Categories: خبرها

واکنش خانواده جان‌باختگان کهریزک به عذرخواهی مرتضوی

زیتون- انتشار «نامه عذرخواهی» سعید مرتضوی از خانواده‌ جان‌باختگان بازداشت‌گاه کهریزک، با انتقاد کاربران شبکه‌های اجتماعی مواجه شد. افرادی که در خواست پوزش او را بدون « قبول مسئولیت» اتفاقات کهریزک، قابل قبول نداستند.
هرچند زمان لازم بود تا خانواده جان‌باختگان در کهریزک نیز نسبت به این نامه واکنش نشان دهند.
عبدالحسین روح‌الامینی، پدر محسن روح‌الامینی، فردی که گفته می‌شود پیگیری های او یکی از دلایل نوشتن نامه عذرخواهی از سوی مرتضوی است، به روزنامه اعتماد گفت: «من نظراتم را در این مورد تنها در دادگاه می گویم و دادگاه هم غیرعلنی است.» او معتقد است که باید کمی صبر کرد تا ماجرای نامه عذرخواهی مرتضوی کمی از حالت تازگی خارج شود.
پدر محمد کامرانی و پدر امیر جوادی‌فر – دو تن از کشته‌شدگان در بازداشت‌گاه کهریزک – گفته‌اند که هنوز این نامه را نخوانده و نمی‌توانند درباره آن اظهارنظر کنند.
سعید مرتضوی، دادستان سابق تهران، روز یک‌شنبه با انتشار نامه‌ای وقایع رخ داده در این بازداشت‌گاه را «واقعه خون‌بار» و جان‌باختگان را «شهید» نامید و از این حوادث «عمیقا ابراز تاسف و اعتذار» کرد: «از مقام شهیدان مظلوم این حادثه جوادی‌فر، روح‌الامینی و کامرانی طلب پوزش نموده و علو درجات آنها را از خداوند بزرگ مسئلت می‌نمایم.»
دادستان پیشین تهران در نامه‌ای خطاب به دادگاه رسیدگی به پرونده کهریزک، وقایع رخ داده در این بازداشت‌گاه را «واقعه خون‌بار» و جان‌باختگان را «شهید» نامید.
خانواده رامین پوراندرجانی، پزشک وظیفه بازداشتگاه کهریزک، اما نامه عذرخواهی سعید مرتضوی از وقایع کهریزک را «سیاسی و نمایشی عوام‌فریبانه» خواندند.
رامین پوراندرجانی به عنوان یکی از «قربانیان بازداشتگاه کهریزک» شناخته می شود. او پزشک وظیفه‌ای بود که جان‌باختگان این بازداشت‌گاه را معاینه کرده بود. او ۱۹ آبان ماه ۱۳۸۸ درگذشت. مقام‌های مسئول، ابتدا علت مرگ او را را سکته قلبی و سپس خودکشی اعلام کردند؛ در نهایت پزشکی قانونی اعلام کرد مرگ این پزشک به دلیل مسمومیت بوده است.
خانواده پوراندرجانی با طرح شکایتی خواهان روشن شدن چگونگی جان باختن فرزندشان شدند، اما به پرونده شکایت آنها رسیدگی نشد.
رضاقلی پوراندرجانی، پدر رامین پوراندرجانی در واکنش به عذرخواهی سعید مرتضوی به بی‌بی‌سی فارسی گفت: «من دیروز از وقتی خبر را شنیدم ناراحت هستم، واقعا ناراحت شدم آخر آدم چه می تواند بگوید در این مورد؟ من چی بگویم؟ اصلا انتظار نداشتم بعد از ۷ سال با آن همه جنایت، با آن همه ظلم. مگر پدر و مادر می‌تواند غم از دست دادن فرزندش را این‌طور با یک عذرخواهی فیصله بدهد؟ سیستم قضایی ما درست عمل نمی‌کند. ظاهرا مد شده هر کاری می‌کنند، هر جرمی مرتکب می‌شوند، بعد با یک عذرخواهی می‌خواهند هشتاد میلیون آدم یا داغ‌دیده‌ها آن‌ها را عفو کنند.»
پدر پزشک کهریزک گفت: «رامین در نظر من صد تا شهید است، خیلی بزرگ‌تر از این کلمات است؛ متاسفانه دست ما کوتاه شد. ما ضرر کردیم، ما باختیم در این مسئله.»
بازداشت‌گاه کهریزک در دهه هشتاد و برای نگهداری «اراذل و اوباش» ایجاد شد، اما پس از اعتراض‌ها به نتایج اعلام شده انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ و تظاهرات خیابانی معترضان، برخی از افراد دستگیر شده به بازداشت‌گاه کهریزک منتقل شدند. علاوه بر مرگ برخی افراد، گزارش‌هایی از شکنجه‌های جسمی، جنسی و روحی در این بازداشت‌گاه منتشر شد. پس از انتشار خبر مرگ محسن روح‌الامینی – فرزند عبدالحسین روح‌الامینی – آیت‌الله خامنه‌ای دستور به تعطیلی این بازداشت‌گاه داد.
رضا آقازاده قهرمانی، برادر رامین آقازاده قهرمانی، یکی دیگر از کشته‌شدگان کهریزک در واکنش به نامه عذرخواهی سعید مرتضوی گفت: «از خانواده‌های داغدار عذرخواهی کرده‌اند، اما به صورت مستقیم از ما نبوده. منتهی من فکر می‌کنم این حداقل رفتاری بود که ایشان از خود به خرج داده است، اما فکر نمی‌کنم دردی از اصل ماجرا دوا بکند.»
برادر رامین آقازاده قهرمانی درباره عذرخواهی مرتضوی گفت: «من دنبال عذرخواهی نبودم. عذرخواهی باشد یا نباشد این قربانیان و برادر من، نه زنده می‌شوند نه نفس‌شان برمی‌گردد. دیگر تمام شده، این بچه‌ها ناخواسته رفتند زیرخاک و آرزوها و جوانی‌شان را با خود بردند. آن‌ها چیزهای زیادی را از دست دادند که من به خاطر یک عذرخواهی شاد بشوم یا غمگین. اما از آقای روح‌الامینی واقعا تشکر می‌کنم که در این مدت کمک کرد و ایستاد و حداقل عذرخواهی ایشان را به جامعه تحویل داد.»

Recent Posts

معاویه: یک عرب ایرانی یا مسیحی؟

مسعود امیرخلیلی

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آقای خامنه‌ای، ۱۳ آبان و شورای‌ نگهبانِ جهان

۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

آیا پذیرفتگان دیکتاتوری مقصرند؟!

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…

۱۳ آبان ۱۴۰۳

روز جهانی وگن؛ به یاد بی‌صداترین و بی‌دفاع‌ترینِ ستمدیدگان!

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است…

۱۲ آبان ۱۴۰۳

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