پاسِ ترامپ و آبشار مخالفانِ روحانی

زیتون-سینا پاکزاد: همزمان با شدت گرفتن مواضع دولت نوپای ایالات متحده علیه ایران، تندروهای در جمهوری اسلامی نیز با هجمه‌ها و تئوری‌پردازی‌هایشان در راستای افزایش فشار بر دولت حرکت می‌کنند. آنها دولتمردان را مرعوبِ ایالات متحده توصیف می‌کنند و معتقدند روش دیپلماسی به‌کار رفته در مذاکرات بوده که سبب «گستاخی» غرب و به‌ویژه آمریکا شده است.

اتاق فکر دلواپساندر هنگامه مشغولیت دولتمردان در زمین دیپلماسی و واکنش به اظهارنظرهای تند ترامپ و مشاور امنیت ملی‌اش٬ حمیدرضا مقدم‌فر مشاور فرمانده سپاه طی سرمقاله‌ای در روزنامه «وطن امروز» جریان حاضر در دولت و برخی شخصیت‌های همسو با دیپلماسی سه سال ونیم اخیر را متهم به مراودات پشت پرده و هماهنگی‌های انتخاباتی با کاخ سفید کرده است. تئوری وی این است که دولت یازدهم در یک هماهنگی انتخاباتی با چهره های جدیدی که به کاخ سفید راه یافته‌اند درصدد ایجاد یک دو قطبی در داخل کشور است.

مشاور رسانه‌ای فرمانده سپاه پاسداران در ارگان مطبوعاتیِ مخالفانِ حسن روحانی طعنه متداولِ تندروها به دولت یازدهم مبنی بر عقب‌نشینی برابر غرب به نفع بهبود معیشت مردم را مورد اشاره قرار داده و می‌نویسد: «ترامپ مشخصاً امکان ساختن دوقطبی‌هایی نظیر معیشت- مقاومت را که در انتخابات ۹۲ تجربه شد به حداقل ممکن و نزدیک به صفر خواهد رساند.» او پیش‌بینی کرده است که «چرخش از دوقطبی معیشت- مقاومت به دوقطبی جنگ- صلح به مهم‌ترین دستور کار این روزهای غرب‌گرایان در داخل تبدیل شده است.»
مقدم‌فر در پایان‌بندی یادداشتش ادعای عجیبی را علیه دولت مطرح کرده و نوشته است: «احتمالاً درباره فرآیند انتخاباتی آتی در ایران همچون بسیاری از موارد گذشته هماهنگی‌های مهمی میان نفوذی‌ها در داخل و دولت آمریکا به وجود آمده یا خواهد آمد. کمااینکه اخیراً نیز اعلام شد افرادی همچون موسویان که با غرب‌گرایان داخلی ارتباطات ویژه‌ای دارند، در پروژه‌ مذاکرات هسته‌ای و برجام حداقل ۳ بار به کاخ سفید رفته‌اند… لذا احتمال می‌رود در مدت زمان پیش‌رو تا انتخابات ۹۶ ترامپ بر این جنگ روانی و عملیات خود روی افکار عمومی ایران بیفزاید.»
ادعای مشاور فرمانده سپاه علیه دولت روحانی را می‌توان در تداوم اتهامی مبنی بر گرا دادنِ اصلاح‌طلبان به آمریکا برای تحریم ایران توصیف کرد که سال‌هاست علیه نیروهای میانه‌رو توسط اصولگرایان مطرح شده است.

در برابر هر یک از توئیت ها و موضع گیری های مسئولان تازه کاخ سفید علیه ایران دهها مطلب که حاوی کنایات و طعنه هایی علیه دولت حسن روحانی‌ست نیز تولید می‌شود

با توجه به جایگاه سردار مقدم‌فر که حاکی از تعلقش به محافل امنیتی و سیاسی بانفوذ است نمی‌توان از اتهامی که او متوجه دولت ساخته٬ به‌سادگی گذشت. در سالیان گذشته تندروها نشان داد‌ه‌اند که این نوع از اتهامات را عمدتا در راستای حذف جناح مقابلشان به‌کار می‌گیرند. به همین خاطر سرمقاله مشاور فرمانده سپاه را می‌توان نشانه‌ای از تدارک دخالت پشت پرده سپاه در انتخابات برای جهت‌دهیِ مسیر انتخابات و جانبداری از یک جریان سیاسی برشمرد.
سردار مقدم‌فر چند سال پیش زمانی که خبرگزاری امنیتی فارس را ترک کرد مامور شد تا با استفاده از شیوه‌های نوین و در قالبی آراسته‌تر پروژه‌های سیاسی سپاه را که بخش عمده‌شان امضای آیت‌الله خامنه‌ای را با خود دارد پیش ببرد. در یک نمونه او که از جمله دست‌اندرکاران تدوین نامه‌های رهبر ایران خطاب به جوانان غرب و تبلیغات پس از آن است  با استفاده از امکانات خبرگزاری تسنیم که منابع مالی‌اش توسط سپاه تامین می‌شود نیروهایی را به خدمت گرفته که در مواقعی همچون انتشار نامه آیت‌الله خامنه‌ای به جوانان غرب وارد عمل شده و فضای شبکه‌های اجتماعی را با هشتک‌سازی و بازنشر نامه تحت تاثیر قرار دهند. او همچنین مدیریت یکی از اتاق فکرهای مخالف دولت را نیز بر عهده دارد که یکی از وظایفش خط‌دهی به رسانه‌های منتقد دولت برای تولید محتواست. به‌عنوان نمونه «عبدالله عبداللهی» که با نام «کیان عبداللهی» در تلگرام نیز فعال است از جمله نیروهایی است که با نظر سردار مقدم‌فر مسوولیت هدایت بخشی از نیروهای جوان به وی تفویض شده تا در کنار فعالیت‌اش در حوزه سیاسی خبرگزاری تسنیم به کار تولید محورهایی برای گفتمان سازی علیه دولت نیز کمک کند.

مفهوم‌سازی برای تسلط بر دولت آینده
درعین حال آنچه از راهبردهای مخالفان دولت در نوشته حمیدرضا مقدم‌فر نمایان شده٬ تنها تکه‌ای از پازل است. در شرایطی که ترامپ ادبیات تهدیدگونه‌ای علیه ایران به‌کار گرفته٬ مهدی محمدی عضو تیم مذاکره کننده سابق هسته‌ای و مسوول این روزهای یکی از اتاق فکرهای مخالف دولت در کانال تلگرامی‌اش پرسیده «آیا روحانی حریف مناسبی برای ترامپ است؟» از سوی دیگر روزنامه کیهان در ستون «گفت‌وشنود» روز شنبه‌اش خطاب به ترامپ نوشته است: «مردم ایران هم مثل بعضی‌ها اهل نرمش و کوتاه آمدن نیستند. ترامپ باید مردم ایران را از جنگ تحمیلی، جنگ ۳۳ روزه و ۲۲ روزه و جنگ سوریه و یمن و مقابله با داعش و… بشناسد و نه از میز مذاکرات هسته‌ای.» این متن کیهان نشان می دهد که تندروها در کنار اتهام‌زنی به جریان دولت (هماهنگی انتخاباتی با کاخ سفید) و ضعیف نشان دادن دولت در مقابل ترامپ سعی دارند این‌گونه وانمود کنند که جنس و ادبیات دولت یازدهم با مردم ایران یکی و همسان نیست.

کیهان، دولتمردان را «اهل نرمش و کوتاه آمدن» توصیف می‌کند در حالی که مردم را در این زمینه مخالف دولت می‌داند . با این وصف از منظر اصولگرایان باید چه کرد؟ پاسخ را علیرضا زاکانی، نماینده سابق مجلس می‌دهد: «آمریکا از سر ناگزیری دست به انتخاب ترامپ زده است و ما نیازمند یک راه سوم هستیم تا در این موقعیت اساس حرکت خودمان را بر مبنای توانمندی‌های داخل بگذاریم و از همه فرصت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در حد اعلا برای کشور فرصت خلق کنیم. این مسیر می‌تواند الگو شدن ایران را تصریح ببخشد. البته در حالی که در مقابل زیاده‌خواهی‌های آمریکا مرعوب نشویم. اینجا آنجایی است که سیاست ما در خارج کشور منطبق با منافع ملی باید در اوج خودش فعال باشد که این را ما امروز مشاهده نمی‌کنیم و این محل ابهام نسبت به سیاستمداران امروز کشور است.»
از این دست موضع‌گیری‌ها در روزهای اخیر به وفور در رسانه‌های تندور مشاهده می شود٬ به طوری که در برابر هر یک از توئیت‌ها و موضع گیری‌های مسئولان تازه کاخ سفید علیه ایران٫ ده‌ها مطلب که حاوی کنایات و طعنه هایی علیه دولت حسن روحانی‌ است نیز تولید می‌شود. اکنون افراطیون که هنوز پاسخ درخوری به افکار عمومی درباره عملکرد ۸ سال تسلط کاملشان بر امور کشور در دوران محمود احمدی‌نژاد نداده‌اند و یکسره شهروندان را توصیه به چشم‌پوشی از برخی امکانات و رفاهیاتِ معمول در برابر تحریم‌ها و شجاعت در برابر تهدیدها می‌کردند با اسم تحریم برآشفته شده و با هر توئیت ترامپ به هیجان آمده و به دولت حسن روحانی می‌تازند. آنها با روی کار آمدن ترامپ روحیه گرفته‌اند و در رویای بدیل‌تراشی برای روحانی به‌سر می‌برند.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »