زیتون ـ مهسا محمدی: با بالا گرفتن اختلافات درونی حزب اعتماد ملی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، مهدی کروبی از دبیر کلی حزب استعفا داد. این استعفا که در ادامه یک سلسله کشمکشهای درونی این حزب اصلاح طلب اتفاق افتاد هنوز از سوی شورای مرکزی پذیرفته نشده است و سخنگوی حزب این استعفا را «غافلگیر» کننده و موجب «ناخرسندی» همه اعضا خواند. پیش از این رسول منتجب نیا، قائم مقام حزب نیز ار سمت خود استعفا داده بود، که بنا به روایتی از سوی مهدی کروبی و بنابه گزارش دیگر از سوی شورای مرکزی پذیرفته شد.
کروبی در متن استعفای خود تاکید کرده است که با توجه به مشخص نبودن زمان پایان حصر غیرقانونیاش « امکان پیگیری امور» و مسائل حزبی را ندارد و بنابراین استعفا میدهد. او اما از اعضای حزب «مصرانه» خواسته است که از هرگونه «تشتت و اختلاف» که منجر به «حذف یا درگیری» اعضای حزب شود اجتناب کنند.
بعد از بروز اختلاف بین منتجبنیا و شورای مرکزی، بیانیهای از سوی روابط عمومی حزب اعتماد ملی منتشر شد و در آن تاکید شد که حزب «هیچ سخنگویی» ندارد
اسماعیل گرامیمقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی نیز بر این استدلال مهدی کروبی صحه گذاشته و میگوید: «اکنون برای آقای کروبی که در حصر هستند کانالهای ارتباطی وجود ندارد از این رو ایشان تشخیص دادند که برای انسجامبخشی به حزب از سمت خود استعفا کند». وی همچنین از جلسهآینده شورای مرکزی حزب در روز جمعه دهم دی ماه با حضور اعضای شورای مرکزی خبر داد تا در آن دبیرکل را با «رای مخفی اعضای شورا» انتخاب کنند.
دلایل استعفای منتجب نیا
یکی از دلایل استعفای رسول منتجبنیا٬ اختلافنظر وی با سایر اعضای شورای مرکزی بر سر نحوه ورود حزب به کارزار انتخابات ریاست جمهوری پیش رو بوده است. منتجبنیا خواستار استقلال حزب از «شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان» در فعالیتهای انتخاباتی بود که این برخلاف نظر اکثریت شورای مرکزی حزب است.
بعد از بروز اختلاف بین منتجبنیا و شورای مرکزی، بیانیهای از سوی روابط عمومی حزب اعتماد ملی منتشر شد و در آن تاکید شد که حزب «هیچ سخنگویی» ندارد. اسماعیل گرامیمقدم، در پاسخ به این بیانیه اعلام کرد که «تغییر یا برکناری» سخنگوی حزب از وظایف شورای مرکزی است و خود را «منتخب» مهدی کروبی خواند.
بعد از استعفای منتجب نیا، شورای مرکزی این حزب نیز در بیانیهای که یکشنبه پنجم دیماه منتشر کرد وجود اختلاف در حزب را نشانه «سرزندگی و پویایی» دانست و تاکید کرد که هنوز هیچ تصمیمی برای شیوه تعامل با شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان اتخاذ نشده است.
مهدی کروبی نیز در متن استعفا به موضوع مورد اختلاف اشاره کرده و تاکید کرد که «این حزب اصلاحطلب ضمن حفظ استقلال حزبیاش لازم است با دیگر گروهها و شخصیتهای اصلاحطلب تعامل و همکاری داشته باشد.» او همچنین بر این نکته نیز تاکید کرد که حزب ضمن تعامل و همکاری، مراقب باشد که در فضاهای تصنعی گروهها گرفتار نشود که «مومن از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود».
تنفس در فضای امنیتی
به غیر از اختلاف بر سر همراهی یا عدمهمراهی با شورای عالی سیاست گذاری در تشریح اختلافات داخلی حزب از چیزی سخن به میان میآید که رضا علیجانی آن را «بلایی که اطلاعاتی ها بر سر حزب اعتماد ملی» آوردند، میخواند. در بیانیه حزب بعد از استعفای منتجبنیا نیز چنین به آن اشاره میشود که قائم مقام در اعتراض به « فشارهای بیرونی و دخالت در معرفی نمایندگان حزب از سوی کانون های خارج از حزب و زیر سوال رفتن هویت حزبی» پس از چند بار تذکر، استعفا داد.
همچنین یکی از اعضای حزب که نام وی ذکر نشد در مصاحبه با کیهان لندن دلیل اختلافات اخیر را «حزبی و امنیتی» عنوان میکند و میگوید یکی از بزرگترین اشتباهات منتجبنیا این بود که بدون اینکه با خانواده کروبی مشورت کند اقدام به انتقال مدیریت «سحام نیوز»، سایت رسمی حزب اعتماد ملی، به داخل کشور کرد و این یکی از خواستههای وزارت اطلاعات در چند سال اخیر بوده تا «سحامنیوز» را منفعل کنند.
انتخاب رحیم ابوالحسنی که گفته میشود رابطه خوبی با وزارت اطلاعات دارد نیز اختلافات را عمیقتر کرد و فضای اعتماد درون حزب را از بین برد. همچنین اعلام عزل سخنگوی حزب نیز از سوی ابوالحسنی انجام شد.
علیجانی با نگاهی به این اختلافات بر این عقیده است که «وقتی قواعد کار جمعی رعایت نشود و بزرگتر موثر و راهگشایی هم نباشد و دستهای مشکوک نیز به میان آید هر تشکلی میتواند رو به تعطیلی و فروپاشی و بیاثری برود.» وی در کانال تلگرام خود به بازخوانی مقالهای پرداخت که دو سال پیش در آن درباره چگونگی نفوذ اطلاعات به درون اپوزوسیون نوشته بود و نسبت به روند تغییرات حزب اعتماد ملی برای جایگرین کردن افرادی مانند مهدی کروبی با کسانی که «هشدارپذیری و کوتاه آمدن» بیشتری نسبت به «ماجراجویان امنیتی» دارند، اعلام خطر کرده بود.
حال در آستانه انتخابات ریاست جمهوری باید دید که شورای سیاست گذاری حزب اعتماد ملی که یکی از احزاب مدعی و تاثیر گذار در فضای اصلاح طلبی به طور خاص و در فضای کشور به طور عام است و نمایندگانی مانند مسعود سلطانی فر، وزیر ورزش و جوانان و سید کامل تقوی رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در کابینه تدبیر و امید دارد، برای حفظ انسجام و تاثیرگذاری خود چه چارهای خواهد اندیشید.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…