به بهانه‌ی انتشار عکس‌های آزاده نامداری در سوییس

طاها پارسا


تنها یکی دو روز پس از انتشار مصاحبه‌ی جنجالی پسر محمدرضا عارف، انتشار عکس‌ها و یک فیلم کوتاه از آزاده نامداری، مجری شناخته شده‌ی تلویزیون، سه موضوع «حریم خصوصی»، «حجاب اختیاری» و «ریاکاری و دورویی» را در شبکه‌های اجتماعی داغ کرده است .

گروهی انتشار عکس‌های آزاده نامداری را «نقض قطعی حریم خصوصی» او می‌دانند و می‌گویند پخش این تصاویر عملی غیراخلاقی و غیرقانونی است. کامبیز نوروزی، حقوق‌دان و  دبیر کمیته حقوقی انجمن صنفی روزنامه‌نگاران،  بر این باور است و در کانال تلگرامی خود می نویسد:«به تازگی عکس هایی از خانم آزاده نامداری در فضای مجازی منتشر شده است که لباسی عادی ولی بدون شال یا روسری برتن دارد . این عکس ها او را به همراه همسرش نشان می دهند که  دور میز غذا نشسته و ایستاده اند . زیرنویس های این تصاویر اشاراتی کنایه آمیز، از جمله به حجاب هم دارند  . پخش این تصاویر ، اما عملی غیر اخلاقی و قطعاً نقض حریم خصوصی است . زندگی داخلی افراد در جایی که به طور موقت یا دائم به سر می برند ، اعم از خانه یا هتل یا کمپینگ یا اتومبیل یا هر جای مشابه دیگر ، حریم خصوصی آنها و محترم است . انتشار عکس های مربوط به حریم خصوصی افراد ، نه اطلاع رسانی ، بلکه پرده دری و بی اخلاقی است .»

گروه دوم، با تاکید بر اینکه عکس‌های منتشر شد‌ه، آزاده نامداری را در یک پارک عمومی و محوطه باز نشان می‌دهند، بر این باورند که این‌گونه فضاهای عمومی را نمی‌توان حریم خصوصی نامید و لذا انتشار این عکس‌ها را نقض حریم خصوصی نمی‌دانند. در اینستاگرام «آی‌سینما» که نوشته‌ی کامبیز نوروزی را به اشتراک گذاشته است، بسیاری از کاربران اینستاگرام به این نکته اشاره کرده اند و نوشته‌اند«پارک عمومی بوده»  و «فضا خصوصی نبوده است».

گروه سوم، اساسا تاکید بر مفهوم «حریم خصوصی» را نکته‌ای انحرافی می دانند و می‌گویند موضوع اصلی در این کار افشای «دروغ و دورویی و ریاکاری» است و این‌گونه افشاگری‌ها را رسالت اصلی روزنامه‌نگاران می‌دانند. این گروه به اظهارات و مواضع رسمی این مجری تلویزیون در مورد حجاب استناد می‌کنند و مزایا و منافعی که احتمالا در اثر آن‌ها نصیب او شده است.مهدی  پرپنچی، روزنامه‌نگار و مجری برنامه‌ی صفحه دوم بی‌بی‌سی فارسی ، در توییتر خود نوشته است:«افشاى کشف حجاب کسى که مبلغ و توجیه گر حجاب اجبارى است، افشاى دروغ و دورویى است، نه نقض حریم خصوصى. در غرب به این کار مى گویند روزنامه نگارى».

اما گروه چهارم، ماجرا را پیچیده‌تر می دانند و به تضادی اشاره می‌کنند که می‌تواند میان «حفظ حریم خصوصی» و «منفعت عمومی» وجود داشته باشد و بر این باورند که «احتمالا نفع عام در افشای عکس‌ها و بحث عمومی درباره آن‌ها بر حریم شخصی خانم نامداری بچربد». سعید کمالی دهقان، روزنامه‌نگار شاغل در گاردین، در فیس بووک خود پس از ذکر نمونه‌هایی در بریتانیا و مرور پرونده‌ی قضایی آنان به این مورد خاص پرداخته و می‌نویسد: «در مورد آزاده نامداری چطور؟ به شخصه اگر او را در عام بی‌حجاب می‌دیدم، از او عکسی نمی‌گرفتم اما به نظرم با توجه به ریاکاری او در زمینه حجاب و با توجه به اینکه مبلغ حجاب اجباری بوده و این ریاکاری صرفا در حوزه زندگی شخصی‌اش نبوده و به حوزه عمومی حرفه‌اش هم کشیده شده، احتمالا نفع عام در افشای عکس‌ها و بحث عمومی درباره آن‌ها بر حریم شخصی خانم نامداری می‌چربد. خانم نامداری اگر صرفا کارمند معمولی صدا و سیما بود و آن سابقه را در سنگ حجاب اجباری را به سینه زدن نداشت، آن وقت به نظرم نمی‌شد به حریم شخصی او وارد شد.تنها موضوعی که ممکن است اخلاق رسانه‌‌ای ماجرا را پیچیده کند، بحث عواقب این افشاگری بر زندگی شخصی خانم نامداری است و با توجه به مجازات‌های غیرقابل پیش‌بینی برای افراد خاطی در ایران، به نظرم شاید گناه ریاکاری ایشان بر عواقب شخصی این افشا نچربد»

و سرانجام گروه پنجمی ، هم وجود دارند که  اساسا افراد مشهور اعم از سیاستمداران و هنرمندان را فاقد «حریم خصوصی» به معنای رایج دانسته و معتقدند حریم خصوصی سیاستمداران به خاطر  اینکه با قدرت در ارتباطند و بیشتر در معرض فاسدند نباید محفوظ بماند و هنرمندان و سیلبرتی‌ها هم به سبب آن‌که بعضا بخشی از حریم خصوصی خود را اسباب کسب درآمد و شهرت می کنند، حریم خصوصی آن‌ها کم‌تر است و مسئولیت نقض احتمالی و ورود به آن بخش از حریم خصوصی که جنبه‌ی عمومی پیدا کرده است، با خود آن‌هاست.

این البته‌ همه‌ی ماجرا نیست و  نکات نسبتا مغفولی هم وجود دارد. هیچ‌کس و یا کمتر کسی به تفاوت‌های ماهوی، حرفه ای و حقوقی میان رسانه‌های اصلی و رسانه‌های اجتماعی  در این ماجرا اشاره کرده است. زمینه‌ی سیاسی این ماجرا نیز کمتر به آن پرداخته شده است و این‌که اصولا بدون پذیرش این قواعد می‌توان در ساختار فعلی حکومت جمهوری اسلامی از منافع و مزایای دولتی برخوردار شد و آیا این سبک رفتار آزاده نامداری فراگیر است یا نه؟  و آیا به اشکال و صورت‌های مختلف وجود دارد و  یا رسمی و نهادینه شده است؟  هم‌چنین  صدای بغضی که ناشی از تحمیل «سبک زندگی» و «حجاب اجباری» به نسل‌های امروزی است و به چنین بهانه‌هایی هر از گاهی می‌شکند، کمتر شنیده شده است و  یا اعتراض پنهانی که  در بازنشر این عکس‌ها وجود دارد کم اهمیت مانده است.

به نظر می‌رسد قضیه پیچیده‌تر از آن است که بشود برای  آن‌ حکم کلی صادر کرد. حکم صادر شده به‌وسیله‌ی کامبیز نوروزی بسیار کلی و کلاسیک است.  اظهار نظر مهدی پرپنچی هم به عواقب حقوقی  و بعدی ماجرا  و تناسب میان جرم و مجازات احتمالی بی‌اعتناست. شاید بهتر است در موضوعاتی از این دست اجزا  تفکیک شود تا امکان داوری را فراهم سازد و همان‌ که کمالی دهقان در مورد سوژه‌های بریتانیایی  نوشته است در خصوص سوژه‌های ایرانی هم با عطف به واقعیات زندگی در ایران واکاوی شوند. باید دقت کرد که مثلا عکس‌های منتشره در «چه نوع» رسانه‌ای  منتشر شده‌اند. جایگاه سوژه به لحاظ سیاسی و اجتماعی چگونه است و تا چه میزان از مزایای حریم خصوصی خود در عرصه‌ی عمومی استفاده کرده است و آن بخشی که افشا شده است چه نسبتی با منافع کسب شده دارد. شیوه‌ی تامین منافع عمومی و نسبت آن با اجزا گروه‌های ذینفع  در ایران امروز هم باید مورد توجه قرار گیرد.

