جاسوسی موساد یا اختلاف‌های درونی سپاه

پیچیدگی‌های پرونده مداحان و مدیران عماریون؛

زیتون-مهدی تاجیک: یکی از پرونده‌های پیچیده سال‌های اخیر با نام سه نفر از مداحان مشهور و دو نفر از مدیران وب‌سایت عماریون گره خورده است.

در هفته‌های گذشته گزارش‌های متعددی وجود داشته درباره این که رضا هلالی، روح‌الله بهمنی و محمدحسین حدادیان به دلیل «ارتباط بَا یک زن که کارمند سفارت فرانسه در تهران» و جاسوسی برای اسراییل بازداشت شده‌اند.

رضا گلپور نویسنده کتاب جنجالی «‌شنود اشباح» و محمدحسین رستمی از مدیران عماریون هم طبق ادعای محمود صادقی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی اکنون به اتهام جاسوسی برای موساد در زندان به سر می‌برند.


سوال‌های بی پاسخ پرونده مداحان

مقام‌های قضایی و امنیتی تاکنون درباره این پرونده اطلاعات خاصی را افشا نکرده‌اند ولی غلامحسین محسنی اژه‌ای سخنگوی دستگاه قضایی روز ۸ مرداد٬ بازداشت دو مداح را تایید کرد و گفت که یکی از آنها با سپردن وثیقه آزاد شده است.

او از دادن هر اطلاعاتی درباره چرایی بازداشت این افراد طفره رفت و تنها به این بسنده کرد که دادگاه ویژه روحانیت مشغول بررسی پرونده است. سکوت قوه‌قضاییه درباره این پرونده به کانال‌های خبری تلگرامی مجال داد که ادعاها درباره دلایل بازداشت مداحان را ادامه دهند و در نهایت رضا هلالی با انتشار یک فاصل صوتی و روح‌الله بهمنی با انتشار ویدیوی به صورت تلویحی شایعات درباره بازداشت و اتهام جاسوسی برای اسراییل را تکذیب کردند

تکذیبه آنها راه انتشار خبرهای بعدی درباره این موضوع را نبست و بعدتر گفته شد که متهم اصلی در این پرونده رضا هلالی بوده و روح‌الله بهمنی و محمدحسین حدادیان به واسطه‌ ارتباط‌‌‌شان با او بازداشت شده‌اند.

سوال‌های کلیدی درباره این پرونده به رغم شایعه‌های منابع خبری غیررسمی هنوز به قوت خود باقی‌ است.

نخست این که اگر مداحان مورد اشاره واقعا به جرمی سنگین مانند جاسوسی برای اسراییل بازداشت شده‌اند چرا بعدا یکی از آنها به قید وثیقه آزاد شده است؟ چرا آنها این اجازه را پیدا کرده‌اند که در فایل صوتی و ویدیویی این شایعه‌ها را درباره خود تکذیب کنند و چرا پرونده به دادگاه ویژه روحانیت ارجاع داده شده است؟

برای هیچ کدام از این پرسش‌ها هنوز جوابی وجود ندارد و مشخص است که دستگاه‌ قضایی و امنیتی تمایلی به درز دادن اطلاعات بیشتر درباره این افراد و موارد احتمالی اتهامی آنها ندارد. نکته جالب توجه اما این است که قوه‌قضاییه شایعه اتهام جاسوسی را درباره این افراد تکذیب هم نکرده و فضای پر تعلیق را بالای سر پرونده نگه داشته است.

افسران جنگ نرم در بازداشت سپاه

ماجرای پرونده رضا گلپور و محمدحسین رستمی از پرونده مداحان هم پیچیده‌تر است. خبر بازداشت گلپور را «‌زیتون» به نقل از منابع خود در ۲۷ بهمن ماه سال گذشته برای نخستین بار اعلام کرد و نوشت که وی در بند ۲ الف اطلاعات سپاه در زندان اوین نگه‌داری می‌شود.

پر رنگ شدن شایعه‌ها درباره اتهام جاسوسی مداحان و مدیران سایت عماریون باعث شده که برخی از بازداشتی‌های سال ۱۳۸۸ با طعنه از دستگاه قضایی و امنیتی بپرسند چرا در همه این سالها نسبت به فعالیت این افراد بی‌توجه بوده

زیتون در همان‌زمان فاش ساخته بود که گلپور با اتهام‌های متعددی چون «جاسوسی برای کشورهای بیگانه، ترور شخصیت‌های نظام و سهم‌خواهی در برابر انتشار اخبار کذب» روبروست. منابع زیتون گفته بودند بازداشت گلپور و محمدحسین رستمی «تسویه حساب شخصی در رده بالای نهادهای امنیتی» در پی «نشر برخی اخبار خاص» از جانب این فرد و سایت عماریون است.

