زیتون- مردم آمریکا دونالد ترامپ، میلیاردر ۷۰ ساله نیویورکی را که هیچ سابقه و تجربه در عرصه سیاست نداشت، به عنوان چهل و پنجمین رییس جمهوری خود انتخاب کردند.این انتخاب، واکنش های فراوانی را بر انگیخت.
واکنش دولتمردان و مسئولان جمهوریاسلامی در ردههای مختلف حول مواضع ترامپ درباره برجام و نحوه رفتار او با ایران بود.
حسن روحانی، رییس جمهوری، امروز در جلسه هیات دولت از تاثیر نداشتن نتیجه انتخابات آمریکا «در سیاستهای جمهوری اسلامی ایران» سخن گفت. به گفته روحانی پیروزی ترامپ نشانه «التهابات و عدم ثبات داخلی» در آمریکاست.
رییس جمهوری با اشاره به برجام، گفت موفقیت ایران در توافق هستهای آن بود که «برجام را نه با یک کشور بلکه بعنوان قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل تثبیت کرد» و به همین دلیل توافق هستهای «با تصمیم یک دولت قابل تغییر نیست.»
محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه، نیز با اشاره به اینکه «ما در امور داخلی دیگر کشورها دخالت نمیکنیم» و «این انتخاب مردم آمریکاست»، گفت رییس جمهور جدید آمریکا «باید واقعیات جهان و منطقه ما را به درستی بشناسد و با آن با واقعگرایی مواجه شود.»
ظریف که به رومانی سفر کرده، اضافه کرد رییسجمهور بعدی ایالات متحده «آنچه آمریکا به عنوان یک تعهد بینالمللی چندجانبه در برجام پذیرفته است را باید اجرا کند.»
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، نیز نتیحه انتخابات آمریکا را نشانه «سرخوردگی و بیاعتمادی اکثریت جامعهم آمریکا به «ساختار و رویههای جاری در این کشور» توصیف کرد و گفت: «در تبلیغات انتخاباتی کاندیداها بر افشاگری و رسوا نمودن افراد و احزاب اصلی متمرکز بودند و از این رو هنوز امکان ارایه برآورد دقیقی در این خصوص وجود ندارد.»
علی مطهری، نایب رییس دوم مجلس اما انتخاب ترامپ را به سود ایران توصیف کرد: «فکر میکنم ریاست جمهوری ایشان برای ایران مفیدتر است تا اینکه خانم کلینتون انتخاب میشد. بخاطر اینکه دموکراتها با برنامهریزی دقیقتری حرکت میکنند و با پنبه سر میبرند.»
نایب رییس مجلس اضافه کرد ترامپ «صداقت یشتری» نسبت به هیلاری کلینتون دارد، ضمن اینکه «مواضع خوبی در مورد سوریه دارد و همچنین نسبت به عربستان نگاه خوبی ندارد». تمایل ترامپ به برقراری روابط مثبت با روسیه و مخالفت او با برجام هم از نظر نماینده مردم در تهران به نفع سیاستهای کلان جمهوری اسلامی است.
روسای دیگر کشورها اما بیشتر از چیز بر لزوم ادامه روابط نزدیک دیپلماتیک بین کشورها تاکید کردند
کاخ کرملین نیز در بیانیه کوتاهی با اعلام اینکه ولادیمیر پوتین با ارسال تلگرافی به ترامپ تبریک گفته، نوشت که رییس جمهوری روسیه «ابراز اطمینان کرده است که برقراری گفتوگوی سازنده براساس برابری، احترام متقابل و توجه به مواضع طرف مقابل، به نفع هردو کشور است».
ترزا مِی، نخستوزیر بریتانیا، ضمن تاکید بر «روابط مستحکم و ویژه» بریتانیا و آمریکا، گفت این دو کشور «در زمینههای بازرگانی، امنیتی و دفاعی همکاران نزدیک یکدیگر باقی خواهند ماند».
ژان مارک ارو، وزیرخارجه، فرانسه اما گفت نیاز است مواضع آمریکا بعد از انتخاب ترامپ درباره مسایلی نظیر «تغییرات اقلیمی، توافق هستهای با ایران و موضوع سوریه» باید روشن شود.
به گزارش ایسنا طالبان در بیانیهای اعلام کرد که پیام ما به ترامپ این است که آمریکاییها باید سیاستی را اتخاذ کنند و اقدام به از بین بردن استقلال و حاکمیت کشورهای دیگر نکنند.
طالبان همچنین مدعی شد که مهمتر از هر چیز پیام ما به ترامپ این است که آمریکاییها باید همه سربازانشان را از افغانستان خارج کنند.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…