سخنی چند با کامنت‌گذارانِ «زیتون»

طاها پارسا

سخنِ اول همانا تشکر است و قدردانی از همه‌ی کسانی که پس از خواندن محتوای منتشرشده در زیتون، با درج پیامی و نظری، ولو انتقادی، به نویسنده‌ی متن پیام می‌دهند که نوشته‌اش خوانده شده و مورد توجه قرار گرفته است و تحریریه سایت را هم به نقاط ضعف و قوت خود توجه می‌دهند.
سخنِ دیگر، یادآوری نکته‌ی مهمی است که همه‌ی کامنت‌گذاران سایت زیتون و بلکه اغلب قریب به‌اتفاق سایت‌های دیگر باید مد نظر قرار دهند و آن اینکه همه‌ی کاربران اینترنت، با یک عدد ۱۲ یا ۱۸ رقمی بر روی این شبکه کدگذاری می‌شوند که «آی‌پی» نام دارد. قریب به‌اتفاق سایت‌هایی که امکان کامنت‌گذاری دارند، آی‌پی کاربرانِ خود را به همراه کامنت او ذخیره می‌کنند و به کمک این آی‌پی امکان ردگیری و دست‌کم شناسایی محدوده‌ی جغرافیایی فرد کامنتگذار فراهم می‌شود. معنا و مفهوم این سخن این است که شخص کامنت‌گذار ولو مشخصاتی از خود درج نکند و یا مشخصاتی غیر واقعی و مستعار به سایت معرفی کند، این امکان وجود دارد که در «شرایط عادی» محدوده جغرافیایی فرد به‌راحتی تشخیص داده شود. نکته‌ی مهم‌تر اینکه، اگر یک فرد با اسامی متعدد پیام‌های مختلفی بگذارد، مدیرانِ سایت به‌راحتی می‌تواند این موضوع را تشخیص دهند، چون به همه‌ی آن اسامیِ مستعار، تنها یک آی‌پی تعلق می‌گیرد. بدیهی است این توضیحات به معنای تهدید کاربران سایت نیست و صرفاً یادآوری نکته‌ای است که کاربر را با حق‌وحقوق خود در سایت آشناتر می‌سازد و به او امکان می‌دهد که با چشمانی باز و اطلاعاتی بیشتر تصمیم بگیرد و اظهار نظر کند.
سخنِ سوم؛  فراموش نکنید که سایت «زیتون» (و هیچ سایت دیگری) تعهدی برای انتشار کامنت شما ندارد. بدیهی است ما نیز می‌دانیم که در شرایط عادی، انتشار کامنت شما به نفع همه است و پیش از هر کس، زیتون از منافع درج آن برخوردار می‌شود، اما لازم است یادآوری کنیم که ما در مقابل محتوای منتشرشده در سایت مسئولیت قانونی و حرفه‌ای داریم و طبیعی است که منافع عام و اصلی سایت و همکاران آن را پاس داریم و لذا از انتشار نظراتی که می‌تواند خسارتی اعم از مادی یا معنوی را متوجه سایت کند، معذوریم. بی‌شک شما هم توقع ندارید که ما منافع کلان سایت و زحمات همکاران را قربانی درج نظراتی کنیم که غالباً نویسنده‌ی آن نامعلوم است و مسئولیتی متوجه او نیست.
سخنِ چهارم؛ اگر با اسم مستعار، پیام می‌گذارید، لطفاً اسامی واقعی که مستقیماً به موضوع مطلب ارتباطی ندارند را مخاطب قرار ندهید و به آن ها چیزی نسبت ندهید. نگارنده در مقام سردبیر سایت، مسئولیتِ اصلی محتوای منتشرشده در زیتون را متوجه خود و همکارانش می‌داند و در این مقام تفاوتی میان اسامی مستعار و واقعی قائل نیست، اما بدیهی است که انتشارِ پیام یا مطلب با اسم واقعی، بارِ این مسئولیت را برای ما کمتر می‌کند. لذا اگر پیام شما، علیرغم رعایت موازین قانونی و عرفی، در زیتون انعکاسی نیافت این نکته‌ی محدودکننده را نیز مد نظر داشته باشید.
سخنِ پنجم، زیتون کامنت‌های بی‌ربط  به مطلب را منتشر نمی‌کند. برای رعایتِ امنیت کاربران دیگر و جلوگیری از تبلیغات و ضدتبلیغ، کامنت‌هایی که حاوی لینک باشند منتشر نخواهند شد، مگر به‌ضرورت خاص و اطمینان کامل از ایمن بودن آن‌ها.
سخنِ ششم، پیشنهاد می‌کنیم محتوای خوب پیامتان را با یک یا چند کلمه هدر ندهید و از درج کامنت‌های نفرت زا و خشونت‌آفرین خودداری کنید. کسی که قتل را جنایت می‌خواند و دیکتاتور را ظالم می‌نامد، با کسی که فلان شخصِ قاتل را جنایتکار می‌خواند و فلان حاکمِ دیکتاتور را ظالم، دو پیام مختلف را مخابره کرده‌اند. ما تلاش می‌کنیم که حاملِ پیام فردِ دوم نباشیم، ولو سخنش حق باشد چون امکان و امکاناتِ تشخیص ما محدود است.
و سخنِ آخر: به این سخن‌ها می‌توان بازهم افزود اما به همین مهمات بسنده می‌کنیم  و امیدواریم پاسخ برخی از سوالات مندرج در کامنت ‌ها را در این نوشته داده باشیم.می‌دانیم که شما نیز، چه‌بسا بیش از ما، حریم خود و دیگران را می‌شناسید و آن را پاس می‌دارید. ما بر کامنت ‌ها کمترین نظارت‌ها را داریم و نیروی انسانی ما نیز محدود است و چه‌بسا تاکنون نیز دچار خطاهایی در انتشار پیام‌ها شده‌ باشیم. اجازه دهید این دروازه باز بماند.

 

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

9 پاسخ

  1. با سلام
    اینجانب بدلیل اینکه کارشناس امور آی تی هستم نکته فنی مغفولی را که در این مطلب به اشتباه بیان شد یاد آوری مینمایم :
    در متن آمده است که اگر با نامهای مستعار مختلف کامنت بدهید بدلیل اینکه سیستم شماره آی پی را میشناسد متوجه میشود که گوینده کامنتها همگی یکی است که این گفته به لحاظ فنی میتواند غلط باشد که عموما هم غلط است بدلیل اینکه اکثر سیستمهای تامین کننده اینترنت ( حداقل در ایران ) به گونه ای است که با فرایند NAT به کاربران خود اینترنت میدهند و هرگز به هر کار بر یک آی پی مستقل اختصاص داده نمیشود بعنوان مثال در یک سازمان یا یک ارگان یا یک شرکت تامین کننده اینتر نت صدها کاربر مختلف توسط یک آی پی به شبکه وصل میشوند یعنی عملیات NAT مورد اشاره باعث میشود که از دیدگاه بیرونی یک شماره آی پی دیده شود ولی در شبکه داخلی آن سازمان چندین کاربر با آی پی های نامعتبر (Invalid) به سایت شما وصل شوند بدون اینکه شما آی پی نا معتبر آنها ببینید بلکه فقط همان یک آی پی معتبر برای شما قابل شناسائی است حال آنکه به واقع کاربران مختلف و متفاوت بوده اند . خواهشا این مورد را در نظر داشته باشید و به دلایل حرفه ای کامنت بنده را منتشر کنید
    موفق و پیروز باشید .

  2. صداقت هم خوب چیزی است. بهانه ها برای سانسور گران فراوان است. بنده هم با درج کامنت بی معنا و یا توهین و افترا مخالفم. اما انچه در عمل در این سایت و در چندین مورد دیده ام, غیر از انیست که در این متن از ان سخن رفته است. گویی که با تشخیص تناسب با سلیقه ی شما, کامنت ها درج با حذف میشوند. و نه درج کامنتی که مطلب دارد ولی با سلیقه و میل شما نمی خواند.

  3. کاملا درست گفتید. لکن سیستمتان ایرادی دارد: گاهی بی جهت اروری می دهد با این مضمون: شما قبلا این مطلب را نوشته اید. در حالیکه من ننوشته بودم. یه جای برنامه نویسی تان اشکال دارد.

  4. این درجه از شفافیت و صراحت با خوانندگان بسیار عالی و در وب فارسی کم نظیر است
    خسته نباشیدو امیدواریم این سایت به سرنوشت سایت های خوب دیگر فارسی مبتلا نشود و عمرس طولانی داشته باشد.ما مردمانی فقیریم

  5. عدم انعکاسِ (سانسور) نظرات تا جایی که حاوی تهمت و افترا به نویسنده یا افراد حقیقی یا حقوقی ثالث نباشند، جایز نیست. باید به نویسندگان نیز گوشزد کرد که در قبال یادداشت های خود مسئول است و اگر این یادداشت را برای آگاه کردن دیگران از نظرات خود منعکس می کند باید لااقل پاسخگوی سوالاتی که کاربران ارائه می دهند پاسخگو باشد. بطور مثال برخی از نویسندگان این سایت که در قبال انتشار فایل سخنان آیت الله منتظری موضعگیری کردند تنها به اعدام اعضای سازمان مجاهدین پرداختند و کاملا در زمین حکومت بازی کرده و کشتار اعضای احزاب چپ و کمونیست را مسکوت گذاشتند. حال وقتی کاربر یا کاربرانی خواهان توضیح می شوند – آن هم در موردی چنین پر اهمیت – آیا بهتر نمی بود که آقا یا خانم نویسنده چند دقیق از وقت خود را برای رفع ابهامی بدین بزرگی صرف کند که آیا نپرداختن به کشتار چپ ها در سال ۶۷ دلایل مذهبی-شرعی دارد، دلایل سیاسی دارد و …؟ شاید برخی از نویسندگان خود را در جایگاهی بدانند که نیاز به پاسخگویی نبینند، اما خود سایت چی؟ آیا در مواردی چنین پر اهمیت آیا مسئولین سایت نمی بایست در توضیحی کوتاه اعلام موضع می کردند؟
    صحبت بر سر اختلاف عقیده پیرامون مسائل سیاسی روزمره نیست. صحبت بر سر جنایتی بی نظیر در تاریخ معاصر است. و برخورد نصفه و نیمه عده ای با این جنایت بسیار شبهه بر انگیز.

  6. “اما لازم است یادآوری کنیم که ما در مقابل محتوای منتشرشده در سایت مسئولیت قانونی و حرفه‌ای داریم ”
    من فکر نمیکنم که هیچ وب سایتی مسول کمانتهای درج شده توست مردم در ان وب سایت هست. اصولا در دنیایی که آزادی بیان وجود دارد دارد اینطور نیست. به همین دلیل در اکثر سایتهایی که امکان ثبت کامنت وجود دارد هیچ نظارت و سانسوری هم نیست ( شاید در حد بسیار کم در مواردی که ممکن است کامنت خاصی توهین دینی, نژادی , … داشته باشد). ولی شما اگر بر اساس سیستم آزادی بیان جمهوری اسلامی فعالیت میکنید و از آنها به خاطر کامنتها بازخواست می شوید بحث دیگری است. در مجموع من ندیدم کسی اصلا در وب سایت شما کامنتی بگذرد, مگر اینکه همه را سانسور کرده باشید, برا همین وجود این مطلب برایم جالب آمد و خواندم. موفق باشید.

    1. مگر می شود کسی امکانی را برای انتشار عمومی یک نظر فراهم کند اما در مقابل ان مسئولیت نداشته باشد؟ این دنیای ازاد مورد نظر شما کجاست؟ ضمنا بهتر است به جای دنیای ازاد به دنیای قانونی و قانونمدار توجه داشته باشیم

      1. بله میشود, شما مراجعه کنید به سایتها خبری دیگر مثل سی ان ان, فاکس نیوز, یاهو , سایتهای اروپایی و غیره, حتی خیلی وب لاگها و سایتهای غیر خبری شخصی, معمولا از این نوع سا نسورها خبری نیست. من به شما حق میدهم که سانسور کنید و یا نکنید چون سا یت شماست و اختیارش هم با شما ولی خواهشا توجیه بیجا نکنید.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »