ماجرای پنجاه میلیارد دلار رای علیه ایران

فرزانه روستایی

برج‌های دوقلو را اتباع سعودی و امارات زدند و مغز متفکر آن محمد خالد الشیخ محمد متولد بلوچستان پاکستان بود٬ اما ظاهرا قرار است خسارت قربانیان حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر از جیب مردم ایران پرداخت شود و در ضمن٬ این اتباع ایران هستند که برای وارد شدن به آمریکا با مانع مواجهند. زیرا گردانندگان جمهوری اسلامی با چهل سال شعارهای فکر نکرده٬ چنان فضای وهم آلودی را از ایران در افکار عمومی جهانی ایجاد کرده‌اند که حتی اگر از همین فردا سخنرانی‌های فکر نکرده پیرامون روابط خارجی ایران را متوقف کنند معلوم نیست به این زودی‌ها بشود شرایطی بدون تنش را در سیاست خارجی ایجاد کرد و به وضعیت عادی بازگشت. فضایی که علیه ایران ایجاد شده به‌قدری منفی است که سعودی‌ها فعالیت‌ها و سوابق تروریستی خود را در پشت آن پنهان کرده و توانسته‌اند سیاست خارجی ایران را همواره درگیر دیپلماسی مار پله کنند.

نگاهی گذرا به لیست ۱۹ نفره اعضای القاعده که در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۱ چهار فروند هواپیمای خطوط داخلی آمریکا را به برج‌های دوقلو و ساختمان پنتاگون کوبیدند نشان می‌دهد که ۱۵ نفر از آنها اتباع عربستان سعودی و چهار نفر باقیمانده متولد امارات ٬ لبنان و مصر بودند. با این حال٬ خانواده‌های قربانیان ۱۱ سپتامبر نه تنها تاکنون ادعای حقوقی جدی علیه سعودی‌ها مطرح نکرده‌اند٬‌ بلکه آخرین تلاش آن‌ها علیه ایران این بوده است که با کمک وکلای و دستیارانی از تیم باراک اوباما از یک سال پیش بی‌سر و صدا مدعی یک میلیارد و ششصد میلیون دلار معادل ۷۶۱۶ میلیارد تومان از اموال بانک مرکزی ایران در لوگزامبورک شده اند.

این در حالی است که گزارش‌های محرمانه و بعدا منتشر شده در آمریکا از تحقیقات پیرامون ارتباط کارمندان سفارت عربستان با کسانی که به برج‌های دو قلو حمله کردند نشان می‌دهد که اولین هسته‌های عملیاتی القاعده در آمریکا ابتدا میهمان نزدیکان و کارمندان سفارت عربستان سعودی بوده‌اند و بعد کم‌کم در آمریکا پخش شده‌اند.

ابتدا جیبوتی و بعد لوگزامبورک

کشور جیبوتی در شاخ آفریقا به رغم اینکه ایران برای آن‌ها یک ساختمان پارلمان ساخت٬ پیرو گسترش تنش ایران با سعودی‌ها جذب ریاض شد و روابط خود را با ایران قطع کرد. اکنون نوبت لوگزامبورک ۵۰۰ هزار نفری است که با مساحتی برابر استان کرمانشاه ٬ ذخایر ارزی ایران را با توقیف موقت در اختیار یک دادگاه آمریکایی قرار دهد تا احتمالا به بازماندگان ۱۱ سپتامبر خسارت بپردازد.

این دادگاه لوگزامبورک دقیقا یک‌سال پیش بدون اینکه در جایی اعلام شود دارایی ایران را به‌صورت موقت توقیف کرد اما خبر آن تا یک سال بعد٬ یعنی هفته گذشته که نیویورک تایمز آن را منتشر کرد مخفی ماند. این در حالی است که دو کشور ایران و لوگزامبورک از روابط بسیار مثبتی برخوردارند. وزیر خارجه و رئیس پارلمان لوگزامبورک بارها از ایران بازدید داشته‌اند و قراردادهای متعددی بین دو طرف امضا شده است.

اگر اموال ایران واقعا توقیف شود!

در حال حاضر میلیاردها دلار ادعای حقوقی علیه ایران در محاکم آمریکا جریان دارد که طرح آنها مغایرتی جدی با اجرای برجام دارد. در واقع از سال ۲۰۰۶ پیرو تنگ‌تر شدن تحریم‌های ایران همه ذخایر ارزی ایران در سراسر جهان توقیف شد اما پس از امضای برجام این ذخایر به‌تدریج آزاد شد و بخش‌هایی از آن در اختیار ایران قرار گرفت . سال ۲۰۱۶ یکی از دادگاه‌های آمریکا رای به توقیف حدود دو میلیارد دلار از دارایی‌های دولت ایران در آمریکا را داد. این رای با درخواست خانواده ۲۴۱ سرباز و پرسنل دریایی آمریکا صادر شد که در سال ۱۹۸۳ در مقر تفنگ‌داران دریایی آمریکا در بیروت کشته شدند.

دولت ایران با استناد به این‌که این اموال متعلق به بانک مرکزی ایران و نه دولت ایران است و بانک مرکزی شخصیت حقوقی مستقل از دولت دارد از آمریکا به دیوان بین‌المللی دادگستری شکایت کرده است. از سویی٬ وکلای ‌دولت ایران در مجامع بین‌المللی به این اعتراض دارند که آمریکا مصونیت حقوقی این اموال را نادیده گرفته است. علاوه بر این٬‌ محاکم آمریکا در معرض این اتهام قرار دارند که با استانداردی دوگانه احکام محاکم داخلی را به احکامی با الزام بین‌الملل تبدیل می‌کنند که با نقض حاکمیت و مصونیت کشورها عملا منجر به هرج‌و‌مرج در نظام بین‌الملل می‌شود.

به‌رغم اینکه ایران به اتهام مشارکت درعملیات تروریستی علیه اتباع آمریکا با احکام و جریمه‌هایی معادل ۵۰ میلیارد دلار محکوم شده است هنوز هیچ‌یک از این احکام اجرا نشده است و شاکیان و مدعیان این پرونده‌ها اجازه برداشت از این اموال را نداشته‌اند. این دارایی‌ها وقتی از حساب‌های متعلق به ایران خارج می‌شوند که شکایت‌ها و اعتراض‌های ایران در محاکم بین‌المللی با شکست مواجه شود. بسیاری از این رسیدگی‌ها مستلزم گذشت زمان و روندهای حقوقی طولانی است.

با این حال٬ بخش مهمی از این اموال با آشکار شدن احتمال اعلام تحریم‌های جدید آمریکا در سال ۲۰۰۶ از طرف آمریکا از سوی دولت احمدی‌نژاد قابل جابجا شدن بود. متاسفانه این سرمایه‌های ملی به علت روان‌پریشی دولت احمدی‌نژاد مورد حفاظت قرار نگرفت و حتی اگر همه آرای نهایی محاکم بین‌المللی به نفع ایران صادر شود٬ حداقل تاثیر چنین به‌هم‌ریختگی مالی این خواهد بود که ایران برای سال‌ها به این سرمایه‌ها دسترسی نخواهد داشت.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

20 پاسخ

  1. لطفا کمتر سانسور کنید و بیشتر بیطرف باشید. فضای بسته، ادم ها را دگم بار می اورد. البته فضای باز واقعی علمی و فرهنگی و اجتماعی، مورد نظرم است و نه…

  2. جناب تبریزی ، فلسطینی ها که ما حتی قبل از انقلاب نیز سنگ انان را به سینه میزدیم در جنگ ایران و عراق متحد صدام بودند ، مطمئن باشید که مردم یمن هم در روز واقعه هم پیمان عربستان خواهند بود !
    اما در مورد عتبات ، سری به مسجد شاه و مسجد جمعه اصفهان بزنید (مساجد مشابه در سایر شهرها را من ندیده ام) تا ببینید معنویت را انجا بیشتر احساس میکنید یا زیر گنبد طلا !

    1. نمیدانم درج می کنید یا نه؟! پاسخ بنویسم یا نه؟! پس مختصر و امتحانی می نویسم!
      تو نیکی می کن و در دجله انداز که ایزد در بیابانت دهد باز!
      من همه ی جاهای زیارتی شیعه را رفته ام. حرم مولی علی ع و آقا امام حسین ع را با جای دیگری مقایسه نکنید!

      1. تو نیکی میکن و در دجله انداز ، درست . ولی از جیب خودت و نه از جیب مردمی که به اقرار مقامات نظام مقدس هم درصد قابل توجهی از انان به نان شب محتاج هستند !!

  3. جناب آقای تبریزی مگه ما وکیل و وصی یمن و سوریه و عراق و ……هستیم…سی سال بعد از پایان جنگ هنوز ویرانی های خودمان رو آباد نکرده عراق و سوریه آباد میکنیم..به چه منظور و هدفی؟و در برابر فقر وبیکاری گسترده ی حاکم بر اقتصاد کشور جوابی جز بد بودن حکومت پهلوی و جنگ تحمیلی از سوی عراق نداریم…همه نادان و جاهل و روشنفکر نما….شما راهنمایی کنید مردم چه کنند؟؟؟

    1. اتفاقا همه جاهل و نادان و روشنفکر نما نیستند. برای همین کشور ما در مقایسه با همسایگانش، بهترین وضعیت نسبی را دارد. مردم هم فهمیده اند که دل به مدعیان روشنفکر و رادیکال نبندند. بنظر حقیر راه اصلاح، سیاست گام به گام به شیوه ی بازرگان و خاتمی است،
      سخت است، اما ظاهرا چاره ای هم نیست!

      1. در مقایسه با آذربایجانی که برابر یکی از استانهای کوچک ایران است،ترکیه ائی که کودتا در آن شده ویا پاکستانی که در گیر چالش با طالبان والقاعده است؛آیا واقعا جلو هستیم؟!!این ما ایرانیها هستیم که پی در پی در مسافرت توریستی به ترکیه وآذربایجانیم ویا از خیلی جهات پاکستان از ما جلوتر است.عبارتی غلط تر از این نیز دیده نشده که :”بهترین !!!وضعیت نسبی!!!…”اصلاح گام به گام مثل بازرگانی که به دیار نیستی فرستاده شد ویا خاتمی نگونبختی که در حصر اعلام نشده ،گرفتار وفعلا آب خنک نوش جان می کند وبه فکر آشتی است،تا اگر بعدا فرصتی پیش آمد زیر نظر وتحت امر ولایت مطلقه وبا تو سری وپس اصلاحات بنماید%

        1. فرض کنیم شما درست می میگی! بروید ایران و انقلاب کنید اما آیا به کجا می رسید؟! اگر بروید!

  4. اگر این شعارها را ندهیم ، دست آورد انقلاب شکوهمند اسلامی و نشانه اقتدار ولی امر مسلمانان جهان چه خواهد بود ؟!

    1. نظرتون چیه اگر همه تسلیم ترامپ بشویم، یمن را بگذاریم عربستان سعودی با خاک یکسان کند، سوریه و عراق را هم بدهیم دست داعش و القاعده؟؟!!
      عتبات را هم که جزء مقدسات است و امروزه مقدسات یعنی خرافات!
      اینجوری، مثلا ما هم روشنفکریم و هم عاقل و صلح طلب و با فرهنگ؟

  5. فقط خواستم از خانم روستایی تشکر کنم که یک بار دیگر روشنگری کرده و به مسئولان حکومت ایران هشدار داده که احتمال این ضرر مالی‌ هنگفت علیه منافع ملی‌ ایران را جدی بگیرند. من همیشه منتظر دیدن تحلیل‌های این بانوی فرهیخته هستم تا آنها را برای دوستانم ایمیل کنم. برای ایشان آرزوی سلامتی دارم و تداوم حضورشان در رسانه‌ها را برای ایران و ایرانی‌ با برکت و مغتنم میدانم.

    1. طرح دعاوی حقوقی در محاکم امریکا ارتباطی با برجام ندارد،ومعلوم نیست خانم روستائی از کجا به این قطعیت رسیده اند؛چرا که محاکم قضائی در امریکا مستقل از حاکمیت اند…اینکه شهروندان تابعیت عربستانی ویا مصری داشته اند ،دلیل نیست که دستورات تروریستی را از عربستان گرفته باشند.از ایران ودوستان عرب ولبنانی اش(بگیر انیس نقاش ها وعماد مغنیه ها و…) از ابتدای انقلاب تا یومنا هذا علاقه شدیدی به انفجارات تروریستی وآدم دزدی برای به اصطلاح معامله داشته اندواین اشتها واشتیاق به اشکال نوین به قوت خود باقی است(اخیرا در تلویزیون ایران اشاراتی به دست داشتن عماد مغنیه تروریست،در عملیات انفجار مقر تفنگداران رفت )وعجبا که از چشم خانم روستائی مورد مزبور پنهان مانده است%

      1. دادگاهها در آمریکا مستقل هستند اما وقتی
        موضوعات مهم سیاست خارجی پیش بیاید معمولا می شود هماهنگ کرد. در آمریکا نهادهای اطلاعاتی می دانند که عربستان در حاشیه ١١ سپتامبر نقش هایی داشته است اما فعلا قرار نیست رابطه با عربستان را فدای چند میلیرد دلار خسارت کنند.
        درضمن طی سی سال گذشته منطقه خاورمیانه بقدری دچار تنش بوده است که نمی توان گفت کسی دستش پاک است . با این حال این ادعا که ماموران و اطلاعات ایران کثیف ترین دست راداشته اند اصلا ادعای خردمندتنه مستندی نیست.
        عربستان، اسراییل ، استخبارات عراق، سیا ، و دستگاه امنیتی روسیه همگی در این بازی ها نقش داشته اند و هنوز دارند. این فاکت ها را نبینیم دچار تخیلات بی اساس می شویم.

        1. سرکار خانم روستائی از شما روزنامه نگار پرکار وسخت گوش انتظارات حقیقتا بالاست واستدلال انتهائی شما به واقع سخت غریب وحیرت آور است:ما در مورد پرونده انفجار مقر تفنگداران صحبت می کنیم وبنابراین مشاهده سایر فاکت ها البته در جائی دیگر وپرونده ائی دیگر لازم است.بر جنابعالی پوشیده نیست که امریکا واسرائیل اصلا یکی هستندوعربستان متحد استراتژیک ومهم امریکا در منطقه است ودائما در تبادل اطلاعتی با امریکا…ایران در حمله امریکا به افغانستان وعراق زاریها کرد وخون گریست وگلو پاره کرد واز ابتدای موجودیت خود در عناد وضدیت وحتی اقدامات تروریستی و گرو گانگیری وبه زعم خویش جنگ با امریکا دست بر هرکاری زده است وانفجار مقر تفنگداران نیز به گفته واعتراف خودشان کار حاج مغنیه بوده است(نگ.به گفتگو با انیس نقاش در سالگرد کشته شدن عماد مغنیه در تلویزیون ایران!!!).اینکه عماد مغنیه چه سر وسری ورابطه ای با ایران داشته است،بررسی اش به عهده خانم روستائی روزنامه نگار گرانقدر است

        1. مقاله ای هیجانی وغلوگویانه وآخر سر هم سئوال”چه کسی حاج مغنیه را فروخت؟”؛جوابی ندارد!!!مسئله جائی است که حزب الله سالیانه بیست میلیون دلار (؟!!!)صرف امنیت عناصر خود میکند…بیست میلیون دلاری که برای مردمان فلک زده ایران بیست میلیون دلار است ،خواهر روستائی. ومطمئنا بالاتر از آن ازجیب مبارک ملت مظلوم پرداخت میشود و محصول کار دزدیدن چند خبرنگار وکارکنان سفارت وعوامل حقوق بشری وشاید افرادی که در موسسات غربی کار وفعالیت دارند…علی ایحال آن چه مهم است :دست مستقیم رژیم در پروراندن ودرشت سازی وتصویر پردازی های اغفا لگرانه در بزرگ نمائی وایجاد رعب در دل خودیها عمدتا در داخل است .وگرنه انسانهای عاجز وبدبخت زمینی را چه قیاسی به هرکول…ولی طبق مفاد مقاله تان (البته با بی زبانی)غرب واضح است که انگشت در کدام سوراخی کرده است ومجرمین وجنایتکاران در هر صورت باید جریمه وتقاص پس بدهند%

  6. حماقت و یا خباثت حاکمانی از غرب، اروپا و آمریکا، مدعی آزادی و حقوق انسانی و عقلانیت، که می خواهند پول مردم ایران را به بهانه های واهی بالا بکشند را، با پر رنگ کردن ضعف و بلاهت رهبران ایران کمرنگ نکنید!

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان قدیمی که سابقه جنگ و خدمت در رده بالای سپاه را

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده مردم از انقلابی که

ادامه »

آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که جهان در آن قرار دارد.

ادامه »