 

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

5 پاسخ

  1. در این ارتباط می خواهم به یک نمونه مشابه اشاره کنم : زمانی که خانم عبادی در ایران بود و بناچار با حجاب (روسری و مانتو، نه چادر) در انظار عمومی ظاهر می شد، خودش می گفت من با حجاب اجباری مخالفم اما چون رعایت حجاب در ایران به قانون تبدیل شده است، من هم چون وکیل و حقوقدان هستم موظفم آن را رعایت کنم. اما زمانی که به خارج می رفت، بی حجاب در انظار ظاهر می شد. هیچکس هم(به جز شاید یکبار هادی خرسندی) به وی ایراد نمی گرفت. رفتار خانم عبادی کاملاً مصداق رفتار یک شهروند صادق و قانون گرا بود- و هست. اما مورد آزاده نامداری تفاوت اساسی وجود دارد. وی مبلّغ به اصطلاح حجاب برتر یا همان چادر است و بارها و بارها از آن و حتا اجباری بودن آن دفاع کرده و بابت آن نیز لابد از کلی امتیازات و امکانات برخوردار شده است. اینکه حالا وی به غرب رفته و در آنجا در محلی عمومی بی حجاب ظاهر شده و ظاهراً هم هنگام گرفته شدن عکس روی برنگردانده است و در چشم دوربین نگریسته است، نشان دهنده دورویی و درعین حال وقاحت و بی اصولی اوست و بابت آن سزاوار افشاگری و مجازات بعدی از طرف جمهوری اسلامی.
    درضمن از یاد نبریم که این خود جمهوری اسلامی است که نقض حریم خصوصی مردم را به یک قاعده ۴۰ ساله تبدیل کرده است و به اتاق خواب مردم هم سرک می کشد و فراتر از آن، برای رفتارهای جنسی مردم هم تکلیف تعیین می کند.به قول معروف خود کرده (و خودخواسته) را تدبیر نیست!

  2. مشکل از نحوه استخدام افراد ناشی میشه.اگر معیار استخدام تخصص افراد باشه نه گرایشهای مذهبی و سیاسی آنها، جلوی خیلی از ریاکاری ها گرفته میشه. متاسفانه سازمان های گزینشی قبل از استخدام بیشتر بر سوالات مذهبی، احکام، سیاسی و حکومتی تاکید داره تا تخصص و فن افراد. و اینگونه است که همه این افراد برای استخدام شدن تظاهر به دینداری و پایبندی به رهبری میکنند. و این در همه همه نهادها ی حکومتی همه گیر است. تظاهر و ریاکاری برای کسب شغل و درآمد!

  3. به نظر من خانم نامداری یک حرکت انقلابی و هنجار شکن کرده اند. چگونه میتوان این خانم را برای یک عکس کاملن عادی و با لباس معمولی در یک پارک آن هم در سویس محاکمه و مجازات کرد حال آنکه ماجرا ی آن در همه جا، از جمله در سویس، پیچیده است. جایی که دولت ایران خود میخواهد تحت فشار افکار عمومی محافل حقوقی جهانی در مجازات مصرف مواد مخدر تخفیف دهد و توزیع تریاک را خود در دست بگیرد چگونه میتواند به بهانه عکس بی حجاب یک خانم در کنار شوهرش در یک پارک در حال نوشیدن نوشابه ای ، از هر نوع ، ” وا مصیبتا ” راه بیاندازد. اگر ده تا از این خانم ها جرات کنند و از این عکس ها بگیرند و آنها را منتشر کنند این مسئله عادی میشود.

  4. مقصود شما ازین نوشتار، احصای واکنشها و نظرات بوده یا علاوه بر آن، ارائه نظر مختار؟ یا اشاره به پیچیدگی موضوع برای اظهار تظر قطعی؟

  5. من گفته های آقای پرپنچی را صد درصد تأبید میکنم و اضافه میکنم که جامعه ایران یک جامعه بیماره از سیاستمدارش گرفته تا مجریش.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که در بقای آن نقش دارند، بسیار چالش‌برانگیز است. آیا می‌توان پذیرفت که کسانی که به دلایل مختلف به نظام دیکتاتوری

ادامه »

امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندی‌ها و خودآگاهی‌هایی است که انسان‌هایی عاشق، اندیشمند و بیزار از خشونت و

ادامه »

  در حالی‌که با نفس‌های حبس‌شده در سینه منتظر حمله نظامی اسرائیل به کشور‌مان هستیم، به نگارش این یاداشت کوتاه

ادامه »