زیتون- مهدی تاجیک: اصلاحٓطلبان حالا شاد و سرشار از حس پیروزیاند. حتی شاید خوشبینترین آنها هم تصور نمیکرد که از لیست ۳۰ نفره استان تهران٬ ۲۹ نفر موفق به کسب کرسیهای مجلس شوند. در خبرگان هم از لیست ۱۶ نفرهای که به عنوان « خبرگان مردم» معرفی شده بود حالا ۱۴ نفر مجوز ورود به این مجلس را گرفتهاند. پیروزی محرز و تعیینکنندهای که قطعا باعث تغییر فضای سیاسی ایران در سالهآی آینده خواهد شد.
اثبات نفوذ اجتماعی خاتمی و هاشمی
پیروزی اصلاحطلبان یک پیروزی با دستان بسته بود. آنها در شرایطی که بسیاری از نیروهای طراز اولشان به واسطه نظارت استصوابی شورای نگهبان از ورود به میدان انتخابات منع شده بودند٬ بازی در یک شرایط نابرابر را پذیرفتند و به حداقلها بسنده کردند. نقش تعیینکننده را در این میان محمد
یک گام فراتر از انتظار
استراتژی رای سلبی که اصلاحطلبان در انتخابات مجلس و خبرگان دنبال میکردند حالا تا حد زیادی به بار نشسته است و آنها حتی گامی بلندتر را هم برداشته و چهرههای مهمی را هم روانه مجلس کردهاند که خط کشیهای سیاسی ایران را دچار تغییر میکند. اکنون با انتخاب محمدرضا عارف به عنوان نفر اول مجلس از تهران این فرصت برای اصلاحطلبان فراهم است که او را به عنوان گزینه جدی ریاست مجلس آینده در نظر بگیرند. در میان اصولگرایان هیچ گزینه جدی برای ریاست مجلس وجود ندارد و تنها چهره قابل اعتنا همچنان علی لاریجانی است که او هم دیگر در تعریفهای تازه سیاسی ایران یک چهره صد در صد اصولگراها به شمار نمیرود. البته اکنون اگر از چهرههای سیاسی اصلاحطلب هم درباره ریاست مجلس بعدی پرسیده شود احتمالا خواهند گفت که هنوز برای گمانهزنی در این زمینه زود است اما به هرحال میتوان انتظار داشت که نام عارف به عنوان گزینه ریاست مجلس در ماههای آینده به طور جدی مطرح شود. در شرایطی که رای آوردن ۲۹ نفر از لیست ۳۰ نفره ائتلاف اصلاحطلبان در تهران به درستی یک شوک و شگفتی سیاسی تعبیر شده است٬ چرا نباید انتظار داشت که ریاست یک چهره اصلاحطلب در مجلس بعدی تبدیل به شوکی دیگر شود و بدنه هوادار اصلاحطلب را از رایی که در انتخابات داده٬ راضیتر کند؟
خواب آسوده روحانی
شبکههای اجتماعی که طی هفتههای اخیر عرصه اصلی بحثهای انتخاباتی بود بعد از اعلام نتایج اولیه انتخابات مجلس شورای اسلامی در شهر تهران پر از نوشتههای حاکی از خوشحالی نسبت به نتیجه به دست آمده است. خوشحالی نه فقط بابت ورود چهرههای حامی اصلاحات به مجلس بلکه به دلیل کنار رفتن گروهی از تندروهای اصولگرا که مواضع و تصمیمهایشان در سالهای گذشته باعث خشم و نارضایتی هواداران تغییر بود. دیگر قرار نیست در مجلس کسانی چون مهرداد بذرپاش٬ احمد توکلی٬ فاطمه آلیا٬ مرتضی آقا تهرانی و مهدی کوچکزاده حضور داشته باشند و این برای اصلاح طلبان واقعا خبر خوشی است. نتایج انتخابات همچنین پایگاه دولت روحانی را در میان بدنه اجتماعی هوادار تغییر٬ تقویت خواهد کرد و به دولت او اعتبار بیشتری میدهد. روحانی در ماههای گذشته ابراز امیدواری کرده بود که انتخابات مجلس و خبرگان به یک « برجام داخلی » بیانجامد و حالا به نظر میرسد که ایده او به بار نشسته است. او در دو سال باقیمانده از دوره اول ریاستجمهوریاش٬ مجلسی به مراتب همراهتر را میبیند و دیگر این دغدغه را ندارد که وزیرانش به هر بهانهای از سوی تندروهای اصولگرا مواخذه شوند. روحانی امشب به اندازه راهیافتگان اصلاح طلب به مجلس خوشحال و راضی است.
بازنده اصلی بازی
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…