تمدید تحریم‌های جدید توسط آمریکا به چه معنی است؟

۱- تمدید تحریم هایی که سال ۱۹۹۶ آغاز آن بود و دوره آن ده ساله است، جریمه‌هایی را بر صنعت انرژی و دیگر صنایع اعمال می کند ولی همچنین دست رییس جمهوری آمریکا را باز می گذارد که با قدرت خود آن تحریم ها را بردارد و اوباما برای همین هم به خاطر این تحریم ها را در چارچوب توافق هسته‌ای با ایران برداشت و این یعنی همان اجرای برجام. ایران به تعهدات خود پایبند بوده است و آمریکا هم پایبند بوده است و موانع را برداشته اند. این تحریم ها بخشی از تحریم هایی نبوده که در برجام در مورد بودن ویانبودنش بحث شده باشد. اما نباید اجرای آن با مفاد برجام مغایرت داشته باشد و تا زمانی که آمریکا یعنی در واقع ترامپ – از ژانویه- زیر برجام نزند، این تمدید تحریم های قدیمی برجام را نقض نمی کند.
کسانی که از تمدید این تحریم ها دفاع کرده اند می گویند که نگهداشتن این تحریم ها به صورت فعال در قوانین، باعث فرستادن علامتی به ایران خواهد بود که اگر ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای پایبند نباشد، تحریم های اعمال شده به راحتی قابل بازگشت هستند. استدلالشان این است که اگر این تحریم ها را تمدید نکنند، و آن وقت ایران بزند زیر تعهداتش، دیگر تحریمی وجود ندارد که بخواهد اتوماتیک برگرد و اعمال شود. و این کار باعث می شود ایران همیشه این اهرم را احساس کند و تبعات نقض تعهدات را بداند. ولی این به معنای برهم زدن برجام نیست.
توجه کنیم که این تحریم ها حتی بعد از امضاء برجام هم بود الان هم است. امابرجام هم در حال اجراست. چون همین تحریم ها به رییس جمهور امریکا اجازه میدهد، به تعهدات خود که در برجام امده پایبند باشد و اگر بندی در آن وجود دارد که برجام را نقض می کند، اجرا نکند. تا به حال سابقه هم نداشته یک دولت آمریکا توافق نامه ای امضا کند و دولت بعدی بدون دلیلی آن را بشکند. ممکن است ترامپ بشکند، و ممکن است نگهدارد، اما هنوز نقض نشده.
۲- اگر ترامپ بخواهد برجام را به هم بزند که هیچ. اما اگر بخواهد نگه دارد – که دائما به او توصیه می شود به آن وفادار باشد و وزیر دفاعی هم که او پیشنهاد کرده مخالف برجام نیست اگر چه ایراداتی به آن وارد می کند – یعنی باید همین کاری که اوباما کرد را ادامه بدهد و عملا با استفاده از قدرت رییس جمهوری، موادی که در این تحریم ها آمده و در برجام به آن تصریح شده را با هم آشتی بدهد. یعنی عملا تحریم هایی که قول داده شده نباشد، نخواهد بود و برجام ادامه پیدا خواهد کرد.

۳- در سنا ۹۹ نفر به تمدید تحریم ها رای داده اند. یعنی حتی یک نفر هم مخالفت نکرده است که در این فضای قطبی سیاست آمریکا عملا شاهکار است. چرا؟ چون این باور وجود دارد که تمدیدها تضمین اجرای برجام و جلوگیری کردن از میل ایران به سمت بازگشتن به برنامه هسته‌ای خود در همان ابعادی است که قبلا وجود داشت.

۴- اما مخالفان این تمدید تحریم ها هم گفته اند تاثیر این می تواند روی «تحریک کردن» تندروها در ایران باشد. آنها البته به اظهارات علی خامنه ای رهبر ایران و دیگر تندروها اشاره می کنند در این زمینه. بنابراین اظهارات افراد مخالف دولت در ایران که آمریکا تعهدات خود را نقض کرده درست نیست. به عبارتی دقیق نیست و گمراه کننده است. یا الان نمی توان گفت چیزی نقض شده است.

۵- موضوع روشن است که خیلی سیاسی است. اینکه عجله کردیم و عجله نکردیم و تحریم ها تمدید شد و حالا بیاییم واکنش نشان بدهیم و این رجزخواهی‌ها، عملا فشار به دولت حسن روحانی است. آنها با گفتن این که این تحریم ها توافق هسته ای را نقض کرده است، دولت را بی کفایت و برجام را بی اثر نشان می دهند و تلاش می کنند وضعیت دولت برای انتخابات بعدی خراب کنند. دوما ممکن است، مقامات دولتی، را به سمتی سوق بدهند که در اجابت فشار داخلی، به سمت تندروی برود و مثلا از اجرا نکردن برجام خبر بدهد که عملا یعنی با چشم بسته به سمت چاه رفتن. این باعث خواهد شد که تحریم ها دوباره بازگردند و برجام عملا منتفی. بنابراین بیشتر از اینکه تمدید تحریم ها خبر باشد، واکنش‌های جدید به این تحولات خبر است و بیشتر نشان دهنده شکل گیری جریان هایی برای کشیدن قالی از زیر پای آقای روحانی و و دولتش. امیدوارم آقای روحانی یا آقای ظریف به این اطلاعات گمراه کننده ای که مطرحی می شود، در یک کنفرانس خبری پاسخ بدهند. چون اینقدر اطلاعات غلط در این زمینه زیاد است که فکر کنم بیشتر افراد فکر می کنند که تحریم ها برگشت و برجام به هم خورد. امیدوارم بتوانم در پست های بعدی جوانب بیشتری از این موضوع را توضیح بدهم.

منبع: کانال تلگرامی امید معماریان
@omidmemarian

Recent Posts

بی‌پرده با کوچک‌زاده‌ها

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

سکولاریسم فرمایشی

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مسعود پزشکیان و کلینیک ترک بی‌حجابی

کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

چرا «برنامه‌های» حاکمیت ولایی ناکارآمدند؟

ناترازی‌های گوناگون، به‌ویژه در زمینه‌هایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مناظره‌ای برای بن‌بست؛ در حاشیه مناظره سروش و علیدوست

۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظره‌ای بین علیدوست و سروش…

۲۴ آبان ۱۴۰۳

غربِ اروپایی و غربِ آمریکایی

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…

۲۳ آبان ۱۴۰۳