زیتون ـ مهسا محمدی: با افزایش شدت تک و پاتکها میان رقبای انتخابات ریاست جمهوری ایران، آیتالله خامنهای هم به دانشگاه امام حسین رفت و درباره انتخابات و امنیت سخن گفت.
با نگاهی به سخنان رهبر ایران میتوان دریافت که چه چیزی وی را به مراسم فارغالتحصیلی دانشآموختگان دانشکده افسری کشانده است تا در فاصله کمتر از ده روز از توصیههای قبلی و کمتر از سه روز از آخرین حمله مستقیم خود به دولت، به ایراد توصیهها و تهدیدهای جدیدی برای «برخی» از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بپردازد.
رهبر ایران در این مراسم گفت:«دشمن در صدد ایجاد آشوب و فتنه در ایران است و اگر برای برخورد با این مساله ایجاد ناامنی و ایجاد فتنه آماده باشیم، قطعاً خواهیم توانست آن را خنثی کنیم.» وی همچنین تاکید کرد که کاندیداها اگر با «حرفهای خود» دشمن را به خود امیدوار کنند، انتخابات به ضرر جمهوری اسلامی تمام خواهد شد.
تغییر رفتاربا تغییر نظام هیچ فرقی ندارد
آیتالله خامنهای در جمع افسران دانشگاه امام حسین «توصیه» به «حفظ امنیت ملی و آرامش کشور» کرد. این توصیه اما چندان در قالب توصیه باقی نماند و تا حدی شکل تهدید به خود گرفت چرا که او در ادامه٬ مسوولان امنیت و آرامش کشور به ویژه قوه قضاییه، نیروی انتظامی و وزارت کشور را مورد خطاب قرار داد و آنها را به «مراقبت و حفظ کامل امنیت» توصیه موکد کرد و گفت:«اگر کسی بخواهد در انتخابات برخلاف امنیت کشور اقدامی انجام دهد، قطعاً با واکنش و سیلی سختی مواجه خواهد شد.»
آیتالله خامنه ای برای یادآوری آنچه از آن به عنوان سیلی سخت یاد میکند خاطرنشان کرد که «نظام اسلامی» در برگزاری انتخابات، تازه کار نیست و در ۳۸ سال گذشته انتخابات متعددی را برگزار کرده و با محیط های فکری و وسوسه ها آشنا است.
وی همچنین با اشاره به وقایع انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ گفت:«اگر کسی بخواهد علیه امنیت کشور قیام کند، قطعاً با عکسالعمل و واکنش سخت مواجه خواهد شد. آن صهیونیست پولدار آمریکایی خبیث که گفت من گرجستان را با ۱۰میلیون دلار توانستم زیر و رو کنم، در سال ۸۸ هم با حماقت به این فکر افتاد که بر جمهوری اسلامی به این عظمت اثر بگذارد؛ با دیوار مستحکم اراده و عزم ملی برخورد کردند؛ امروز هم همینجور است.»
رهبر ایران بعد از خط و نشانهایی که بیشتر به نظر میرسد کارکرد پیشگیرانه داشته و ناظر به روزهای بعد از انتخابات است، سخنان و اظهارات رییسجمهور معتدل و تیم او را نیز بیپاسخ نگذاشت.
مانور بر روی مسایل اقتصادی و «معیشت مردم» و «بیکاری» از شعارهای محوری کاندیداهای اصولگرای ریاست جمهوری است که آیت الله خامنهای با ارائه کدهای مشخصی در روزهای اخیر٬ از مواضع و سخنان آنان دفاع کرده است
وی در سخنانی که به نظر میرسد حسن روحانی را هدف قرارداده است از «تغییر رفتار» افراد و «مقابله با اصل نظام » از این طریق سخن گفت و تاکید کرد اگر کاندیداها با «حرفهای خود» دشمن را به خود امیدوار کنند، انتخابات به ضرر جمهوری اسلامی تمام خواهد شد.
تغییر رفتاری که رهبر ایران از آن سخن میگوید احتمالا نظر به اظهارات اخیر حسن روحانی در شهرهای همدان و کرمانشاه در سخنرانیهای تبلیغاتی وی دارد که در آن سوابق حقوق بشری نامزدهای دیگر را مورد سوال قرار داد و همچنین به تقبیح تفکر آنان برای تفکیک جنسیتی پرداخت.
این اظهارات روحانی مورد اعتراض شدید اصولگرایان قرار گرفت. احمد توکلی نماینده اصولگرای دوره هفتم تا نهم مجلس ایران٬ سخنان روحانی را «تیغ کشیدن بر روی نظام » خواند و به روحانی هشدار داد که «اگر امام بود و یا مدارا و حلم رهبری نبود» آیا جرئت چنین کاری را داشت؟ او وی را متهم کرد که این سخنان را «برای جلب رأی مخالفان نظام » میگوید. این در حالی است که توکلی در بعضی از مواضع پیشین روحانی مانند اصرار بر پرداخت مالیات از سوی آستان قدس رضوی با وی همنظر بوده است.
حال رهبر ایران هم میگوید که این «تغییر رفتار با تغییر نظام هیچ فرقی ندارد» یعنی با راه اسلام و انقلاب و خط امام به تدریج «زاویه» ایجاد شود و در نهایت، در «مسیر مقابلِ انقلاب» حرکت شود. از نظر وی٬ هدف بلند مدت دشمنان «از بین بردن اصل نظام» است.
تحریک گسلها
از دیگر انذارهای آیتالله خامنهای٬ توجه دادن کاندیداها به «گسلهای اعتقادی، جغرافیایی، زبانی و قومی» در کشور بود و این که گسلها را «تحریک» نکنند. آنچه که رهبر ایران از آن به عنوان تحریک گسلها یاد میکند احتمالا باز هم اشاره به اظهارات اخیر روحانی دارد که در آن رقبای خود را مخاطب قرار داده و پرسیده بود:« آیا شما اشتغال اهل سنت را قبول دارد؟ آیا اشتغال اقلیت ها را قبول دارید؟» و یا در کرمانشاه تاکید کرده بود :«شما میخواهید اقوام و اقلیتها را به انزوا بکشانید»
بعد از دادن همه این نشانههای گویا، اما لحن رهبری ایران کمی ملایمتر شده و این اظهار نظرها را«خطای در تشخیص» کاندیداها خواند و از آنان خواست که «طراحی نیمه کاره دشمن» را تکمیل نکنند.
محتوای توصیههای رهبر ایران اشتراکاتی هم با توصیههای قبلی وی دارد که به نظر میرسد در جهت تقویت جبهه اصولگرایان است. وی اصرار دارد که نامزدها در برنامهها و اظهارات خود« قاطعانه» بگویند که «مسایل اقتصادی و معیشت مردم اولویت آنها است و برای حل مشکلات اقتصادی تلاش خواهند کرد». مانور بر روی مسایل اقتصادی و «معیشت مردم» و «بیکاری» از شعارهای محوری کاندیداهای اصولگرای ریاست جمهوری است که آیت الله خامنهای با ارائه کدهای مشخصی در روزهای اخیر٬ از مواضع و سخنان آنان دفاع کرده است.
او «بیکاری » را بلایی دانست که دشمنان میخواهند «عمومیت» پیدا کند تا در نهایت، مردم از جمهوری اسلامی ناامید شوند. از دیگر توصیههای رهبر ایران این بود که باید در اظهارات و برنامههای نامزدها، موضوع «استقلال ملی و عظمت و سربلندی ملت ایران»، خودنمایی کند و برجسته باشد.
علاوه بر سخنان ایراد شده و ارجاعات مشخص رهبر جمهوری اسلامی، به نظر میرسد که حضور وی در مراسم دانشآموختگان دانشکده افسری و انتخاب این مکان برای ایراد این سخنان نیز حامل معنی مشخصی باشد.
انتشار عکسهای رهبر ایران به همراه حامیان نظامیاش با تیترهای تهدیدآمیز از حرفهای گفته شده در سخنرانیاش٬ در کانال تلگرام رهبر ایران و در رسانه های اصولگرا میتواند به معنای امنیتی کردن زودهنگام فضای انتخابات باشد، با این هدف که رقیب دست از پا خطا نکند.
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…