تقارن سه جشن

عبدالعلی بازرگان

سه روز مهم و شادی بخش برای سه شریعت ابراهیمی مقارن هم قرار گرفته است؛ میلاد پیامبر مکرم اسلام ( ۱۷ ربیع‌الاول و۱۷ دسامبر)، عید هانوکای یهودیان (۲۴ دسامبر) و تولد عیسی مسیح- کریسمس- (۲۵ دسامبر). بهترین موقعیت برای تبریک به پیروان سه شریعت بزرگ: اسلام، مسیحیت و یهودیت و یادآوری میراث بزرگی است که از نیای مشترک این سه آئین ابراهیمی در توحید و وحدت پیروان باقی مانده است.
نکات اجمالی زیر توصیه های قرآنی به حسن روابط میان این خانواده بزرگ است:

۱- خداوند پیامبر اسلام را فرمان داده است تا به اهل کتاب اعلام نماید : ” بیایید بر سر کلامی که مشترک میان ما و شماست ائتلاف کنیم که جز خدای یکتا را پرستش نکنیم، هیچ کس را شریک او نسازیم و به غیر از خدا (دیگری را) ارباب خود نگیریم (آل عمران ۶۴).

۲- قرآن در سیزده آیه، خود را تصدیق‌کننده کتاب‌های پیشین (تورات و انجیل) شمرده و برای خود نقش نگهدارنده و حفظ کننده آن‌ها (نه معارض و ابطال کننده) قائل شده است (مائده ۴۸).

۳- به یهودیان و مسیحیان وعده داده اگر به تورات و انجیل و آنچه از جانب پروردگارشان بر آنها نازل شده است عمل کنند، از زمین و آسمان به آنها برکت خواهد داد (مائده ۶۶).

۴- پیامبر اسلام را فرمان داده تا به اهل کتاب اعلام کند که شما بر چیزی استوار نیستید مگر آنکه به تورات و انجیل و هر آنچه از جانب پروردگارتان بر شما نازل شده است عمل کنید(مائده ۶۸).

۵- با نفی تعصب‌های دینی در اختصاص بهشت برای مسلمانان، صریحاً اعلام کرده است « از کسانی‌که به اسلام ایمان آورده اند، از یهودیان، مسیحیان، صائبان، و اصولاً هرکس به خدا و روز واپسین ایمان آورده و عمل شایسته‌ای انجام دهد، ترس و نگرانی نخواهد داشت.» یعنی اهل بهشت خواهد بود. (بقره ۶۲ و مائده ۶۹)

۶- قرآن درچندین آیه به مسلمانان فرمان داده است با احتراز از موضوعات مورد اختلاف، و تکیه بر مشترکات میان پیروان شریعت‌های دیگر با آن‌ها مدارا کرده و مراتب تصدیق خود را نسبت به خدا، فرشتگان، تک تک پیامبران بنی اسرائیل، حتی اسباط ( پیشوایان ۱۲ شعبه) آنها و هر آنچه به موسی و عیسی و سایر پیامبران داده شده است صریحاً اعلام نمایند (بقره۱۴۰ و ۱۳۶ و آل عمران۸۴).

۷- به مسلمانان آموزش داده تا داوری یکسان میان اهل کتاب نکنند، تجلیلی که از شایستگان آنها در قرآن شده کم نظیر است. از جمله انتساب ۱۰ صفت عالی به آنها (آل عمران۷۵ و۱۱۳).

۸- مسلمانان باید به یهودیان و مسیحیان بگویند: ما به همه کتاب‌های آسمانی ایمان داریم، کارهای ما به خودمان و کارهای شما به خودتان مربوط است ( هرکدام آزادیم) اصلا میان ما و شما حجت و دلیلی (برای اختلاف) وجود ندارد (شوری ۱۵).

۹- قرآن با تجلیل از کشیش‌ها و راهبان مسیحی که از تکبر دوری گزیده اند، به مسلمانان آموزش داده است به علمای شریعت‌های پیشین احترام بگذارند (مائده ۸۲) و یاران خدا باشند، هم‌چنان که حواریون یاری کننده عیسی مسیح در راه خدا بودند (ممتحنه۱۴).

۱۰- پیروان سه شریعت بزرگ ابراهیمی پدرمشترکی دارند که به جای اختلاف با یکدیگر، همگی باید ازآئین او (مله ابراهیم) که حق‌گرا و تسلیم خالص خدا بود و هیچ انگیزه شرک آلودی نداشت پیروی کنند. ابراهیم کلید آشتی میان پسرعموهای از هم رمیده خانواده توحید و وحدت جهانی می‌باشد.(بقره۱۳۵و ۱۳۶،آل عمران۶۸،۶۷،۸۴،۹۵، انعام۱۶۱، نحل۱۲۳،حج۷۸، ممتحنه۴).

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

4 پاسخ

  1. سلام

    جای تذکرات اقتصادی قرآن بر پیروان ادیان ابراهیمی در این تبریک گویی استاد بازرگان خالی است.

