پرهیز از تشدید جنگ لفظی

زیتون- سولماز ایکدر: آیت الله خامنه‌ای به سنت هر ساله، ۱۹ بهمن ماه در جمع فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی سخنرانی کرد اما این سخنرانی بر خلاف انتظارها حاوی پاسخ به «تهدیدات» دولت جدید آمریکا نبود.

دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا طی مدت کمتر از یک ماهی که ساکن کاخ سفید شده است، بارها ایران را «تروریست»، «حامی تروریسم» و «خطرناک برای متحدان آمریکا در منطقه» خوانده بود. چهل و پنجمین دولت آمریکا همچنین تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرده است.
رهبر جمهوری اسلامی در موقعیت‌های مشابه در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما، سخنان به‌مراتب تندتری را به زبان آورده بود.
او در سخنرانی امسال اما لحنی متفاوت برگزید و یکی از توییت‌های دونالد ترامپ مبنی بر «لزوم تشکر ایران از اوباما برای مذاکرات هسته‌ای» را بهانه‌ای کرد برای تاختن به رییس‌جمهوری سابق آمریکا و گفت «چرا متشکر باشیم به‌خاطر داعش و آتش در عراق و سوریه و حمایت علنی از فتنه‌ی ۸۸؟» رهبر جمهوری اسلامی همچنین ماجرای تحریم‌ها را هم ناشی از سیاست نادرست اوباما در قبال ایران معرفی کرد و برای نخستین بار از تعبیر «تحریم‌های فلج‌کننده برای ملت ایران» در توصیف آن اقدام‌ها یاد کرد. چنین تعبیری در شرایطی به کار می‌رود که آیت‌الله خامنه‌ای تا قبل از توافق هسته‌ای مدام از توانمندی‌ جمهوری اسلامی برای غلبه بر هر تحریمی سخن می‌گفت و تز اقتصاد مقاومتی را کلید این موفقیت می‌دانست.
دیگر بخش بحث‌برانگیز سخنان امسال او  «تشکر» از دونالد ترامپ بود٬ چرا که به باور آیت‌الله خامنه‌ای٬ رییس جمهوری جدید آمریکا  تمام ادعاهای ایران در قبال این کشور را ثابت کرده است. به گفته رهبر جمهوری اسلامی «فساد سیاسی، اقتصادی و اخلاقی و اجتماعی در دستگاه حاکمه‌ی آمریکا- این آقا آمد در دوره‌ی انتخابات و بعد از انتخابات این را علنی و عریان کرد. الان هم با این کارهایی که می‌کند، بچه‌ی پنج ساله را دستبند می‌زند، نشان می‌دهد حقیقت حقوق بشر آمریکایی یعنی چه.»

تشکر از ترامپ

علیرغم لحن نسبتا ملایم سخنان آیت‌الله خامنه‌ای٬ باز هم واکنش در واشنگتن تند و حاوی گوشزد نسبت به تغییر وضعیت بود. سخنگوی کاخ سفید در واکنش به این سخنان در نشستی خبری گفت: «ایران خودش را دست انداخته است اگر تشخیص ندهد که رییس جمهور جدیدى [در آمریکا] بر سر کار است.»

بخشی از کاربران توییتر فارسی نیز با هشتگ #ترامپ_مچکریم، به استقبال از این سخنرانی‌ رهبری رفتند. کاربری با نام علیرضا رحیمی نوشت: چون خدا بخواهد، دشمن، خدمتی به اسلام و مسلمین می کند که این خدمت از هیچ مسلمانی برنیاید.

سیدعباس هاشمی نیز در این رابطه نوشت: اینهایی که درآستانه حماسه ۲۲بهمن(تودهنی زدن به استکبارجهانی=دولت مستکبرآمریکا)دست ازتفرقه افکنی برنمی دارنداخوان الشیطان هستن

یک کاربر دیگر در این رابطه نوشت: از اوباما مچکر نیسبم نخیر از ترامپ مچکریم حالا همه بچه ها مچکریم بچه ها مچکریم #ترامپ مچکریم #ترامپ_مچکریم

وقتی صحبت از حقوق بشر است

سخنان آیت الله خامنه ای در خصوص «حقوق بشر آمریکایی» نیز مورد توجه قرار گرفت. گروهی از کاربران شبکه‌های اجتماعی عدم برخورد با معترضین به فرمان‌های اجرایی رییس‌جمهوری آمریکا را مصداق رعایت حقوق بشر در این کشور عنوان کردند.

وحید پور استاد در این رابطه نوشت: درباره #حقوق‌بشر آمریکاصحبت کنید اما به این بخش هم اشاره کنید روز بعد از تحلیف صدها هزارنفر #تظاهرات می‌کنند بدون هیچ مشکل و زندان چندساله!

آن بخش از سخنرانی رهبری که مربوط به ادعای «دستبند زدن به کودکی ۵ ساله» بود نیز با موجی از واکنش مشابه شد. واکنشی ناشی از این که  اساسا چنین خبری واقعیت نداشت و عکسی که به عنوان سند چنین برخوردی منتشر شده بود مربوط به دو سال پیش و کاملا بی‌ارتباط به تصمیم ترامپ برای ممنوعیت ورود اتباع ۷ کشور از جمله ایران بود. ادعای اشتباه آقای خامنه‌ای نشان می‌دهد که مشاوران رسانه‌ای او این اطلاعات به روز شده را در اختیار وی قرار نداده‌اند و حتی بعد از سخنرانی نیز٬حساب فارسی توییتر منسوب به دفتر آیت الله خامنه ای نوشت: #ترامپ الان هم با این کارهایی که می‌کند، بچه‌ی پنج‌ساله را دستبند می‌زند، نشان می‌دهد که آمریکا حقیقتش چیست و #حقوق_بشر آمریکایی یعنی چه.

رضا حقیقت نژاد روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی اما در این باره به توضیح دروغ بودن آن عکس پرداخت و  نوشت «آن تصویر چندسال پیش بوده، پلیس هم دادگاهی شده»

مجموعه واکنش‌ها به سخنرانی آیت‌الله خامنه‌ای به ویژه از سوی کاربران شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که این سخنرانی بیشتر مصرف داخلی داشته  و در آن به طور عامدانه از دامن‌زدن به آتش تنش تهران-واشنگتن پرهیز شده است. سخنرانی او همچنین این فرضیه را تقویت کرد که استراتژی جمهوری اسلامی کماکان بر پایه ملاحظه‌ و محک دونالد ترامپ است و ایران قصد دامن زدن به جنگ لفظی با ساکن جدید کاخ سفید را ندارد.

Recent Posts

بی‌پرده با کوچک‌زاده‌ها

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

سکولاریسم فرمایشی

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مسعود پزشکیان و کلینیک ترک بی‌حجابی

کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

چرا «برنامه‌های» حاکمیت ولایی ناکارآمدند؟

ناترازی‌های گوناگون، به‌ویژه در زمینه‌هایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مناظره‌ای برای بن‌بست؛ در حاشیه مناظره سروش و علیدوست

۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظره‌ای بین علیدوست و سروش…

۲۴ آبان ۱۴۰۳

غربِ اروپایی و غربِ آمریکایی

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…

۲۳ آبان ۱۴۰۳