این بار همه رای می‌دهند

زیتونسولماز ایکدر: انتخابات پیش رو بر خلاف انتظارهای اولیه به ایجاد دو قطبی مهمی در فضای سیاسی ایران منجر شده و دوگانه تازه‌ای را ایجاد کرد‌ه است. در این صف‌بندی بسیاری از چهره‌های نام آشنای سیاسی و فرهنگی و هنری بار دیگر به حمایت از اردوگاه تحول‌خواهان پرداخته و از لیستی پشتیبانی کرده‌اند که نام محمد خاتمی٬ علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی را بر پیشانی خود دارد.

رای در حصر

شاید مهم‌ترین خبر روزهای گذشته در زمینه اعلام حضور انتخاباتی را بتوان خبر نقل شده از خانواده مهدی کروبی، رهبر در حصر جنبش سبز دانست. بنابر این خبر٬ مهدی کروبی گفته «علیرغم اشکالاتی که از ۸۸ تاکنون داشته و دارد در روز جمعه برای مصلحت مهمتری ( حفظ جمهوریت ) رای خواهد داد.» دیگر رهبران جنبش سبز، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، به دلیل شرایط امنیتی خاص نتوانستند در مورد این انتخابات اظهار نظر کنند. اما فرزندان آنها با صدور بیانیه‌ای ضمن ابراز امیدواری برای برقراری انتخاباتی آزاد، اعلام کردند که با توجه به ضرورت‌ها و با انتظار بهبود شرایط فعلی در انتخابات شرکت می‌کنند.

رهبر اصلاحات از مردم خواست

سید محمد خاتمی، رییس جمهوری اسبق که کماکان ردای رهبری جریان اصلاح‌طلب را بر تن دارد نیز با تشویق مردم به رای دادن در انتخابات از لیست تهیه شده توسط ائتلاف اصلاح‌طلبان حمایت کرد. قوه قضاییه سال گذشته با هدف پیش‌دستی و نگرانی از نفوذ اجتماعی خاتمی اقدام به ممنوع التصویری وی کرد با این حال او در آستانه انتخابات با انتشار ویدئویی از مردم خواست تا به هر دولیست در انتخابات مجلس و مجلس خبرگان رای بدهند. ویدئویی که خیلی زود در شبکه‌های اجتماعی منتشر و مورد استقبال قرار گرفت. تلاش سید محمد خاتمی برای قانع کردن مردم به شرکت در انتخابات به همین محدود نمی شود. پس از استیضاح حسن خمینی نیز او نامه‌ای سرگشاده منتشر کرد و از مردم خواست در مقابل چنین اقداماتی «کاری کنند، کارستان» خاتمی که به دلیل منع رسانه‌ها از هرگونه ابزار اتباط جمعی محروم است، در نامه‌ای دیگر نیز از مردم خواست تا انتخابات را مقدمه‌ای برای گذر از فضای امنیتی به فضای باز سیاسی قرار بدهند.

در خواست از زندان: در انتخابات شرکت کنید

طی هفته گذشته انتشار سه نامه توسط زندانیان سیاسی زندان اوین نشان داد که آنها نیز با لیست نهایی اصلاح طلبان در این انتخابات موافق هستند. نامه اول بدون امضا بود، اما نویسندگان آن ضمن اشاره به تمام نواقص در شیوه برگذاری انتخابات در ایران از مردم خواستند در انتخابات شرکت کنند . ۸ تن از زندانیان سیاسی بند هشت زندان اوین نیز با انتشار نامه‌ای سرگشاده و البته با امضاء از ائتلاف فراگیر اصلاح‌طلبان حمایت کردند. همچنین ریحانه طباطبایی، روزنامه نگار زندانی در بند نسوان زندان اوین، نامه‌ای منتشر ساخت تا از مردم بخواهد «بذر امید را زنده نگاه دارند.» و در انتخابات شرکت کنند.

خانواده شهید جنبش سبز، حامی انتخابات

پروین فهیمی، مادر سهراب اعرابی، شهید جنبش سبز نیز به خیل حامیان لیست ائتلاف اصلاح‌طلبان در این انتخابات پیوست. او در گفتگو با «زیتون» از مردم خواست تا با شرکت در انتخابات نگذارند تندروها صندلی‌های مجلس را اشغال کنند. گذشته از این مصاحبه، پروین فهیمی در تجمعات انتخاباتی اصلاح طلبان نیز شرکت کرد و در ستادهای آنان نیز حاضر شد.

زندانیان سابق، تبلیغات انتخاباتی

عمادبهاور، امیر خرم، محمد رضا جلایی پور، علی ملیحی، ساجده عرب سرخی، فیض الله عرب سرخی، بهزاد نبوی، ابراهیم یزدی، کیوان صمیمی، آذر منصوری، لطف الله میثمی و …. از جمله افرادی بودند که به دعوت ستاد گام دوم، ستاد ائتلافی اصلاح طلبان با ساخت ویدئو هایی از مردم برای شرکت در انتخابات دعوت کردند.

حسن خمینی، حسن روحانی و هاشمی رفسنجانی

ردصلاحیت حسن خمینی نیز از جمله غیر قابل پیشبینی های این انتخابات بود. با این حال حسن خمینی بارها از طریق اینستاگرام شخصی‌اش مردم را به شرکت در انتخابات دعوت کرد.

حسن روحانی، رییس جمهوری نیز طی سخنرانی‌هایی در روزهای اخیر از مردم خواست تا با صندوق‌های رای قهر نکنند، زیرا به گفته وی حتی یک رای هم در زمان انتخاب رهبر آینده تاثیر گذار است.

هاشمی رفسنجانی، اما با اینکه طی ماه‌ها و حتی سالهای اخیر هدف اصلی اصولگرایان تند رو قرار قرار گفته بود و لیست مورد حمایتش در انتخابات لیست انگیلیسی نام گرفت، دست از دعوت مردم برای شرکت در انتخابات برنداشت. او از مردم خواست تا با شرکت در انتخابات از نهادینه شدن افراط کاری‌های دینی و تندروی‌های سیاسی جلوگیری کنند.

اپوزسیون داخل و اپوزسیون خارج

نهضت آزادی ایران از جمله احزابی بود که با انتشار بیانیه‌ای مردم را به آمدن پای صندوق‌های رای فراخواند و تاکید کرد « توصیه ما حضور گسترده مردم در انتخابات و رأی دادن به نامزدهای شورایعالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در تهران و شهرستان‌های کشور است.» از سوی دیگر مجمع روحانیون مبارز نیز از مردم خواست تا توفعات خود را با توجه به امکانات هماهنگ کنند و در این انتخابات برای کمک به دولت منتخب مردم، شرکت کرده و نماینده‌هایی منطبق با خواست اکثریت را به مجلس و مجلس خبرگان بفرستند.

حسن یوسفی اشکوری، رضا علیجانی و فرخ نگهدار از جمله افرادی بودند که علیه تحریم انتخابات سخن گفتند و شهروندان ایران را به شرکت در انتخابات ترغیب کردند.

بیوت مراجع و انتخابات

مراجع مردمی در این انتخابات نیز، همچون ادوار گذشته انتخابات از مردم خواستند تا با صندوق‌های رای قهر نکنند و از این طریق راه را برای تشکیل یک مجلس معتدل هموار سازند. آیت الله بیات زنجانی به مردم هشدار داد عدم شرکت در انتخابات، به معنای باز تولید اندیشه خلافت اسلامی است. بیت آیت الله العظمی منتظری نیز از مردم خواستند تا با شرکت در انتخابات از همین اندک آزادی باقی مانده صرفه نظر نکنند و سرنوشتشان را خود رقم بزنند. همچنین آیت الله امجد از مردم خواست تا در این انتخابات به کسانی رای بدهند که خواستشان رفع حصر باشد.

گذشته از این افراد،چهره‌های همچون سید مصطفی تاجزاده، علی مطهری،‌ سعید حجاریان، عبدالله نوری، الهه کولایی، موسوی لاری، صادق زیباکلام، مجید انصاری، مصطفی معین، مریم شربتدار قدس، هادی خانیکی، علی شکوری راد، فخرالسادات محتشمی پور و…. نیز با نوشتن یادداشت، انجام مصاحبه یا ساخت ویدئوهای کوتاه به جمع دعوت کنندگان از مردم برای شرکت در انتخابات پیوستند.

هنر با مردم بودن

حبیب رضایی، حسین پاکدل، لیلی رشیدی، باران کوثری، ترانه علی دوستی، رضا کیانیان، پرویز پرستویی، مهناز افشار، بابک احمدی، ریما رامین فر، امیر جعفری از مردم خواستند تا با «انتخاب» درست «سرنوشت» خود را در دست بگیرند.

برای طیفی از کسانی که بعد از انتخابات سال ۸۸ با صندوق‌های رای قهر کرده‌اند  این لیست بلندبالا از حامیان ائتلاف اصلاح‌طلبان می‌تواند محرکی تازه برای حضور پای صندوق‌ها متقاعد سازد. حضوری که به گفته بانیان ائتلاف٬ نه از سر رضایت بلکه برای بازکردن روزنه‌های امید در اینده است.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »