در آستانه سی و هفتمین سالگرد انقلاب٬ آیتالله موحدی کرمانی امامجمعه تهران و رئیس موقت مجمع تشخیص مصلحت، در حالی که تلاش میکند نقش کیسینجر جمهوری اسلامی را در مراسم عمومی بازی کند٬ با اظهارنظرهای جنجالی پیدر پی ٬ به نظر میرسد اشتباها نقش کلاه قرمزی را بر عهده گرفته است.
چند ماه پیش که موحدی کرمانی گفت باید در برابر مقام معظم رهبری و برای رضای خدا دهانها را ببندیم به نظر می رسید شاید نمیدانست این جملات چه بار منفی وسیعی را با خود دارد . اما وقتی در نماز جمعه این هفته با آن لحن سادهلوحانه دونالد ترامپ را ارشاد کرد و فیلم آن در شبکههای اجتماعی پخش شد باید به این اندیشید که احتمالا موحدی کرمانی در سال ۵۷ گیر کرده و دیگر به روز نشده است. شاید هم در ۸۵ سالگی به یک آلزایمر مصلحتآمیز دچار است و نمیتواند یا نمیخواهد از «زیباروی سیمینپیکر قدرت و سیاست » دل بکند.
امام جمعه تهران این هفته با لحنی که گویی با رفیق سابق خود درد دل میکند خطاب به ترامپ گفت: «آقای ترامپ شما با شعار خدمت به مردم آمریکا و احیای کشورتان و ترمیم خرابیها از حکومتهای قبلی و نجات مردم آمریکا از فقر و گرسنگی و فلاکت به کاخ سفید قدم نهاده اید بکوشید به وعدههایتان عمل کنید. بدانید عمل به این وعدهها در متن دین مقدس اسلام است! بکوشید برخلاف اسلاف پیمانشکن خود رفتار نکنید . شما وارث کشوری فقیر و گرسنه هستید…»
فقط همین یک اظهارنظر امام جمعه تهران پیرامون یک موضوع حساس سیاست خارجی و در یک مقطع حساس کافیست تا بدانیم آنان که از پشت پرده و به نیابت از دولت٬ امورحساس مربوط به سیاست خارجی را اداره میکنند و برای آینده ایران در جهان و منطقه نقشه میکشند تا چه حد سادهاندیش والبته خطرناک هستند.
نسل موحدی کرمانی و ساده اندیشی
ساده اندیش از این نظر که دنیای امروز را نمیشناسند و بیدانشی آنها مانند دوران ریاستجمهوری احمدینژاد میتواند زمینهساز آسیبهای برگشتناپذیر به مردم و کشور شود. برای مثال فقدان دانش آنان از تاریخ روابط بینالملل و جنگ سرد و پیچیدگی و گستردگی دیپلماسی که آمریکا در همه سالهای پس از جنگ سرد بر عهده داشته است باعث میشود تا دچار این توهم شوند که میتوان با آمریکا جنگید یا حتی ٬ رژیم اسراییل را میتوان سرنگون و حزبالله لبنان را جایگزین آن کرد. آن هم در شرایطی که هیچیک از کشورهای عربی و نفتی ثروتمند حاضر نیستند هزار دلار از منافع و درآمدهای نفتی خود را فدای جنبش فلسطینیان کنند که اکنون صد پاره شدهاند.
مورد دیگر از سادهاندیشی آنان، نشناختن نقش آمریکا در تکتک جزئیات تحولات بینالملل پس از جنگ جهانی دوم و تاثیر قاطع آمریکا در شکلگیری همه اجزای تمدن امروز بشری از دانش و هنر و اقتصاد تا نحوه زندگی عادی همه ابنای بشر است. خوب یا بد٬ آمریکا تاکنون فعالترین سیستم سیاسی تاریخ بشر بوده و هست . بعید است که در آینده یک بار دیگر پدیدهای مانند آمریکا با چنین گستردگی شگرفی دوباره در جایی از کره زمین شکل بگیرد.
حال اگر آمریکا تاثیرگذارترین واحد سیاسی دوران اخیر در تاریخ بشر است٬ چگونه یک واحد سیاسی تازه شکل گرفته مانند جمهوری اسلامی می تواند همه توان اندک سیاسی و اقتصادی و برنامهریزی خود را صرف مبارزه با نفوذ آمریکا کند یا مثلا با موشکهای امتحان پس نداده در مقابل قدرتمندترین ارتش جهان بایستد.
موحدی کرمانی و همه هم نسلهای او که متاسفانه قدرت سیاسی را قبضه کردهاند حتی تصوری از ثروت و پیچیدگی نظام دولت در آمریکا ندارند. چگونه میتوان برای ذهن سادهاندیش موحدی کرمانی توضیح داد که در نظام آمریکا یک دادگاه میتواند در مقابل رای یک رئیس جمهور بایستد و فرمان منع ورود اتباع شش کشور مسلمان به آمریکا را نقض کند.
چرا امثال موحدی کرمانی برای کشور خطرناک هستند
وقتی افراد سادهاندیش و کمدانشی مانند موحدی کرمانی ــ که مثلا تفاوت آمریکا و آمریکای لاتین را نمیدانند ــ مصادر مهم را در اختیار میگیرند یا مشاغل حساس به آنها واگذار میشود میتوان احتمال قریب به یقین داد دیگرانی که دانش جهتداری همسو با منافع خود و باندهای مافیایی خود دارند امثال موحدی کرمانی را از راه دور اداره میکنند.در چنین شرایطی افرادی مانند موحدی کرمانی نقش ماشین امضای جریانات سیاسی دیگر را بازی میکنند که از پشت پرده امور حساس را در کنترل دارند و برای پیشبرد نقشههای خود از پیرمردهایی استفاده ابزاری میکنند که در یک سیستم سالم سالها از بازنشستگی آنان میگذرد.
بیتردید حتی از گوشه ذهن امثال موحدی کرمانی این فاکتهای مهم رد نشده است که با بد تدبیری و سوء مدیریت در دوران احمدی نژاد٬ امروز همه اعراب ٬ بویژه عربستان سعودی به متحد اسراییل علیه ایران تبدیل شدهاند و به علت همین مدیریتهای مشکوک٬ پس از آتشزدن سفارت عربستان در تهران و مشهد٬ زمزمههای عملیات نظامی کشورهای عرب منطقه با همکاری آمریکا برای وارد آوردن یک ضربه کوچک نظامی به ایران شنیده میشود.
تردیدی نیست نتیجه سوء استفاده از مدیریت افراد سالخورده و بازنشسته، بیدانش و بدیهیاندیش، بر آینده کشور ٬ و تاثیر پر کردن پستهای حساس با سالمندانی که از شدت ندانستن٬ شجاع هستند از تاثیری که خشکسالی بر کشور باقی می گذارد کمتر نیست.
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…