زیرنویس سرود(۱)
«ای ایران ای مرز پرگهر»
ای ایران(۲) ای مرز پرگُهر
ای خاکت سرچشمهٔ هنر(۳)
دور از تو اندیشهٔ بَدان
پاینده مانی تو جاودان
ای ی ی ی (۴) دشمن ار تو سنگ خارهای من آهنم(۵)
جان من فدای خاک پاک میهنم
مهر تو چون، شد پیشهام(۶)
دور از تو نیست اندیشهام
در راه تو، کِی ارزشی دارد این جان ما(۷)
پاینده باد خاک ایران ما(۸)
سنگ کوهت درّ و گوهر است
خاک دشتت بهتر از زر است(۹)
مهرت از دل کِی برون کنم
بَرگو بی مهرِ تو چون کنم
تا گردش جهان و دور آسمان بهپاست
نورِ ایزدی همیشه رهنمای ماست
ایران ای خرّم بهشت من
روشن از تو سرنوشت(۱۰) من
گر آتش بارد به پیکرم
جز مهرت در دل نپرورم
در راه تو کِی ارزشی دارد این جان ما
پاینده باد خاک ایران ما
***
زیرنویسها
۱) سرود ملی: سرودی است که مردم یک کشور همیشه به آن احترام میگذارند و وقتی آن سرود پخش میشود، مردم از جا تکان نمیخورند و مطلقا سکوت میکنند. معمولا این سرود با تغییر حکومتها و دولتها تغییر نمیکند. در ایران دهها سرود ملی وجود دارد که هر کسی براساس علاقهاش به نوع حکومتی که دوست دارد در آینده ایجاد شود، یکی از آنها را انتخاب میکند. سرود ای ایران، سرزد از افق، شد جمهوری اسلامی بپا، وطنم وطنم وطنم، یار دبستانی من، موسم گل، سراومد زمستون، گل اومد بهار اومد،می روم به صحرا و چندین سرود دیگر به عنوان سرود ملی ایران تا به حال مطرح بوده، اما تنها سرودی که همه ایرانیان برسر آن توافق دارند، سرود ملی « باباکرم» است. سرود ای ایران یکی از دهها سرودی است که به عنوان صدای مخالفت، ترانه قبل از هر کنسرت، موزیک متن قبل از مهمانی و گاهی دیده شده که به جای « ای یار مبارک بادا» در عروسی عاشقان وطن هم خوانده شده است. در اغلب سرودهای ملی جهان معمولا ضرورت خون دادن، نابود کردن دشمن فرضی، افتادن روی زمین پس از شلیک آخرین گلوله، تهدید خارجیها، تفاوت آسمان بالای سر هر کشور با بقیه جهان جزو عناصر ثابت سرودهای ملی است.
۲) ای ایران: نوعی شیوه خطاب ایران که در آن گوینده میخواهد مطمئن باشد که صدایش به گوش ایران میرسد. معمولا کلمه « ای ایران…» با خشونت و طنین گفته میشود، چون قرار است گوینده حداقل به خودش و در صورت امکان به دیگران ثابت کند وطنش را خیلی دوست دارد، حتی اگر دهها سال است که کشورش را ندیده باشد و از هر نوع فداکاری بدش بیاید و معتقد باشد «آدم باید خر باشه تو ایران زندگی کنه». تاکید بر « مرز پرگهر» مبهم است، معلوم نیست آیا این شعر فقط برای مناطق مرزی گفته شده، یا در منطقه مرزی گفته شده، یا فقط بهخاطر مرزبندی میان ایران و بقیه جاها ایران مهم است، یا اصولا ایرانیان معتقدند ایران فاصله منطقه پر از جواهر با بقیه دنیاست که هیچ کوفتی در کشورشان وجود ندارد.
۳) خاکت سرچشمه هنر: یعنی کلا وجود هنر در میان ایرانیان فقط بهخاطر خاک ایران است و ایرانیان چون در خاک ایران به دنیا آمدهاند هنرمند هستند، مانند موتزارت، داوینچی، چارلی چاپلین، بتهوون و موندریان.
۴) ای ی ی ی ی ی: واژه « ای» در این بخش سرود باید تا زمانی کشیده شود که نفس آدم بند بیاید، در غیر این صورت میزان علاقه ایرانیان به « ایران» با یک « ای» کوتاه ثابت نمیشود. یکی از دلایل مهم علاقه ایرانیان به این سرود به همین « ای» است، چون تقریبا همه ایرانیان خواندن آن را بلدند.
۵) دشمن ار تو سنگ خارهای من آهنم: سنگ خاره نوعی سنگ است که تقریبا هیچ ایرانی در مورد آن هیچ اطلاعی ندارد. (ر.ک. و زهر مار، هیچ جایی نیست رجوع کنید.) معمولا این بیت شعر را هیچ ایرانی بلد نیست؛ موارد دیده شده: « دشمن از تو سنگ و خار و میهنم»، « دشمن ار تو سنگ خوار و مادر منم»، « دشمن از تو سنگ و خار و میهنم»، « دشمن از تو سنگ و خار و بار میهنم» و موارد دیگر. تنها کلماتی که در این بیت معمولا درست تلفظ میشود « دشمن» و « میهن» است. نحوه خواندن این بیت: بهتر است دهانتان را شبیه بقیه باز کنید و به روبرو خیره شوید و به این فکر کنید دیگران دارند چه میخوانند.
۶) پیشه: شغل، حرفه، تخصص و کاری که هر روز انجام میدهند. یکی از مشاغل مهم ایرانیان دوست داشتن و مهر وطن است. این شغل چه در داخل حکومت و چه در مخالفت با آن، میتواند درآمد کافی داشته باشد.
۷) در راه تو کی ارزشی دارد این جان ما: یعنی هر ایرانی حاضر است جانش را برای ایران بدهد، بخصوص در حال خواندن سرود.
۸) خاک ایران باید پاینده باشد. از جمله همین خاک ایران که بخشی از آن در قطر برای کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. خرید و فروش خاک ایران، یکی از مشاغل تلویزیونی بود که مدتها توسط برخی از عاشقان بسیار عمیق ایران انجام میگرفت. علاقه ایرانیان به خاک صرفا به ایران هم مربوط نیست، خاک کربلا و کلا هر نوع خاک، ملک، زمین زراعی و زمین ساختمان مورد علاقه ایرانیان است.
۹) کوههای ایران مانند جواهر و خاک ایران مانند طلاست، به همین دلیل هم همیشه قیمت طلا در ایران یکی از مهمترین قیمتهای تعیینکننده زندگی انسانی است. کلا ایرانیان آنقدر به سرزمین خودشان علاقه معنوی و ابدی دارند که برای بیان آن نیز از طلا استفاده میکنند.
۱۰) سرنوشت: آینده و تقدیری که در آینده وجود دارد، « روشن از تو سرنوشت من» یعنی چون ما ایرانی هستیم، سرنوشتمان روشن است، به همین دلیل هم معمولا هیچ ایرانی نمیداند هفته و ماه و سال و تا ده سال دیگر چه اتفاقی برایش میافتد و برای همین ده درصد ایرانیان مهاجرت میکنند و به کشورهایی میروند که سرنوشتشان در آنجا معلوم است و در آنجا سرود « ای ایران» را هر هفته چند بار میخوانند.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…