابراین با معجونی از تمایلات طرف هستیم که در آن، هم باورهای مذهبی وجود دارد و هم درک سطحی پیرامون نسبت جمعیت و قدرت. بر این معجون می‌توان چاشنی دیگری هم افزود. محدود کردن نقش زنان به کار در خانه و اولویت دادن به نقش مادری. آیت‌الله خامنه‌ای بارها در تریبون‌های عمومی برای این نگاه عمیقاً پدرسالارانه تبلیغ کرده است. او طرفدار یک نوع مهندسی اجتماعی درباره افزایش زاد و ولد است و دستگاه‌های اجرایی و قانون‌گذاری را موظف کرده است که تصمیم‌هایی را در این جهت تدوین کنند. سیاست‌ افزایش جمعیت در واقع دخالت در حوزه خصوصی شهروندان را چندگامی جلو‌تر می‌برد و قیم‌مابی را فراتر از تعیین تکلیف برای پوشش‌ و تفریح مردم به تصمیم‌گیری برای خصوصی‌ترین مسائل آنان تعمیم می‌دهد. طبیعی است که چنین سیاستی نتیجه‌ای جز شکست به همراه نخواهد داشت. اگر موضوعی چون حجاب اجباری به‌واسطه سرکوب تابه‌حال دوام آورده است تصمیم‌گیری درباره تعداد فرزندان دیگر از آن موضوعاتی نیست که حکومت بتواند برای آن گشت ارشاد بگذارد و مردم را بابت عمل نکردن به توصیه‌های رهبر، مجازات کند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

10 پاسخ

  1. هنوز که هیچ تشویق وامتیازی برای زاد و ولد از طرف نهادهای حکومتی قرار داده نشده طبق آمار سازمان های مرتبط درصد زاد و ولد نسبت به سه سال گذشته افزایش پیدا کرده٬ بنابراین نویسنده محترم چه جوری خبر از شکست این طرح را میدهند! ظاهرا ما ایرانی ها علاقه داریم بنویسیم بدون شواهد ودلائل کافی برای مدعی خودمان. سیاست زده ایم داداش گلم٬ سیاست زده…

    1. ازدواج کاهش یافته و طلاق هم افزایش ، بنا به اقرار یکی از مسئولین وزارت بهداشت سی درصد مردم هم قادر به سیر کردن شکم خود نیستند ، چگونه در این شرایط زاد و ولد افزایش می یابد ؟!
      امار افزایش زاد و ولد برای مقام معظم رهبری تدارک شده است !

  2. با سلام / ممنون از دلنوشتتون / حقیر ۵ فرزند دارم بخدا قسم از بچه هام شرمنده ام / با اینکه چهارتا از بچه هام نخبه هستند و تاکنون هم از طرف هیچکس از این فرزندان نخبه ی کشور یک احو الپرسی ساده هم از طرف مسئولین داعیه مردم سالاری دیده نشده اما بیاری خدا و با اینکه خیلی کمبودها در زندگی خودم و فرزندانم بوده خود را بجایی رسوندن البته سه تا از فرزندانم کارشناسی ارشد دارند و بیکارن / این هم اوایی مسئولین برای ازدیاد جمعیت بر میگرده به جیب های پر حسابهای پر مفت اقایون / از قدیم میگن سیر از گرسنه خبر ندارد / با این همه دزدی باید هم از مردم گرسنه بخوان بچه بیاورید / مگر خودشان چندتا بچه دارن همین مسئو لین/ مردم هم الحمدالله اگاهند میدونن تو این دور زمونه داشتن یک بچه هم مشگله چه برسه به چندتا/ البته بغیر از روستائیان

  3. این مسئله بی مایگی و فقر نظام ولایت فقیه را نشان می دهد که اگر صدا و هدف ایجابی هم دارد، متجاوز از دخالت های بیهوده در فردی ترین و خصوصی ترین بخش های زندگی شهروندان نیست.

  4. پولهای زیادی وهابیت سعودی برای افزایش جمعیت درجمعیت حاشیه ی مرزها خرج کرده که بافت جمعیتی را عوض کنند. مردم عادی کاری به حرف های من و شما ندارند.
    شما نگران اتاق خواب ها نباشید!

    1. نیازی به فعالیت سعودیها نیست ، اصل مترقی ولایت فقیه و اشتهای سیری ناپذیر روحانیون حاکم و وجود وعاظ السلاطینی چون مکارم و نوری همدانی و غیره چنان لطمئه ای به تشیع زد که بعید است اگر دست حکومت از سرحوزه های علمیه برداشته شود ، شجره طیبه قادر به سیر کردن شکم خود هم باشد !

  5. ۱- درمورد اختلافات شدید شیعه وسنی اصلا” درست نیست،
    اگرچه برداشتها ازحرف های مسئولین ممکن است اینطورباشد، لیـکن اکثریت مطلق شیعه درایران نگران وضعیت دوستان هموطن سنی مذهب خود هستنـد، حتی از حرفهای مسئولین مذهبی وغیرمذهبی خود پیـش این عزیزان خجالت زده هستنــد وازاینکه در کردستـان، سیتـان وبلوچستـان کارخانه ای زده نمیشـود ویاکمتــر سـاختــه میشــود ودراین ۲استـان بیشتـرسنی نشیـن مثـل دیگراستــان های کشـورساخت وسـازکمتری میشـود و…به والله شرمنــده وخجل انـد،
    ایرانی هوشمنـــد خوب میـدانــد که ایران واقعی وتوانمنـــد باهمــه ی این اقوام ایران کامل است،
    دوم درمورد ازدیاد فرزندآوری…ذکراین نکته ضروری است، امروزه دیگراینطورنیست که یک نفرولـو مرجع تقلیـــد مورد قبـول شخص بگویـد فلان کاربشــود ومقلــد بدون هیچ تفکری چشم وگوش بگوید به روی چشـــم…همان حزب الهی موردنظرشماهم امروزچنین نیست وهمان ایشـان هم به حرف های آن روحانی قزوینی که گفت: یک یا علی بگوئیـد وبه عشق ۱۲ امام و چهارده معصوم ازهمین امشب بچه های بیشتــروبیشتـر را….کنیــد خنـدیدننــد وچنــدتا دری وری نثارشان کردنــد،.

  6. حیف که رویکردتان در نقد، انقلابی ست. بجای جستجوی علل و دلایل سیاست جمعیتی و مراجعه به ادبیات همین آقای خامنه ای، به نیت خوانی اکتفا کرده اید: “فقر اتفاقا همان پدیده مبارکی است که شهروندان را تبدیل به توده‌ای مطیع می‌کند و رویای ایران ۲۰۰ میلیونی یعنی حامیانی بیشتر برای نظام.” فرضتان این است که انقلاب ایران در شروع روی دوش فقرا بود و حکومت ایران در ادامه متکی به فقرا ست. اتفاقا تحقیقات میدانی نشان می دهد انقلاب ایران روی دوش طبقه متوسط سوار بود. الان هم موتور نظام سیاسی را این طبقه روشن نگاه داشته. منتها یک جابجایی طبقات در ۳۰ سال اخیر رخ داده.

  7. عزیز برادر ، صغیر و مجنون و محجور را باید در اطاق خواب هم تر و خشک کرد ، قیم است و احساس تکلیف میکند !

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »