زیتون-سینا پاکزاد: معمول است که جناح محافظهکار و اصولگرایان که با نهادهای نظامی و امنیتی نزدیکی بیشتری دارند و بسیاریشان از خود آنها هستند از حاشیه امن برخوردارند اما این قاعده استثنائاتی هم دارد. یکی از این استثنائات اسحاق جهانگیری است که بهعنوان چهرهای کارگزارانی، نزدیک به هاشمی رفسنجانی، وزیر صنایع دولت اصلاحات و معاون اول حسن روحانی شناخته میشود. کارنامه اقتصادی او و برخی اعضای خانواده و اطرافیانش دارای ابهاماتی است که هر یک از این ابهامات برای یک فعال و چهره اصلاحطلب میتوانست دردسرهای بزرگی پدید آورد.
او اگرچه در آغاز بهکار دولت یازدهم٬ رستم قاسمی وزیر نفت محمود احمدینژاد و از چهرههای سپاهی را در راستای آنچه توسعه روابط ایران و عراق میخواند، به سمت مشاور خود منصوب کرد اما رابطه چندانی با این نهاد ندارد، همچنین جهانگیری با آنکه در ماجرای پرونده بابک زنجانی روابط نزدیکی با محسنیاژهای، معاون قوه قضائیه برقرار کرده اما در آنجا نیز در جرگه خودیها محسوب نمیشود. برگ برنده وی اما یک نکته کلیدی است؛ تعهد و وفاداری به آیتالله خامنهای. همین امر سبب شده فعالیتهای او کمحاشیه دنبال شود و بهنوعی در حاشیه امن قرار داشته باشد.
دفتر معاون اول یا قرارگاه تجارت؟
دفتر اسحاق جهانگیری محل رفت و آمد و مسئولیت یافتن شمار قابل توجهی از کسانی است که حضور در فعالیتهای اقتصادی بخش خصوصی و استفاده از امکانات اقتصادی در دولت محمود احمدینژاد بهرغم درتنگنا بودنِ اصلاحطلبان در آن دوران از ویژگیهای اصلیشان بهشمار میرود.
کاظم چهرهگشا رئیس دفتر وی کسی است که در دوران وزارت صنایع دولت اصلاحات همراه وی بود اما با تغییر دولت خللی در انتفاعات شخصیاش پدید نیامد. او حتی در خرداد ماه سال ۸۹ به مدیرعاملی شرکت سایپا خمین منصوب شد. مدیران دولت احمدینژاد در آن مقطع نشان دادند که چهرهگشا از معتمدانشان است. او هم اکنون نیز به سبب حضور در دفتر معاون اول رئیس جمهور و ارتباطات تنگاتنگ با وزرای اقتصادی توانسته حلقه اقتصادی پیرامونیاش را تقویت کند.
بر اساس اطلاعات دریافتی ثروت اسحاق جهانگیری پس از شروع دولت یازدهم افزایش داشته که یک نمونه علنی آن خریداری دو واحد مسکونی در منطقه جردن است
در این میان افراد دیگری در دفتر جهانگیری حضور دارند که به صورت مستقیم با استفاده از اطلاعاتی که به دستشان میرسد و با برخورداری از یک رانت اطلاعاتی قوی از مواهب اقتصادی ویژهای بهرهمند هستند. نمونه این افراد آقایان «خ»، «ط» و «الف» هستند که ضمن سفرهای پرشمار خارجی به منظور فعالیتهای تجاری شخصی، دستی در فروش نفت نیز دارند.
شراکتِ برادرانه
از جمله فعالیتهای شخص اسحاق جهانگیری شراکتی است که مدتهاست با برادر خود مهدی شروع کرده، همکاری مشترکی از چند سال پیش از شکلگیری دولت یازدهم آغاز شد و تاکنون نیز تداوم پیدا کرده است. در شراکت این دو، اسحاق جهانگیری حمایتهای سیاسی و برقراری کانالهای اطلاعاتی اقتصادی را برای برادرش فراهم آورده و مهدی جهانگیری نیز با استفاده از این حمایتها در فعالیتهای پولساز حضور دارد. در این بین، بخش عمدهای از ثروت اسحاق جهانگیری بهنام برادرش ثبت شده تا در صورت وقوع مسائل و حاشیههای احتمالی او بهعنوان یک دولتمرد در امان باشد.
مهدی جهانگیری از مدیران مورد اعتماد اسفندیار رحیم مشایی بود که پس از استعفا از معاونت سازمان میراث فرهنگی در دوره محمود احمدینژاد با پشتیبانی مشایی و دولت وقت شرکت خصوصی سمگا را تأسیس کرد.
در این بین، سایت الف در گزارشی از تخلف در این شرکت از اسفندیار رحیم مشایی و حمید بقایی بهعنوان اولین سهامداران شرکت سمگا نام برده است. به نوشته این سایت، یکی از رانتهای ویژه برای سمگا، واگذاری یک میلیون و دویست و پنجاه و هشت هزار متر مربع از زمینهای لویزان در شمال شرقی تهران به این شرکت خصوصی بوده است.
همچنین از جمله مزایای دولتی دیگری که به سمگا تعلق گرفته، امتیاز ساخت و بهرهبرداری از هتلهای بین المللی فرودگاه امام خمینی(ره) به این شرکت خصوصی بوده است. براساس این قرارداد، شرکت سمگا ۳۱هزار متر مربع زمین رایگان در محوطه فرودگاه بین المللی امام خمینی دریافت و در آنها هتل میسازد و ۲۵ سال پس از بهرهبرداری، هتلها را به شرکت فرودگاههای کشور واگذار میکند.
در عین حال یکی از دردسرهای بزرگ شریک اسحاق جهانگیری برای وی٬ پاگیر بودنش در پرونده موسوم به اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی و شرکتهای سرمایهگذار امیرمنصور آریا بود. در آن مقطع جهانگیری توانست با رایزنیهای شخصی و پیگیری از جانب بیت رهبری برادرش را در امان نگه دارد. مهدی جهانگیری در دوران دولت یازدهم تنها در یک مورد توانسته چندین هکتار زمین در منطقه پرند را به تملک خود درآورد.
بر اساس اطلاعات دریافتی ثروت اسحاق جهانگیری پس از شروع دولت یازدهم افزایش داشته که یک نمونه علنی آن خریداری دو واحد مسکونی در منطقه جردن است. طرفه آنکه پسر ارشد رئیس «ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی» در انگلستان درس خوانده و همسر و دیگر فرزندانش در میان اقوام به بِرَندپوشی شهرهاند.
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…