    در حالی که ثروت های عالم نزد پیروان دو دین یهودی و مسیحی است و ایشان در اسراف و استکبار غوطه ورند و برای منافع خویش دنیا را به آشوب میکشند نباید تذکرات اقتصادی دین حنیف به آنها گوشزد گردد؟

    درحالی که تمام گرفتاری ها از زمینه افتصادی و انباشت مال و منال برمیخیزد چرا باید توصیه ها و تذکرات اقتصادی فراموش گردد؟

    لَوْلَا یَنْهَاهُمُ الرَّبَّانِیُّونَ وَالْأَحْبَارُ عَنْ قَوْلِهِمُ الْإِثْمَ وَأَکْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا کَانُوا یَصْنَعُونَ (۶۳ مائده)

    یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّ کَثِیرًا مِنَ الْأَحْبَارِ وَالرُّهْبَانِ لَیَأْکُلُونَ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَیَصُدُّونَ عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ وَالَّذِینَ یَکْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّهَ وَلَا یُنْفِقُونَهَا فِی سَبِیلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ أَلِیمٍ (توبه ۳۴)

    انباشت ثروت دنیا در دستان مدعیان پیروی حضرات عیسی و موسی موجب فساد در زمین نشده است؟

    آیا دستور انفاق به نیازمندان را ایشان نمی دانند؟ یا فراموش کرده اند؟

    اسراف خود را در مصرف ندیده میگیرند یا توجیه میکنند و تمدن می نامند ولی برای دیگران آنچه را باقی بماند یا نماند را سزاوار میدانند…

    با کمک های اندک به دیگران در راستای منافع آینده خویش خود و دیگران را فریب میدهند…

    البته در سطح مسلمین و پیروان ظاهری خاتم الانبیاء نیز چنین سرکشی هایی وجود دارد و منکر آن نیستیم…

    والسلام

    1. تذکر استاد بازرگان به مستکبرین مسیحی و یهودی به زبان فارسی و در سایتی که کمتر غیرایرانی بازدید کننده آن است حکم نامه نوشتن رهبر ایران به جوانان امریکا را پیدا میکرد ، تذکری ناشی از توهم !

    2. آقا این نظر شما از بخل است. یهودیان و مسیحیان در ناز و نعمت غوطه وارند، البته نه همه آنها حدود چهل میلیون آمریکایی در فقرند، چون آنها پیشتاز تمدن جدید هستند. چند جایزه نوبل توسط مسلمانان دریافت شده؟ هشت، از هزاران. بقیه‌ مال یهودیان، ۲۵% و مسیحیان است. آیا آقای بیل گیتس سزاوار ثروت نیست؟ چرا بخل می‌ورزید؟ باید علت عقب ماندگی مسلمانان را پیدا کرد و راههای پیشرفت را با سخت کوشی پیمود.

      1. سلام

        همیشه در یک فاصله زمانی خاص عده ای استعداد بیشتر دارند و عده ای کمتر چه در بین مومنین چه در بین غیر ایشان.شما در ۴ سال دیپلم میگیرید بنده نمی توانم مگر اینکه زمان و فرصت بیشتر از ۴ سال به من داده شود…اختلاف فکر و استعداد همیشه هست…اضافه کنید بر این اختلافات بروز حوادث را…

        مهم اسراف در “مصرف” از جانب دارندگان است و ندیده گرفتن نیاز طبیعی فقرا …

        پاداش الهی است که در ازای بخشش داده خواهد شد.بخشش به امر خداونداست.باور به پاداش الهی باید باشد تا فساد حاصل از مصرف زیاده از نیاز طبیعی در یک جا و نداشتن در یک جای دیگر رخ ندهد…

        در خدمت کم استعدادان بودن شبیه همان اطاعت شیطان در سجده به انسان به امر خداست…دارندگان به امر خدا باید رسیدگی کنند به فقرا…

        مسئله بخل و حسادت نیست…مسئله سیستم خلقت است…

        البته که نباید بهانه ای برای افراد تن پرور باشد…مدیریت شورایی (کنترل سعی لازمه و آموزش های مورد نیاز) در رسیدگی به فقرا توسط خود داده شدگان نعمت لازمه کار است…

        وَابْتَغِ فِیمَا آتَاکَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَهَ وَلَا تَنْسَ نَصِیبَکَ مِنَ الدُّنْیَا وَأَحْسِنْ کَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَیْکَ وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِی الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ الْمُفْسِدِینَ ۷۷ قصص

        قَالَ إِنَّمَا أُوتِیتُهُ عَلَى عِلْمٍ عِنْدِی أَوَلَمْ یَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ قَدْ أَهْلَکَ مِنْ قَبْلِهِ مِنَ الْقُرُونِ مَنْ هُوَ أَشَدُّ مِنْهُ قُوَّهً وَأَکْثَرُ جَمْعًا وَلَا یُسْأَلُ عَنْ ذُنُوبِهِمُ الْمُجْرِمُونَ
        78 قصص

        قارون معتقد بوده است که ثروتش از بابت علم و استعدادش است در جواب از او خواسته شده است که همانطور که خداوند به تو احسان کرده است تو هم احسان کن و “فساد” در زمین ایجاد نکن…

        والسلام

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »