فشار بر حامیان هاشمی افزایش می‌یابد

گفت‌وگو با علی‌‌اصغر رمضان‌پور؛

زیتون-آناهیتا بختیار: در پی درگذشت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی و پس از برگزاری مراسم هفتم او، دفاتر برخی از مشاوران وی از جمله پسرش، یاسر هامشی پلمب شد. بنا به اخبار تا الان، دفاتر علی‌محمد بشارتی، مرتضی الویری، رستگاری، عباسی‌فرد، شاهرودی، لطفی، یونسی و مرادی، از دیگر مشاوران هاشمی‌رفسنجانی نیز بسته شده است. این دفاتر در طبقه هشتم ساختمان مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار داشته است.

به گفته مرتضی الویری «مشاوران هاشمی در همه حوزه‌ها دفاترشان در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام پلمب شده است.» در عین‌حال، محمود علیزاده طباطبایی، وکیل خانواده هاشمی‌رفسنجانی اعلام کرده که این پلمب، از سوی مقامات قضایی اتفاق نیفتاده است. به گفته وی «این اقدام قضایی نبوده و از طرف مجموعه اداری مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شده است.»
پیش‌تر گمانه‌زنی‌هایی صورت گرفته بود که پس از مرگ هاشمی‌‌رفسنجانی، حامیان وی و همچنان اعضای فعال خانواده‌اش با فشارها و محدودیت‌های بیشتری مواجه شوند. حال، خبرها حاکی از آن است که نه تنها فشارها را پایانی نیست بلکه شاید مرگ هاشمی‌رفسنجانی، آغازی بر ایجاد محدودیت‌های بیشتر باشد.
تاکنون علت پلمب این دفاتر مشخص نشده است و مسوولان جمهوری اسلامی نیز موضع رسمی در این خصوص اتخاذ نکرده‌اند. در همین خصوص با علی‌اصغر رمضان‌پور، روزنامه‌نگار و معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد دولت محمد خاتمی، گفت‌وگو کردیم تا در کنار ارزیابی این اقدام با حامیان هاشمی‌رفسنجانی، نهادهای دخیل در پلمب این دفاتر را بررسی کنیم.

در ادامه متن کامل این گفت‌وگو را می‌خوانید:

به نظر شما هدف از پلمب دفاتر مشاوران آقای رفسنجانی و همچنین پسر ایشان چیست؟
پلمب دفاتر به معنای اخراج فوری این نیروهاست. هدف از اخراج این نیروها٬ خارج کردن همراهان آقای رفسنجانی از موقعیت‌های دولتی و مناصبی است که منجر به اطلاع از امور کشور می‌شود. این اقدام همچنین نشانه بی‌اعتمادی شدید جناح‌های حاکم به هاشمی رفسنجانی و همکاران اوست. با این اخراج‌ها شبکه ارتباطی متکی به هاشمی رفسنجانی در بدنه حاکمیت از هم می‌پاشد و فرایند کار در مجمع تشخیص مصلحت متوقف می‌شود و حتی می‌تواند بر روند انتخاب رییس بعدی مجمع تشخیص مصلحت تاثیر بگذارد و به انتخاب فردی نزدیک به تندروها کمک کند.

به نظر شما این اقدام از طرف چه کسانی هدایت می‌شود؟
این اقدام به احتمال زیاد توسط واحد حفاظت و اطلاعات سپاه یا واحد حفاظت از شخصیت ها صورت گرفته است. یعنی کسانی که در پی این اقدام میتوانند اسناد این دفاتر را در اختیار اطلاعات سپاه پاسداران قرار دهند که سازمان اصلی هدایت‌ کننده اقدام های علیه هاشمی رفسنجانی بوده است.

آیا بعد از مرگ آقای رفسنجانی چنین پیش‌بینی داشتید که فشار بر خانواده و اطرافیان ایشان بیشتر شود؟
بله. انتظار می رفت که پس از پایان فضای احساسی چند روز نخست اقدام های گروه های فشار و نهادهای امنیتی علیه خانواده و نزدیکان او شروع شود.

شما بر اساس چه نشانه‌هایی این پیش‌بینی را داشتید؟

خانواده و یاران نزدیک هاشمی رفسنجانی در سال های اخیر در نوک حملات تندروها قرار داشته‌اند. بنابراین انتظار می‌رفت که با مرگ رفسنجانی که تا حدی از این فشارها جلوگیری می‌کرد، این  حملات افزایش یابد.  موج بستن و تجت کنترل درآوردن دفاتر  و آغاز نوعی هاشمی زدایی در اسناد نشانه این است که این حملات ادامه خواهد یافت.

ٖبعید است که پس از رفسنجانی، نیروی معتدلی مانند او به ریاست مجمع تشخیص گمارده شود. بنا بر این می توان انتظار داشت چهره هایی مانند محمد یزدی  یا حداد عادل در این منصب گمارده شوند

به نظرتان این فشارها تا کجا می‌تواند پیش برود؟

به نظر من حدی برای پایان این فشارها نمی‌توان پیش بینی کرد و احتمالا با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری افزایش خواهد یافت و برهم زدن تجمعات مرتبط و احضار این افراد برای کسب اطلاعات و تهدید افراد تشدید خواهد شد. به احتمال زیاد در آینده نزدیک فشارها بر خانواده هاشمی رفسنجانی افزایش خواهد یافت. همچنین همراهان او در زمان حیات در زیر کنترل مستقیم اطلاعاتی قرار می‌گیرند. در واقع پلمب دفاتر را باید نخستین مرحله پرونده سازی علیه یاران رفسنجانی بدانیم.

فکر می‌کنید چه کسانی از خانواده هاشمی بیشتر در معرض برخورد خواهند بود؟

روشن است که این فشارها در اغاز به کسانی از خانواده رفسنحانی مانند فائزه افزایش خواهد یافت که از صراحت بیشتری در بیان انتقادهای خود به نهادهای تحت اختیار رهبر جمهوری اسلامی برخوردار است اما این فشارها در نهایت کسانی مانند فاطمه را نیز دربرخواهد گرفت که  مشی متعادل‌تری دارند.

به نظرتان می‌خواهند میراث‌داران هاشمی را هم حذف کنند؟
می‌خواهند از ادامه فعالیت هر شبکه‌ای که خود را ادامه دهنده راه هاشمی رفسنحانی بداند یا به طور غیر رسمی آن را نمایندگی کند جلوگیری کنند. به تعبیر دیگر می‌خواهند از امکان تداوم سازمان یافته نهادی جلوگیری کنند که ممکن است بخواهد به نوعی رهبری جریان میانه روی را به دست بگیرد یا در انتخابات اثر بگذارد.

فکر می‌کنید حامیان آقای هاشمی واکنشی داشته باشند؟
در کوتاه مدت و به طور فوری همراهان و حامیان رفسنجانی از توانایی اقدام متقابل یا حتی اعتراض محدود برخوردار نیستند. اما این گروه با نزدیک شدن روزهای انتخابات و فرصت‌های ناشی از آن به تدریج به نوع سازمان دهی تازه دست خواهند یافت و از طریق اقدام‌هایی نظیر دادن اطلاعیه مشترک یا شکل گیری تدریجی یک سخنگو بر روند تحولات تاثیر خواهند گذاشت.

در مجموع شما شانس چه کسانی را برای ریاست آینده مجمع تشخیص مصلحت نظام بالاتر می‌دانید؟

ٖبعید است که پس از رفسنجانی، نیروی معتدلی مانند او به ریاست مجمع تشخیص گمارده شود. بنابراین می‌توان انتظار داشت چهره‌هایی مانند محمد یزدی یا حداد عادل در این منصب گمارده شوند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

یک پاسخ

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »