جدال بر سر جایگاه مطهری

لابی‌ها درباره هیات رییسه آینده مجلس؛

زیتون ـ مهسا محمدی: روز چهارشنبه دهم خرداد انتخابات هیات رییسه مجلس برگزار خواهد شد. بعد از فروکش کردن نسبی اخبار مربوط به انتخابات ریاست جمهوری٬ شایعه‌ها و تکذیب‌هایی که حول انتخابات هیات رییسه مجلس و توازن نیروها در آن شکل گرفت تبدیل به بحث داغ این روزهای خبرگزاری‌ها شده است.

در روزهای گذشته کمابیش رای‌زنی‌هایی برای تعیین هیات رییسه مجلس برای دوره یک‌ساله آینده انجام می‌شد و اخباری از ائتلاف احتمالی سه فراکسیون، امید، مستقلین و ولایی برای تعیین هیات رییسه به گوش می‌رسید. با این وجود این، گمانه‌زنی‌ها با خبری که در روز جمعه (پنج خرداد) از جلسه رییس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس با طیف اصولگرایان برای حذف علی مطهری از ترکیب هیات رییسه مخابره شد، نقش برآب شد. این خبر٬ فراکسیون امید را به تحرک و واکنش  وا داشت به طوری که اعضای این فراکسیون در زمانی کمتر از یک روز بعد از پخش این خبر٬ جلسه‌ای را با حضور علی مطهری برای مقابله با تصمیم‌های احتمالی دو فراکسیون اصول‌گرای مجلس برگزار کردند.

تلاش برای ائتلاف یا لابی برای حذف؟
خبر تشکل جلسه‌ای با هدف حذف مطهری از سوی کاظم جلالی رییس فراکسیون مستقلین تکذیب شد و وی تاکید کرد که جلسه در دفتر علی مطهری و با حضور وی برگزار شد و بنابراین نمی‌تواند موضوع جلسه حذف وی بوده باشد.

جلالی در توضیحات خود به مجموعه جلساتی اشاره کرد که در آن بحث اصلی موضوع ائتلاف فراکسیون مستقلین ولایی و امید بود و گفت که فراکسیون امید از ابتدا از این پیشنهاد استقبال نکرد. جلالی تاکید کرد که «نه آقای لاریجانی و نه نزدیکان ایشان به دنبال حذف مطهری نیستند و به دنبال این هستیم که در یک فرمول هر سه فراکسیون باشند».

با وجود تکذیب کاظم جلالی و تاکید وی بر تلاش اصولگرایان مجلس به تشکیل لیست مرضی‌الطرفین، گفته‌های اعضای فراکسیون امید این خبر را تایید نمی‌کند. الیاس حضرتی یکی از اعضای این فراکسیون می‌گوید که پس از دیدار جمعی از اعضای فراکسیون امید با محمد خاتمی٬ نزدیکان جبهه پایداری به دنبال جمع کردن نامه‌ای علیه افراد حاضر در این دیدار بودند اما بعد از اینکه دیدند کار پیش نمی‌رود علیه اعضای هیات رییسه مجلس که در این دیدار حاضر بودند به ویژه آقایان وکیلی و مطهری، به هیات نظارت بر نمایندگان شکایت بردند که این امر به نتیجه نرسید، اما در آستانه انتخابات هیات رییسه مجلس٬ بار دیگر این موضوع را مطرح کردند که به این بهانه آقای مطهری از نائب رئیسی مجلس حذف شود.

با انتخاب مجدد حسن روحانی به عنوان رییس دستگاه اجرایی، تلاش اصولگرایان برای افزایش سهم و اثرگذاری خود در قوه مقننه برای جبران مافات طبیعی به نظر می‌رسد

به دنبال این اخبار٬ فراکسیون امید به اتفاق علی مطهری تشکیل جلسه داد و محمد رضا عارف رییس فراکسیون امید اعلام کرد که حفظ مطهری و پزشکیان، دو نایب رییس فعلی مجلس خط قرمز این فراکسیون خواهند بود. حضرتی نیز تاکید کرد که اگر فراکسیون مستقلین به کف خواسته‌های ما تمکین نکند، فراکسیون امید لیست مستقلی برای همه ارکان هیات رییسه مجلس ارائه خواهد کرد تا پیام مثبتی از مجلس جامعه صادر شود.
همچنین سخنگوی فراکسیون امید نیز از نامزدی احتمالی مسعود پزشکیان به عنوان کاندیدای ریاست مجلس در صورت عدم توافق با اصول‌گرایان خبر داد. بهرام پارسایی گفت که این تصمیم بعد از تفاهم دو فراکسیون مستقلین و ولایی برای تقسیم کرسی‌های هیأت رئیسه به نسبت شش به شش اتخاذ شده است.

این در حالی است که بنابر گفته جلالی٬ پیشنهاد اولیه فراکسیون امید این بود که رییس و نواب ثابت باشند، بعد از آن یک خانم از فراکسیون زنان یک نفر نیز از فراکسیون اهل تسنن در ترکیب هیات رییسه تعیین شود که با این حساب هفت جایگاه دیگر در هیات رییسه باقی می‌ماند که چهار جایگاه سهم فراکسیون امید و سه جایگاه سهم فراکسیون مستقلین و ولایی بود که این پیشنهاد مورد قبول فراکسیون اصولگرایان واقع نشد.
از سوی دیگر واکنش‌ها به حذف احتمالی مطهری از هیات رییسه به تعیین خط قرمز از سوی عارف محدود نشد. غلامرضا تاجگردون هم در اینستاگرام خود نوشت:«نمایندگان آزاده اجازه نخواهند داد مطهری آزاده از گردونه هیات رییسه مجلس حذف شود»

احتمال دخالت وزرا در انتخابات مجلس
یکی دیگر از اظهارنظرهایی که حساسیت این انتخابات را بالا و آن را از جنبه‌ای دیگر در مرکز توجه قرار داد، اظهارنظرعبدالکریم حسین‌زاده، نایب رییس فراکسیون امید مجلس بود که در توئیتی با بیان این که «عهدشکنان» فهرست امید با نمایندگان جبهه پایداری بر سر لیست مشترک هیات رییسه توافق کردند گفت که برخی وزرای دولت هم در کنار عهدشکنان قرار گرفته‌اند.
در همین راستا محمود صادقی، نماینده تهران هم در توییتر خود به این مسئله واکنش نشان داد وگفت: «اگر برخی از وزرا دوباره در انتخاب هیات رئیسه مجلس دخالت کنند، سکوت نخواهم کرد.»
با مطرح شدن احتمال دخالت دولت در این انتخابات آن هم به ضرر مطهری که از حامیان اصول‌گرای دولت روحانی به شمار می‌رود٬ مساله ابعاد جدیدی به خود گرفت.

صادق زیباکلام در اظهار نظری علی‌مطهری را یک سر و گردن از تمام ۱۲۰ نفر فراکسیون امید بالاتر دانست و گفت که تاسف بار است که برخی از نمایندگان فراکسیون امید در صورت صحت اخبار، با همکاری برخی دیگر٬ علی مطهری یا پزشکیان را از نایب رییسی مجلس بردارند.
درباره اینکه این عهد شکنان در فراکسیون امید چه کسانی هستند سخنی به میان نیامد اما از میان وزرا نام محمود واعظی وزیرارتباطات دولت روحانی به گوش می‌رسد. این اظهارنظرها به واکنش اینستاگرامی محمود واعظی منجر شد و وی در صفحه خود نوشت که اخبار نادرستی مبنی بر دخالت برخی از اعضا دولت در انتخاب هیات رییسه مجلس شورای اسلامی مطرح شده که قویا تکذیب می‌شود. وی انتخاب هیات رییسه مجلس را حق نمایندگان دانست و نوشت که دولت هیچ دخالتی در این امر ندارد. به عقیده وزیر ارتباطات این گونه شایعات برای ایجاد اختلاف و بر هم زدن رابطه خوب دولت و مجلس است و هدفی جز کاستن از شیرینی انتخابات ندارد.

با انتخاب مجدد حسن روحانی به عنوان رییس دستگاه اجرایی، تلاش اصولگرایان برای افزایش سهم و اثرگذاری خود در قوه مقننه برای جبران مافات طبیعی به نظر می‌رسد. تلاش برای حذف علی مطهری با قدرت تاثیرگذاری بالا و صراحتی که دارد، حتی اگر تکذیب شود، هدف واضح و روشنی است. از سوی دیگر به نظر می‌رسد که از نگاه فراکسیون امید، علی لاریجانی رییس اصولگرای مجلس که در کارزار انتخابات ریاست جمهوری تلویحا از حسن روحانی حمایت کرده و در مدت ریاست بر مجلس نیز تا حدی با دولت همراه بود، هر چند قابل دفاع است اما مانند مطهری «خط قرمز» نیست و اگر اصول‌گرایان بخواهند بازی را بهم بزنند فراکسیون امیدی‌ها عطای لاریجانی را هم به لقای وی خواهند بخشید. حال به نظر می‌رسد گذشته از گل به خودی احتمالی «عهدشکنان» فراکسیون امید، موضع‌گیری علی لاریجانی که گویا هنوز میل بیشتری به متحدان قدیمی خود دارد هم در تعیین وزن هر کدام از نیروها در روزهای آینده موثر باشد.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

یک پاسخ

  1. دموکراسی نسبتا واقعی کشور ما در همین دعواها و اختلافات شکل گرفته و رشد و توسعه می یابد. اگر بطور غیر خصمانه این منازعات پیش رود، کم کم به وضع مطلوب می رسیم.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »