زیتون- در آستانه دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری گزارشگران بدون مرز از نامزدهای انتخابات خواست که به شکل روشن «متعهد به بهبود وضعیت آزادی اطلاع رسانی شوند.»
این نهاد فرا مرزی با اشاره به عدم تحقق وعدههای رییس جمهوری روحانی برای«تغییر به نفع آزادی بیان و مطبوعات»، جمهوری اسلامی ایران را با ۲۷ روزنامهنگار و شهروند وبنگار زندانی یکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانهای معرفی کرد.
سازمان گزارشگران بدون مرز ضمن تاکید بر اینکه دستگاه قضایی و سپاه پاسداران زیر فرمان آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی، مسوولیت اصلی را در مهار و سرکوب اطلاعرسانی مستقل را دارند؛ تاکید دارد که حسن روحانی بنا بر قانون اساسی ایران ناظر اجرای قانون اساسی است، میتوانست به این وضعیت پایان دهد. افزون بر آن وزارت اطلاعات دولت روحانی در سرکوب رسانهها و بازداشت روزنامهنگاران منتقد نظام نیز دست دارد.
گزارشگران بدون مرز در ادامه از همه نامزدها خواست تا از امروز در باره همخواهیهای زیر متعهد شوند:
متعهد شوند که : ۲۸ روزنامهنگار و وبنگار زندانی در ایران بدون قید و شرط آزاد خواهند شد.
متعهد شوند که : قانون رسانهها را به شکل بنیادین اصلاح کنند. این اصلاحات به ویژه در عرصههای چون جرمزدایی از تخلف مطبوعاتی که تضمین عدم بازداشت خودسرانه روزنامهنگاران است و آزادی بیان بدون تبعیض در زبان، مذهب و عقاید سیاسی. بازنگری این قانون ( قانون مطبوعات مصوب ۱۳۶۴ که در سال ۱۳۷۹ از سوی مجلس پنجم و در سال ۱۳۸۸ از سوی مجلس هفتم تغییر داده شد، در آخرین تغییر، با اصلاح ماده یک قانون، رسانههای آنلاین و خبرگزار ها به این قانون الحاق شدند) که اجازه میدهد فعالان اطلاع رسانی در معرض اتهامهای واهی چون « اقدام علیه نظام» و یا «توهین به رهبری» و «انتشار اخبار کذب» قرار گیرند، امری ضروری است. به ویژه اصلاح انجام شده در سال ۱۳۸۸ که رسانههای آنلاین را مجبور به دریافت مجوز میکند، باید لغو شود.
متعهد شوند که :برای روزنامهنگاران حق داشتن انجمن و عضویت در انجمنها و تشکیل سندیکا برای دفاع از همسودی خود را تضمین میکنند.
متعهد شوند که : حق دانستن و دسترسی به اینترنت آزاد، بدون فیلترینگ و کنترل را برای مردم ایران تضمین می کنند. اجرای طرح اینترنت حلال (ملی) که تحمیل «تبعیض دیجیتالی» به مردم این کشور و برای گردش آزاد اطلاعات خطرناک است، لغو میکنند.
متعهد شوند که : به چیرهگی مصونیت از مجازات در کشور پایان میدهند. قتل روزنامهنگاران منتقد چون ابراهیم زال زاده، مجید شریف، محمد مختاری، محمد جعفر پوینده و پیروز دوانی،که در سالهای پایانی دهه هفتاد از سوی ماموران وزارت اطلاعات،ترور شدند، عاملان کشتن زهرا کاظمی در زندان در سال ۱۳۸۲، آیفر سرچه در سال ۱۳۸۴، وبلاگنویس جوان امیدرضا میرصیافی در سال ۱۳۸۷ ، علیرضا افتخاری در سال ۱۳۸۸، هاله سحابی و هدی صابر در سال ۹۱ و ستار بهشتی در سال ۱۳۹۱ نباید از مجازات مصون بمانند.
جمهوری اسلامی ایران در ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات ۲۰۱۷ گزارشگران بدون مرز از میان ۱۸۰ کشور جهان در رده۱۶۵ قرار دارد.