زیتون– شاهین آخوندزاده، قائم مقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، خبر از کشف «شبکه خرید و فروش مقاله داخلی و خارجی» داد.
هفته پیش، مجله «نیچر» نوشت که ۵۸ مقاله که توسط ۲۸۲ محقق ساکن در ایران نوشته شده بود، از سوی این ناشر، از مجموعههای علمی حذف شده اند. انتشارات اسپرینگر نیچر، اعلام کرد که به نظر میرسد بخش «داوری» در این مقالات به درستی انجام نشده است.
آخوندزاده توضیح دد که بخش عمده ۵۸ مقاله تقلبی ارسالی از ایران که اخیرا خبرساز شده، متعلق به «دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران بوده است.»
قائم مقام وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرگزاری مهر افزود که این مقالهها مورد بررسی قرار گرفته و تیم متخصصی آنها را رصد کرده است. در نتیجه این تحقیقات مشخص شد که این ۵۸ مقاله همگی از طریق یک شرکت نشر غیر قانونی که در زمینه خرید و فروش مقاله و پایان نامه فعالیت می کند در این انتشارات خارجی به چاپ رسیده است.
آخوندزاده تاکید کرد افرادی که در تهیه این ۵۸ مقاله نقش داشتند عمدتا دانشجو و غیر هیات علمی بودند اما این موضوع آنها را از اشتباه بزرگی که داشته اند مبرا نمی کند. او ادامه داد که یک نفر از داخل کشور ناشر «اشپرینگر» را از این تخلف مطلع کرده در حالی که ناشر متوجه این تخلف نشده بود.
به گفته آخوندزاده این شبکه اکنون شناسایی شده است و بخشهای مختلف قضایی و حقوقی در حال کار بر روی آن هستند و به زودی برخوردهای شدیدی با این افراد صورت می گیرد.
وحید احمدی، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، گفته بود که «به همه دانشگاه ها اعلام شده است تخلفات علمی صورت گرفته توسط برخی از محققان ایرانی را پیگیری کنند.»