آیا فرماندهان سپاه معنای «هزار کیلومتر» را می‌فهمند؟

فرزانه روستایی

سردار عزیز جعفری، فرمانده سپاه پاسداران در همایش فرماندهان نیروی زمینی سپاه در مشهد جمله مشهوری گفته است که کاش نگفته بود. وی مدعی شده اگر آمریکا تحریم‌ موشکی یا تحریم سپاه را دنبال کند، تنشی ایجاد می شود که باید پایگاه‌های خود را تا ‌۱۰۰۰ کیلومتر اطراف ایران جمع کند و اشتباه محاسباتی خود را با باید هزینه بالایی تصحیح کند. در پاسخ به چنین ادعای بزرگی که دیگر فرماندهان سپاه نیز مدل های مختلف آن را مطرح می کنند باید گفت از قضا خطر اشتباهات محاسباتی فرماندهان سپاه برای ایران بسیار خطرناک تر از تهدیدهای دولت ترامپ است.

ترامپ را همه می شناسند و معتقدند این رئیس جمهو غیر قابل پیش‌بینی ترین رئیس کاخ سفید و احتمالا رئیس جمهور یک دوره ای آمریکاست. ولی فرماندهان سپاه به عنوان رئیس یکی از دو بزرگترین نیروی نظامی کشورهم ادعاها و تهدیدهایی را مطرح می کنند که نه تنها بنیانی ندارد بلکه با تاسف٬ جملات آنها تا حدودی شبیه اظهارات و بلوف های محمد سعید الصحاف وزیر اطلاع رسانی صدام است.

پاسخ به این سوال که آیا سپاه توانایی و تجهیزات آن را دارد که همزمان با همه ناوگان پنجم آمریکا در بحرین و کل ارتش اسراییل به عنوان متحد آمریکا و همه شیوخ خود فروخته و تا دندان مسلح خلیج فارس درگیر شود احتیاج به دانش نظامی چندانی ندارد. زیرا داشتن حداقل دانش نظامی از معادله های منطقه ای و شکل بندی معادلات نظامی کشورهای منطقه همگی حاکی از این است که فرمانده سپاه بیشتر کنترل اعصاب خود را از دست داده است تا هر چیز دیگری.

مقدمه زیادی برای اثبات این موضوع لازم نیست که حتی اگر ایران توان نظامی قابل توجهی داشت در شرایطی که تقریبا هیچ متحد قابل اعتمادی ( شاید روسیه ) ندارد در هر جنگ زمینی دریایی و هوایی آسیب بسیار جدی خواهد دید زیرا نبردهای امروزی بسیار وابسته به تجهیزات و تسلیحات مدرن و به روز است٬‌ اما همه تاسیسات نظامی ایران به غیر از صنایع موشکی، به چهل سال قبل تعلق دارد و تقریبا از رده خارج است. به همین دلیل کارآمد ترین استراتژی در شرایط فعلی اجتناب از وارد نشدن به تنش و درگیری و صبر کردن برای این است که معادله های ضد ایران کمی تعدیل شود.

با این حال٬ فرض ما بر این است که کشور ایران یا حداقل سپا پاسداران چنان قدرت عظیمی را مهیا کرده است که تا شعاع هزار کیلومتر از همه نقاط مرزی ایران قادر به خنثی کردن و حتی به ضد خود تبدیل کردن هر معادله یا تهدیدی از سوی آمریکاست. حال برای ارزیابی توان فرضی سپاه باید دید چند پایگاه آمریکا یا متحد آمریکا در منطقه خاورمیانه وجود دارد.

برای باز کردن ادعای فرمانده سپاه و اینکه ۱۰۰۰ کیلومتر چقدر بزرگ است باید به چند فاکت اساسی توجه داشته باشیم :

۱ـ ایران کشور وسیعی است و فاصله بین دو نقطه شمال غربی و شمال شرقی آن با دو نقطه جنوب شرقی و نیز جنوب غربی آن بیش از ۲۰۰۰ کیلومت است. یعنی فاصله بین شهر ماکو در شمال غرب ایران و نیز پسابندر در جنوب شرقی ایران طبق محاسبه Google map
معادل ۲۲۳۸ کیلومتر است . اما فاصله بین درگز در شمال شرقی ایران و آبادان در جنوب غربی ایران ۱۲۷۳ کیلومتر است.

۲ـ بخش اعظم پایگاههای نظامی آمریکا به غیر از خود خاک آمریکا ٬ آلمان و نیز ژاپن، به لحاظ تدارکاتی تسلیحاتی و حتی آموزشی یا جاسوسی و راداری در حول و حوش منطقه خاورمیانه و اطراف مرزهای ایران متمرکز است.

۳ـ نگاهی اجمالی به تعداد و شمار پایگاه‌های آمریکا که در حوالی کل مرزهای خشکی و آبی ایران از شمال جنوب شرق و غرب کشور قرار دارد نتایج جالبی را نشان می دهد. بنا بر آنچه فرمانده سپاه مدعی است آمریکا باید همه این پایگاه‌های ذیل را که در هزار کیلومتری مرز اهای آبی خاکی ایران قرار دارند باید تعطیل کند. این در حالی است که تقریبا همه پایگاه‌های آمریکا در اطراف خاک ایران در فاصله کمتر از هزار کیلومتر قرار دارد. لیست این پایگاه‌ها با محاسبه فنی دقیق فاصله به شرح زیر است و عزیز جعفری معتقد است که سپاه توانایی همزمان مقابله با همه این این پایگاه‌ها را در اطراف نقشه گربه مانند ایران داراست. فاصله این پایگاه‌ها ادر اطراف ایران با نزدیکترین نقطه مرزی ایران به شرح ذیل هستند :

۳۸۰ کیلومتر فاصله دورترین پایگاه آمریکا در قندهار افغانستان٬ و یکی از پنج پایگاه نظامی آمریکا در این کشور

۵۸۱ کیلومتر فاصله بندر عباس تا ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین : این مرکز مقر فرماندهی کل ارتش آمریکا برای نظارت و مونیتورینگ دایره ای به شعاع بیش ازدو هزار کیلومتر است.

۱۳۹ کیلومتر فاصله آبادان تا کویت : پایگاه دریایی محمد الاحمد کویت از سوی گارد ساحلی آمریکا نیز استفاده می شود و از شاخه های ناوگان پنجم آمریکا در بحرین به حساب می آید.

۳۹۸ کیلومتر فاصله بوشهر تا قطر : پایگاه هوایی العدید الجویه که محل استقرار ۱۱ هزار پرسنل ارتش آمریکا و نیز مرکز اصلی عملیات همه ائتلاف های منطقه ای است. این پایگاه یکی از مراکز فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا و نیز یکی از مراکز فرماندهی کل نیروی هوایی ارتش آمریکست.


۴۰۰ کیلومتر فاصله تبریز تا پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه
: اینجرلیک پایگاه مشترک آمریکا و ارتش ترکیه است که نیروی هوایی عربستان نیز از آن استفاده می کند و موشک های پاتریوت اسپانیا نیز در آن مستقر هستند . ذخیره ای از سلاح های هسته ای آمریکا در اینجرلیک مستقر هستند٬ اما کدهای عملیاتی کردن آنها در پنتاگون قرار دارد.

۱۱۳۰ کیلومتر فاصله زابل تا مراکز کنترل هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در اسلام آباد: این مراکز با هماهنگی سرفرماندهی کنترل هواپیماهای بدون سرنشین در نوادا مراکز طالبان یا اعضای القاعده را هدف قرار می دهند و البته از کشورهای منطقه اطلاعات جاسوسی حمع آوری می کنند.

۱۰۵۸ کیلومتر فاصله قصر شیرین تا تاسیسات راداری دیمونا در صحرای نقب اسراییل : این پایگاه راداری مهمترین مرکز راداری آمریکا با برج های ۴۰۰ متری برای رصد موشکهای بالستیک تا شعاع ۲۴۰۰ کیلومتری است و اطلاعات آن حتی در اختیار اسراییل قرار داده نمی شود.

