حکم احمد منتظری خنده‌دار و مسخره است

زیتون-آیدا قجر: صدور حکم ۲۱ سال زندان برای احمد منتظری به واسطه انتشار فایل صوتی دیدار آیت‌الله منتظری و سه نفر از عاملان اعدام‌های سال ۱۳۶۷ نشان داد که حکومت هنوز تا چه اندازه نسبت به تابوی آن اعدام‌ها حساسیت دارد و علاوه بر آن تاییدی بر تداوم فشارها به بیت‌ آیت‌الله منتظری بود. احمدمنتظری گفته است که این حکم را ظالمانه می‌داند و به آن اعتراض خواهد کرد. همسر او زهرا ربانی املشی نیز در گفتگو با زیتون بر ظالمانه بودن این حکم تاکید می‌کند و معتقد است که رای داددگاه نشانه ترس حکومت از بیت آیت‌الله منتظری است.
متن کامل گفتگو با زهرا ربانی املشی را بخوانید:

با توجه به جبهه‌گیری‌هایی که پس از انتشار فایل صوتی جلسه آیت‌الله منتظری پیش آمد، آیا پیش‌بینی می‌کردید که چنین حکمی برای همسرتان صادر شود؟ واکنش شما چه بود؟ برداشت‌تان از این حکم چیست؟
درخصوص این حکم فقط می‌توانم بگویم که ظالمانه و در عین ظالمانه بودن، یک حکم سیاسی است. اگر دادگاه یک یا دو سال حبس می‌داد، بسیاری فکر می‌کردند که حتما جرمی بوده و چنین حکمی صادر شده. اما حکم ۲۱ سال زندان هیچ‌چیزی جز حکم سیاسی را ثابت نمی‌کند. در ضمن صدور این حکم مظلوم بودن آیت‌الله منتظری و خانواده‌اش و ترس حکومت از آن‌ها را می‌رساند. من از اول پیش‌بینی نمی‌کردم که حکمی به این سنگینی بدهند. فکر می‌کردم حداکثر یک حکم تعلیقی به ایشان خواهند داد. صدور این حکم خنده‌‌دار و مسخره است.

فکر می‌کنید این حکم اجرایی می‌شود؟ در حکم فرصتی برای تجدیدنظر در نظر گرفته شده، آیا اقدامی خواهید کرد؟‌
اگر عقلانی برخورد کنند، حکم را تعلیق می‌کنند. برای تجدیدنظر حتما اقدام می‌کنیم. البته امیدوارم در تجدیدنظر قانون رعایت شود و چون این پرونده سیاسی است با حضور وکیل و هیات منصفه انجام شود.

اگر به هر طریقی حکم حبس برای ایشان اجرایی شود، یعنی چه با تجدیدنظر و چه بدون آن، بیت آقای منتظری چه واکنشی در پیش خواهد گرفت؟
ما با هرج و مرج مخالفیم و همیشه در برابر احکام این حضرات تمکین کرده‌ایم. حتی وقتی آیت‌الله منتظری را محصور کردند و آن زمان فرزند و دامادهایشان و همین‌طور نزدیکان ایشان را زندانی کردند، به همان هم تمکین کردیم. ما با نظام سر جنگ نداریم بلکه هرکاری می‌کنیم در راه اصلاح نظام است ولی مسوولان برداشت‌های سوء دارند.

پس از درگذشت آیت‌الله منتظری، فشارها بر بیت ایشان همواره ادامه داشت. این فشارها به چه شکلی بود؟ شما در زندگی روزمره‌تان آن را احساس کرده و می‌کنید؟‌
این فشارها به نظر من ناشی از قدرت فوق‌العاده‌ای است که آیت‌الله منتظری داشته است. حکومتی‌ها هنوز هم که هنوز است از او می‌ترسند. وگرنه مراجع دیگری هم هستند که رحلت کردند و اکنون دفاترشان فعال است و برای آن‌ها مراسم می‌گیرند ولی از رفتارها مشخص است که هنوز از آیت‌الله منتظری هراس دارند، وگرنه از فایل صوتی که مطالب آن هم در خاطرات آمده بود نباید آن‌قدر هراسناک می‌شدند و اکنون چنین حکمی بدهند.

شاید خیلی‌ها فکر می‌کردند که با روی کار آمدن آقای روحانی، فشارها کم‌تر می‌شود. شاید شما هم همین‌طور فکر می‌کردید اما الان حکم ۲۱ سال زندان برای آقای احمد منتظری در همین دولت صادر شده. آیا طی دولت‌داری ایشان، فشارها از بیت آقای منتظری کاسته شد؟ همراهی‌هایی داشتید؟
متاسفانه آن‌طوری که توقع داریم اقدامی انجام بدهند، کاری نکردند. همان‌طور که زمان مرحوم آقای منتظری هم با همه مشکلاتی که برای ایشان پیش آمد، واکنش خوبی نشان ندادند. در مورد پخش نوار، عموم مردم بسیار خوشحال بودند اقدامی که در کشور منجر به کشتن چند هزار نفر شده، مطرح شده است ولی متاسفانه از سمت بزرگان واکنش مناسبی صورت نگرفت. البته این نظر شخصی من است وگرنه هرکدام از مسوولان و بزرگان توجیه خاص خود را دارند.

در واکنش آقای احمد منتظری به این حکم، به نقل از ایشان آمده که هراس حاکمیت از افشای نوارها و مستندات دیگر مطرح است. آیا بیت آقای منتظری برای افشای این اسناد برنامه‌ای دارد؟ چه در صورت تعلیق یا لغو این حکم و حضور آقای احمد منتظری و چه در صورت اجرای این حکم و نبود ایشان.
خدا را شکر خانواده آیت‌الله منتظری، در مواقع لازم به تکلیف عمل می‌کند و مساله دنیوی برای‌شان مطرح نیست. یقین بدانید اگر آقای احمد منتظری هم نباشد بقیه اعضای خانواده در صورت احساس وظیفه، حتما این کار را انجام می‌دهند. امیدوارم حاکمان ما کمی به خود بیایند و در اصلاح امور بکوشند. آن‌هم برای حکومتی که با خون این همه شهید، جانباز، وعده استقلال و حاکمیت قانون برپا شده است. در حالی‌که در یک نمونه اخیر واکنش قوه قضاییه را به پرسش‌گری دکتر محمود صادقی، نماینده مجلس می‌بینیم. در حالی‌که وظیفه نماینده پرسش‌گری است اما به جای پاسخ به سوال، دستور می‌دهند که او را بازداشت کنند. روی چه قانونی؟ آیا غیراز تسویه حساب‌های شخصی است؟

Recent Posts

اسرائیل؛ درون شورویه و بیرون مستبده!

درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…

۰۸ آبان ۱۴۰۳

اوضاع جریان اندیشه در عصر هخامنشیان

به بهانه سالگرد کوروش بزرگ

۰۸ آبان ۱۴۰۳

ایرانیان و نزاع اسرائیل و فلسطین

تردیدی نیست که تداوم نزاع اسرائیل و فلسطین که اینک منطقه‌ی پرآشوب و بی‌ثبات خاورمیانه…

۰۵ آبان ۱۴۰۳

حمله‌ نظامی به ایران: «برکت»، «فرصت»، «فلاکت»

تصور پیامدهای حمله نظامی اسرائیل به ایران نیروهای سیاسی را به صف‌بندی‌‌های قابل تأملی واداشته…

۰۴ آبان ۱۴۰۳

گذارطلبی و نفی اصناف جنگ‌طلبی!

ناقوس شوم جنگ در منطقۀ خاورمیانه بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. سه‌گانۀ…

۰۲ آبان ۱۴۰۳