عبدالرضا داوری از مشاوران محمود‌احمدی‌نژاد پس از بازداشت٬ خبر زیتون را تایید کرد و در خرداد ماه امسال گفت که رضا گلپور را در کتاب‌خانه بند ۴ زندان «اوین» دیده است. در گزارش داوری آمده بود که گلپور توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شده و به اتهام «ارتباط با اسراییل»، «تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی» و «توهین به رهبری»، هشت ماه است که در زندان به سر می برد.


گلپور و رستمی از کجا آمدند

نام گلپور برای نخستین بار در سال ۱۳۸۳ پس از انتشار کتاب «شنود اشباح» بر سر زبان‌ها افتاد. کتابی در آن برخی از حامیان دولت محمد خاتمی یعنی افرادی مانند عطریانفر٬ ربیعی و آیت الله موسوی خوئینی‌ها متهم به جاسوسی برای بیگانگان شده بودند. کتاب چند ماه پس از انتشار به دستور رییس‌جمهور وقت جمع‌اوری شد و گلپور هم چند ماهی به زندان افتاد اما در نهایت دادگاه برای او جریمه‌ای یک و نیم میلیونی در نظر گرفت.

گلپور در سال ۱۳۸۸ از فعالان ستاد انتخاباتی محمود احمدی‌نژاد بود ولی دو سال بعد در پی بالا گرفتن تنش‌ها بر سر اسفندیار رحیم‌مشایی اقدام به اتهام‌زنی علیه او کرد و حتی وی را در چند قتل دخیل دانست. محمدحسین رستمی که مانند گلپور بزرگ‌شده شهرری است در انتخابات سال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸ از محمود احمدی‌نژاد حمایت کرد ولی بر سر ماجرای مشایی با تاسیس وبسایت «‌عماریون» به افشاگری‌های سریالی علیه آنچه «‌جریان انحرافی» خوانده می‌شد اقدام کرد.

او در مصاحبه‌ای با روزنامه شرق پیرامون هدف تاسیس وبسایت عماریون گفته بود:«رسالت اصلی خود را در مبارزه با شیطان بزرگ آمریکای جهان‌خوار می‌دانیم، اما اولین سایتی هستیم که این جریان انحرافی را به صورت علمی و متقن افشا کردیم.» رستمی در آن مصاحبه از حلقه مشایی به عنوان «جریان منحرف نفوذی ضدولایت» یاد کرده بود.

احتیاط در نتیجه‌گیری

پر رنگ شدن شایعه‌ها درباره اتهام جاسوسی مداحان و مدیران سایت عماریون باعث شده که برخی از بازداشتی‌های سال ۱۳۸۸ با طعنه از دستگاه قضایی و امنیتی بپرسند چرا در همه این سالها نسبت به فعالیت این افراد بی‌توجه بوده و در عوض کسانی را به جاسوسی متهم کرده که بعدا مشخص شده هیچ سندی درباره‌شان وجود ندارد.

نکته قابل توجه اما این است که اتهام‌های جاسوسی در نظام قضایی ایران ممکن است صرفا به عنوان پوششی برای پرهیز از درز دادن اطلاعات اصلی پرونده به کار رود و تجربه هم نشان داده که بسیاری از فعالان مدنی و سیاسی اصلاح‌طلب با اتهام جاسوسی بازداشت و برای مدت‌ها در حبس نگه‌داری شده‌اند بدون این که در نهایت هیچ سند روشنی درباره درستی این اتهام ارایه شود.

بنابراین باید این فرض را در نظر گرفت که پرونده کنونی هم می‌تواند از جنس پرونده‌های سابق و اتهام‌های بدون سند درباره جاسوسی باشد. از آنجا که بازداشتی‌ها به دلایل نزدیکی‌شان به لایه‌های امنیتی از اطلاعات و سندهایی برخوردار بوده‌اند شاید این فرض به واقعیت نزدیک تر باشد که بازداشت آنها در راستای اختلاف‌های داخلی همین نهادها اتفاق افتاده است.

تلگرام
توییتر
فیس بوک
واتزاپ

یک پاسخ

  1. مملکت و فرهنگ ملوک الطوایفی همین است. هر کس هر جا زورش می رسد سلیقه اش را عمل و اعمال می کند!
    چرا راه دور برویم؟ همین زیتون! هرجا بخواهد سانسور می کند، خشونت کلامی را تعریف می کند، آنطوری که بخواهد بر یکی صادق میداند و بر دیگری نه. برچسب می زند، و….
    البته کار خوب هم می کند، از جمله عمده ی نظرات حقیر را نشر می دهد.

دیدگاه‌ها بسته‌اند.

رسانه‌های گوناگون و برخی “کارشناسان” در تحلیل سیاست‌های آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، به‌طور مکرر از مفهوم “فشار حداکثری” (Maximum Pressure) استفاده می‌کنند. این اصطلاح شاید برای ایجاد هیجان سیاسی و عوام‌فریبی رسانه‌ای کاربرد

ادامه »

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی جدی میان من و یکی از همکاران و دوستان

ادامه »

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در شکل گیری و حمایت گسترده

ادامه »