مهم‌ترین تشکل انتخاباتی اصول‌گرایان در آستانه انشقاق

زیتون ـ مهسا محمدی: سرانجام بعد از چند ماه کشمکش و گمانه زنی، ابراهیم رییسی با صدور بیانیه‌ای نامزدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو اعلام کرد.

رییسی «دو دهه تجربه‌ی مدیریتی در سطح کلان» و همچنین «تعامل و نظارت بر ساختارهای مختلف ملی و رویارویی مستقیم با مفاسد و نواقص موجود در سازمان‌ها و دستگاه‌های مختلف اجرایی» را به عنوان دلایل این حضور اعلام کرد و در بیانیه اعلام نامزدی خود با رویکردی انتقادی از وضعیت موجود در کشور تاکید کرد که «کلید واقعی حل مشکلات» حضور و اراده مردم در انتخابات برای «تحول جدی در مدیریت اجرایی» کشور است.
این اعلام کاندیداتوری در شرایطی بود که که تولیت آستان قدس رضوی پیش از این « حضور در آستان قدس رضوی را مهمتر از هر مسئولیت» دیگری دانسته بود و تلویحا احتمال نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری را رد کرده بود. البته این پس زدن « مسئولیت» دیری نپایید و با بالا گرفتن تب انتخابات، حضور این روحانی اصولگرای تا حدی ناشناخته در عرصه عمومی٬ شکل پررنگ‌تری به خود گرفت.

حال دیگر نام رئیسی در میان کاندیداهای احتمالی اصولگرایان پرتکرارتر از بقیه به گوش می‌رسید به طوری که بالاخره در میان پنج نامزد نهایی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی (جمنا)، پیش از زاکانی، بذرپاش، قالیباف و فتاح رای اول را کسب کرد.

امیدهای واهی به اجماع

به نظر می‌رسید که اجماع اصولگرایان بر سر رییسی با رای بسیار بالایی که در جبهه مردمی آورد بالاخره نقطه پایانی بر تشتت این طیف خواهد نهاد و آنان می‌توانند بعد از تجربه ناموفق احمدی نژاد به بازسازی خود بپردازند. روزنامه وطن امروز از این انتخاب به عنوان «درمان عارضه ۹۲ » با اتکا به «خرد جمعی» نام برد و روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران از آن به عنوان حرکت جبهه مردمی نیروهای انقلاب از «صالح» به «اصلح» یاد کرد٬ اما سیر سریع تحولات بعد از اعلام این خبر و واکنش‌هایی که در درون جبهه اصولگرایی به این انتخاب شکل گرفت، خیلی زود شیرینی این اجماع موقت را در کام اتحاد طلبان اصولگرا تلخ کرد.

بیشتر بخوانید

رییسی پدیده است ولی رای نمی‌آورد

آیت «‌کشتار» ؛ قمار بزرگ ورود رییسی به انتخابات

با آنکه نام رییسی از اجماع جمنایی‌ها بیرون آمد و وی طی بیانیه ای از «حسن ظن جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی تشکر کرد» اما به نظر می‌رسد که این نامزد اصرار دارد که مستقلا وارد انتخابات شده و خود را منتسب به جبهه خاصی تعریف نکند. این در حالی است که وی حمایت جبهه پایداری و مصباح یزدی و جمع بزرگی از اصولگرایان را با خود دارد و از سوی دیگر نیز دریافت حکم از رهبری به معنی آن است که مورد تایید آیت الله خامنه ای نیز هست و این یعنی می‌تواند حمایت سپاه، بسیج و بدنه اصولگرایان را نیز در نهایت کسب کند.

بازتاب اختلاف درونی اصولگرایان بر سر نامزدی نهایی رییسی و تلاش آنان برای مجاب کردن سایر نامزدها مانند جلیلی، قالیباف، بذرپاش برای تن دادن به این اجماع را می‌توان در اظهارات علیرضا مرندی عضو هیات موسس جبهه مردمی نیروهای انقلاب دید.

با توجه به شرایط موجود به نظر می‌رسد که اصولگرایان هنوز راه سختی را برای ایجاد اجماع مورد نظر و یک کاسه کردن نهایی سبد رای خود در پیش خواهند داشت

وی بعد از اعلام کاندیداتوری نهایی رئیسی در گفتگو با نامه نیوز تاکید کرد که «شاید رییسی کاندیدای نهایی جمنا نباشد» او ضمن اشاه به اینکه هر چند وقتی نام رییسی مطرح شد حاضران «صلوات های بلندتری» می‌فرستادند گفت که این الزاما به معنی این نیست که حتما ایشان انتخاب می شود. مرندی دلایلی مانند احتمال ضعف در مناظره و یا عدم تمایل خود کاندیدا برای ادامه کار را دلایل احتمالی تغییر اولویت جمنا عنوان کرد. وی همچنین گفت که چون جلیلی از ابتدا گفته بود خیلی جمنا را قبول ندارد، آنان نتوانستند توفیقی برای اقناع وی در جهت انصراف از نامزدی حاصل کنند.
از سوی دیگر زمزمه هایی برای نامزدی محمد باقر قالیباف شهردار فعلی تهران و نامزد دیگر جمنا به گوش می‌رسد. این در حالی است که وی پیش از این تاکید کرده بود که هیچ درخواستی برای نامزدی «نداشته و ندارم» . حالا در شرایطی که دو روز تا آغاز ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است به نظر می‌رسد که خروجی جلسه روز ۱۹ فرودین قالیباف با جمعی از چهره‌های سیاسی و رسانه‌ای اصولگرا٬ کاندیداتوری وی باشد.

مشکلات که لاینحل می‌ماند.
پازل مخالف‌خوانی‌های اصول گرایان با رئیسی با نامه عزت‌الله ضرغامی به شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی (جمنا)، کامل می‌شود. وی در این نامه صراحتا خواستار حذف ابراهیم رئیسی و پرویز فتاح از لیست نامزدهای نهایی این تشکل و جایگزینی حمیدرضا حاجی‌بابایی و علی نیکزاد با آن‌ها شد. ضرغامی دلیل این درخواست را تاکید ابراهیم رئیسی بر «فارغ بودن از گروه‌بندی‌های سیاسی رایج» و «تکذیب و اعتراض» پرویز فتاح پس از اعلام لیست نامزدهای نهایی جمنا عنوان کرد.
به نظر می‌رسد که با مد نظر قرار دادن این کشمکش‌ها است که امیرمحبیان، تحلیلگر اصولگرا و موسس حزب نواندیشان، مشکلات اصولگرایی را عمیق‌تر از آن می‌داند که با «کاندیداتوری یا انصراف یک کاندیدا حل شود».

به گزارش اعتماد، او در برابر کاندیدای جمنا (رییسی) چهار مانع اصلی را برمی‌شمارد که عبارتند از «رویارویی با احمدی‌نژاد که به صورت یک علامت سوال بزرگ در برابر اصولگرایان درآمده است؛ سعید جلیلی که پافشاری می‌کند تا در صورت کناره‌گیری سهم مناسبی دریافت کند؛ حزب موتلفه که سال‌ها است از احزاب نورس اصولگرا رو دست خورده است و مهم‌ترین مانع پرسش و شبهاتی است که بعید است ابراهیم رییسی از پس آنها بربیاید.»
البته از درون جبهه اصول‌گرایان تحلیل های خوش بینانه‌تری نیز به گوش می‌رسد. سید کمال‌الدین سجادی سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری با بیان این که به نظر می آید ائتلاف اصولگرایان به ویژه جمنا تمایل دارند در نهایت یک نفر برای انتخابات ریاست جمهوری از سوی این طیف باقی بماند عقیده دارد که رییسی چهره‌ای است که در اردوگاه اصولگرایان از بالاترین مقبولیت برخوردار است و استعداد این که اصولگرایان روی شخص وی به اجماع برسند وجود دارد.
با توجه به شرایط موجود به نظر می‌رسد که اصولگرایان هنوز راه سختی را برای ایجاد اجماع مورد نظر و یک کاسه کردن نهایی سبد رای خود در پیش خواهند داشت.

اجماعی که در صورت تحقق و همراهی نهایی همه کسانی که هنوز اصول‌گرا تعریف می‌شوند تازه وارد میدان رقابت اصلی خواهدشد و موانع دیگری را پیشرو خواهد داشت . مانعی به عنوان محمود احمدی‌نژاد و یا کاندیدای مورد حمایت وی که در صورت تایید صلاحیت از سبد رای آنان کم خواهد کرد و مانع دیگری به نام روحانی که حامیانش به گفته کرباسچی در صورت شکل گیری دوقطبی رییسی ـ روحانی، فضا را به نفع روحانی پیش‌بینی می‌کنند.

Recent Posts

به همه ی اشکال خشونت علیه زنان پایان دهید

در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

ابلاغ «قانون حجاب و عفاف» دستور سرکوب کل جامعه است

بیانیه‌ی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور

۱۴ آذر ۱۴۰۳

آرزوزدگی در تحلیل سیاست خارجی

رسانه‌های گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور…

۱۴ آذر ۱۴۰۳

سلوک انحصاری، سلوک همه‌گانی

نقدی بر کتاب «روایت سروش از سهراب »

۱۴ آذر ۱۴۰۳

مروری بر زندگی سیاسی طاهر احمدزاده

زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…

۰۹ آذر ۱۴۰۳