۹۹۹ تا ۱۱۰۰ کیلومتر فاصله قصر شیرین تا سه شهر مهم اسراییلی تل آویو ٬ ‌حیفا٬ و بیت المقدس
: بدین لحاظ که اسراییل مهمترین متحد آمریکا در خاورمیانه است و با سه فرماندهی در شمال با ۲۲ پایگاه ٬ در بخش مرکزی با ۲۴ پایگاه ٬‌ و در بخش جنوبی با ۲۱ پایگاه یعنی در مجموع ۶۷ پایگاه نظامی همگی در اختیار آمریکا قرار دارد به این علت که معاهده های نظامی امنیتی و لجیستیکی بین دو کشور این دو اقلیم را تبدیل به متحد جدا نشدنی کرده است.

آیا سپاه می تواند با این هشت پایگاه درگیر شود؟

با حضور این تعداد و حجم نیرو و سازمان نظامی در اطراف خاک ایران متاسفانه می توان به بی بنیاد بودن اظهار نظر فرمانده سپاه پی برد. اما هنوز یک نکته دیگر و بدتر وجود دارد که عزیز جعفری از آن اطلاع ندارد. چند سال پیش که تاسیسات هسته ای ایران با ویروس استاکس‌نت از کار افتاد فرماندهان نظامی و امنیتی ایران با این واقعیت دردناک کنار نیامدند که شکاف دانش و تکنولوژی کشورهای جهان سوم از جمله ایران٬ با جهان اول و آمریکا تقریبا ابدی و غیر قابل پر شدن است . وقتی چند پالایشگاه و تاسیسات پتروشیمی ایران سال گذشته باز هم با ویروس و نه با گلوله توپ و موشک و از راه دور به آتش کشیده شدند و ما دوباره درگیر یک جنگ اعلام نشده شدیم باز هم این نکته را دریافت نکردند که نقطه قدرت کشور ایران تکیه بر مردم و وفاق ملی است نه برنامه موشکی یا رویاهای بلند پروازانه . و این را نیز باز هم درنیافتند که توان موشکی خوب است اما نه مقدم بر وفاق ملی.

بنابراین ٬‌ به سرداران سپاه که در هر فرصتی آمریکا و اسراییل را تهدید می کنند تا جنگی به راه بیافتد و آنها با تکیه بر شرایط فوق العاده به اهداف نهان دیگری برسند باید یادآور شد که به احتمال زیاد جنگ بعدی اگر آغاز شود باز هم با ویروس و از طریق از کار انداختن سیستم نقت و گاز و پالایشگاه و مترو . تاسیسات برق و آب وتلفن و رادارهای فرودگاهی کشور خواهد بود. یعنی دیگر نه آژیر می کشند و نه حتی اعلام می کنند که جنگ با کشورها را آغاز کرده اند.

 

البته این بار اگر حمله ای به تاسیسات ایران صورت بگیرد فرماندهان سپاه تعجب نکنند که مثلا هواپیماهای اسراییلی از خاک افغانستان یا مثلا جمهوری آذربایجان وارد حریم هوایی ایران شوند و احتمالا مثلا از طریق آسمان پاکستان یا ترکیه فضای ایران را ترک کنند. متاسفانه فرماندهان سپاه هنوز دارند با خاطرات جنگ هشت ساله ۳۲ سال پیش سیر و سلوک می کنند . در حالیکه دنیای امروز هزار برابر پیچیده تر شده و هزار برابر بیشتر نیاز هست تا قبل از حرف زدن فکر کنیم. در غیر این صورت ٬ سخنرانی فرماندهان نظامی ایران بیشتر شبیه به سخنرانی های معروف و شنیدنی سعید الصحاف خواهد بود که آمریکایی ها نیمی از بغداد را اشغال کرده بودند، اما او قسم می خورد که چنین اتفاقی نیافتاده است.

با تاسف این واقعیت را باید پذیرفت که در جریان ارسال ویروس استاکس‌نت، تاسیسات کشور ایران آزمایشگاه امتحان کردن جدید ترین نسل سلاح های مخرب شد اما مسئولان ایرانی به روی خود نیاوردند و به جای اینکه به مردم واقعیت را بگویند‌٬ برای نابودی اسراییل تاریخ اعلام کردند.

https://www.youtube.com/watch?v=yfAeMtcURg0
http://www.distancefromto.net

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

11 پاسخ

  1. متاسفم که باید رک حرف بزنم با این مقاله که خوندم باید بگم با وجود این اقتصاد فاسد و ناکارامد و تحریمهر چقدر هم که به جایی وفادار باشید که اصولا نمیشه این طور بود چون وفاداری با وجود ضعف های طبیعی انسان مثل مادیات و… رنگ میبازه حالا فرض کنید مثل ربات بی نیاز از نیازهای اساسی باشید یعنی دقیقا ربات باشید ولی حتی یه ربات هم وقتی اسیب ببینه نمیتونه در میدان جنگ بجنگه چه برسه به جمعیت ایران که جووناش بی کار پولداراش بی عار بچه های کوچیکش بی سواد سواد داراش احمق و خالی از نخبه نظامی و پر از احمق تخیل گرا با این همه بابک زنجانی و مردم گرسنه اصلا بی شباهت به جوکنیست این سخنان داخلی چون که نه از نظر فنی و جمعیتی یا هر چی مثلا وسعت اصلا نمیشه مقایسه کرد بین ما و امریکا و بجز اون ۲۷ کشور پشتش که همه ابر قدرت هستن که میشه ناتو حالا اینا رو بزارید کنار به کشورایی فکرکنید که اقایون میگن پایگاهای امریکا رو در اون کشورها میزنن میشه تجاوز به خاک کشور های دیگه که اونم به ۲۸ کشور ناتو اضافه میشه جمعا میشه ۵۰ تا کشور که همه بی شک کلاهکهسته ای هم دارن فکر میکنید اگه بزنن به سیم اخر ۵۰ تا کلاهک بندازن تو ایران نفری یدونه از ما چی میمونه به نظر شما دوستان علاوه بر اون امریکا ابر ابر ابر قدرت اقتصادیه دنیاست که روسیه هم نمیتونه با هاش رقابت کنه و قبل از دست بردن به ماشه از تو میترکه میبینید که ترامپ شب میخابه صبح پا میشه دلار ۵۰۰۰ ت میره بالا وقتی گرونی میشه من و شما یا هر کی اول به فکر شکمش میفته یا جنگ شما بگید . حالا با این تفاسیر ایا اصلا نه ایران نه ایران لبنان سوریه فلسطین عراق یا هر جای دیگه میتونه حتی یه فشنگ به مرز قاره امریکا بزنه موشک پیش کش .

  2. سرکار خانم روستائی و همراهان!
    جالب است! خودتان روضه می خوانید و گریه می کنید و برای خود دست می زنید و یا سینه می زنید.
    در هر جنگی، چیزی بنام جنگ روانی و کری خوانی و رجز خوانی مطرح است.
    شما مثل اینکه دلتان هول افتاده و میخواهید این کری خوانی را بی اثر کنید.
    توصیه می کنم مقاله را انگلیسی بنویسید و بفرستید برای ترامپ!

  3. کرمانیها ( که غالبا” مردان آرامی هم هستند) یک ضرب المثل جالبی دارند. می گویند؛ آغا توی دعوا وقتی که دیدی طرفت قویتر از خودته یه چوسه بزن، یارو جا زد که بهتر، جا نزد خودت بخورش! حالا حکایت این حاجی ست. پدر جان! دوره این هارت و پورتها گذشته. دارید همه چیز رو بباد می دهید. جهنم خودتان، مملکت داره از دست میره. بیدار شوید از خواب گران!
    سپاس از فرزانه گرامی برای زحمات آگاهی بخش شما.

  4. خانم روستائی آرایشی که پیشنهاد می کنید زمانی صادق است که جنگ ِدو طرف یا در دام و تله” کی میاد به جنگ من آی نفس کش،” افتادن طرف دیگر، در خلا و غیبت انسانهای دیگر و جامعه ناظر صورت گیرد. حتی در خیابانها ی شهر یکی به دیگری می توپد و میخواهد دمار از روزگارش در آورد یا هر دو متفقا میخواهند کشتی بگیرند، مردم مانع و واسط میشوند، ضعیف را از مهلکه در می برند و قوی را به آرامش و تسلط بر اعصاب تشویق میکنند. اگر بنشینند و فقط نگاه کنند با انتقاد کسانی روبرو خواهند شد که بعد از آنها می پرسند شما آنجا بودید چرا آنها را از هم جدا نکردید

  5. علوم سیاسی همچون علوم تجربی ماند ریاضی، و فیزیک و … ثابت و مشخص نیستند بلکه در گذر زمان دچار تغییر و تحول می شوند. طبیعتا پیشبینی ناپذیری یکی از روشهای مهم در برخی مباحث سیاسی است.

  6. اگر میزان عقب ماندگی نظامی سپاه را نسبت به آمریکا بپذیریم که می پذیریم آیا هر چه هم این موجود ضعیف تر از هر نظر، رجز خوانی کند، آیا در صحنه عمل آنکه نیرومند تر است خطرش، یعنی خطر آسیب زدنش بیشتر نیست؟ آیا به او هم اشاراتی نباید کرد که زیادی بر دُهل جنگ نکوبد شایسته نیست. آیا جنگ طلبی او را هم نباید رو کرد و به معرض نمایش گذاشت که چطور مهره به مهره راه جنگ را صاف میکند؟

    1. علوم سیاسی و منطق نظامی می گوید وقتی تفاوت کمیت و کیفیت دو قدرت نظامی فاحش است برنده کسی است که خویشتنداری در پیش بگیرد.

      مگر اینکه کشور کانند کره شمالی ملک شخصی رهبر حزب باشد.

      در ضمن علوم سیاسی این را نیز می گوید که فقط کودن ها تن به جنگ می دهند و آنانی که باهوش هستند همیشه جاخالی می دهند.

    2. این ما هستیم که چهل سال شعار کوبیدن پرچم اسلام بالای کاخ سفید و سی سالی هم بالای کاخ کرملین سر داده و میدهیم و ریختن صهیو نیستها به دریا ، سایر کشورها هم البته ، غیر از انگلیس که از خودمان است ، قابل این حرفها نیستند !

  7. روضه خوانی از کتاب مقاتل استنساخ میکرد ، رسید به جایی که نوشته بود حضرت علی اکبر ۱۰ تن از اشقیا را به درک واصل کرد ، فکر کرد که تعداد ۱۰ تن برای جوان رشیدی چون علی اکبر کم است و در حالی که زیر لب میگفت ، بگذار بکشد این ااشقیا را چند صفر به آن اضافه کرد !
    فرمانده سپاه پرورده این مکتب است !!

  8. مقاله خوبی بود. اما بهتر است از بیان اصطلاحاتی کلی و نادقیق مانند رئیس جمهور یک دوره‌ای یا شیوخ خودفروخته و … خودداری شود. کاری که شیوخ عرب امروزه انجام می‌دهند بیشتر مصداق خودخریدگی دارد تا خودفروختگی چرا که استفاده از حضور قدرتمندترین کشور جهان در خاک خود و داشتن روابط خوب با آن نشانه هوشمندی آنهاست نه عیبشان. ناتوانی ایرانیان در توسعه (از جنبه‌های مختلف آن مثل فرهنگی، علمی، اقتصادی و …) تفاوت زیادی با ناتوانی آنان ندارد، اما آنها واقعیت را پذیرفته‌اند و ما در خیال خام خود روزگار سپری می‌کنیم چه بسا خود را به دردسرهای عظیمی که شما هم به برخی از آنها اشاره کردید انداخته و در معرض خطرهای بزرگی قرار می‌دهیم.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »