زیتون- سینا پاکزاد: بابک زنجانی گرچه روزهایش را در زندان با ترس از قریبالوقوع بودن اعداماش سپری میکند اما در خارج از چهاردیواری اوین بار دیگر به سوژه اصلی دعوای روسای قوه مجریه و قضاییه تبدیل شده است.
اتهام کمک مالی زنجانی به ستاد انتخاباتی حسن روحانی در سال ۹۲ که اکنون از زبان صادق لاریجانی رییس دستگاه قضایی بیان شده است از جنس اتهامهایی است که میتواند فضای سیاسی ایران را در فاصله اندک باقی مانده تا انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ تحت تاثیر قرار دهد. حالا هر دو قوه یک گام به پیش برداشتهاند و خواهان شفافسازی حساب و کتاب مالی طرف مقابل شدهاند تا بدین طریق توپ را به زمین دیگری بیندازند.
تغییر جایگاه شاکی و متشاکی
زمانی که محمود صادقی نماینده تهران به دلیل سوال از رییسقوه قضاییه درباره ۶۳ حساب بانکی که گفته میشد به اسم او ثبت شده است تحت تعقیب قضایی قرار گرفت٬ کمتر صدایی از دولت در حمایت از وی شنیده شد و به نظر میرسید مقامهای دولت روحانی میخواهند تا حد ممکن خود را از این ماجرا و حواشیاش دور نگهدارند. حالا اما مرزهای تازهای از تنش میان قوهمجریه و قضاییه پدید آمده که برای روحانی هم چارهای جز پرداختن به موضوع حسابهای قوه قضاییه باقی نگذاشته است. آغاز این تنش با صادق لاریجانی بود که اصولا در ماههای اخیر به میزان حملات خود علیه دولت افزوده است و نه فقط در مسائل مربوط به امور داخلی بلکه در زمینه سیاست خارجی هم انتقادهای شدیدی را متوجه دستگاه دیپلماسی کرده و همسو با سایر اصولگرایان از نتایج برجام ابراز نارضایتی کرده است. حملات تازه او به دولت را هم میتوان در امتداد تنشهای قبلی تفسیر کرد و آن را حاصل یک اختلاف کشدار و رو به تشدید دانست.
دولت از ابتدای امسال بابت آنچه به پرونده حقوقهای نجومی برخی مدیران معروف شده است از سوی اصولگرایان تحت فشار شدیدی قرار دارد و انتظار میرود که این موضوع به یکی از مسائل کانونی در رقابتهای انتخاباتی تبدیل شود
لاریجانی روز ۱۳ دی ماه در واکنش به تقاضای حسن روحانی برای این که مشخص شود پولهای مربوط به پرونده بابک زنجانی چه سرنوشتی پیدا کردند به سرعت پیکان حمله را به سوی دولت برگرداند و در سخنانی گفت که « اتفاقاً ما هم دنبال همین هستیم که معلوم شود که پول ها کجا خرج شده است؟ پولهای نهاد ریاست جمهوری کجا خرج میشود؟» او هیچ توضیح اضافهای نداد که چرا شبهه مربوط به هزینهکرد بودجه در نهاد ریاست جمهوری را پیش کشیده است و آیا به این ترتیب قصد دارد هزینهای این نهاد را با یک پرونده فساد اقتصادی گره بزند ؟ بخش کلیدیتر سخنان او در پیوند دادن بابک زنجانی به ستاد انتخاباتی روحانی در سال ۹۲ بود و این سخنان به اندازهای حساسیتبرانگیز تلقی شد که قوهقضاییه بلافاصله نسخهای اصلاحشده از سخنان صادق لاریجانی را جهت انتشار به رسانهها فرستاد تا به زعم خود از میزان حساسیتها بکاهد. در نسخه اصلی سخنان او به ادعای کمکمالی ۵ میلیاردی روحانی به ستاد انتخاباتی روحانی اشاره شده است و نسخه دوم به شیوهای تغییر پیدا کردکه مرجع دریافتکننده این کمکهای ادعایی مشخص نباشد.
بازی ادامه دارد
تنها یک روز کافی بود تا روحانی خود را برای پاتکی تازه به صادق لاریجانی آمده کند و این اتفاق با سخنان وی در لزوم پاسخگویی همه قوا درباره حسابهایشان کلید خورد. او در دیدار با اعضای کمیسیون برنامه و بودجه گفت که «با فرافکنی و بیتدبیری» منافع مردم حراست نمیشود و هر دستگاه باید در حیطه اختیارات و وظایف خود عمل کند و به افکار عمومی پاسخ دهد و قوه قضائیه هم در این زمینه مسؤولیت بسیار سنگینی را بر دوش دارد و باید پاسخگو باشد.»
تقریبا تردیدی نبود که سخنان تازه روحانی نیز با واکنشی دوباره از سوی دستگاه قضایی روبرود میشود و این اتفاق هم با اظهارات غلامحسین محسنی اژهای افتاد که بر شفاف بودن حسابهای قوه قضاییه تاکید کرد و گفت «شفافتر از این هم هرکه بخواهد در اختیارش قرار میگیرد.» او همزمان برگی تازه نیز علیه دولت رو کرد و خطاب به مقامهای قوه مجریه پرسید:«همین یک کلمه را به مردم بگوید که در دوران انتخابات ریاست جمهوری جناب آقای روحانی چقدر هزینه کرده است و این (پول) از چه منابع و چه کسانی گرفته شده است.»
تمرکز روی بودجه نهاد ریاستجمهوری و نحوه هزینهها در ستاد انتخاباتی حسن روحانی از این جهت مهم است که میتواند به برگی برنده در دست رقیبان انتخاباتی او در سال آینده تبدیل شود. دولت از ابتدای امسال بابت آنچه به پرونده حقوقهای نجومی برخی مدیران معروف شده است از سوی اصولگرایان تحت فشار شدیدی قرار دارد و انتظار میرود که این موضوع به یکی از مسائل کانونی در رقابتهای انتخاباتی تبدیل شود. هر چند که پرونده املاک نجومی در شهرداری تهران و حسابهای قوهقضاییه هم به اهرمهایی در دست دولت تبدیل شدهاند اما باید در نظر گرفت که قوه قضاییه از ابزارهای بیشتری برای تحت فشار گذاشتن دولت بهرهمند است و بنابراین توان بیشتری برای بازی با کارتهای خود دارد.
نمونه بابک زنجانی به خوبی اراده و همچنین قدرت قوهقضاییه در تغییر زمین بازی را نشان میدهد. دولت همواره مدعی بود که رشد زنجانی و امثال او به واسطه تحریمها میسر شده بود و نقش شاکی را در این پرونده ایفا میکرد اما حالا دستگاه قضایی میخواهد با پیوند زدن زنجانی به دولت روحانی عملا او را در مقام متهم و حامی زنجانی معرفی کند. بازیهای پیچیدهای از این دست قطعا در هفتهها و ماههای باقی مانده تا انتخابات تداوم پیدا خواهد کرد و دولت و رقیباناش از به کار گیری هر کارتی که آنها یک قدم جلو بیندازد دریغ نخواهند کرد
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…