زیتون– محمدجواد مظفر، مدیر انتشارات کویر٬ در مورد علت عدم انتشار جلد سوم خاطرات ابراهیم یزدی توضیح داد: «متاسفانه در ۱۶ ماه اخیر برای انتشار جلد سوم خاطرات مرحوم ابراهیم یزدی به مشکل برخوردیم. در این مدتی که کتاب تحت عنوان «شصت سال صبوری و شکوری: خاطرات دکتر ابراهیم یزدی: ۱۱۸ روز در نوفللوشاتو» برای دریافت مجوز به ارشاد رفته است و از یک سال قبل که ارشاد آن را تحویل دفتر نشر آثار امام خمینی داده است با اعلام این موسسه برای حذف ۱۳۰ صفحه از کتاب که نه مورد موافقت من و نه خود دکتر یزدی قرار گرفت برای انتشار به مشکل برخورده است.»
به گفته مظفر حتی وساطت بزرگان جریان اصلاحات هم تاکنون نتوانسته مشکلی که بر سر انتشار خاطرات ابراهیم یزدی به وجود آمده را مرتفع کند.
مدیر انتشارات کویز تاکید کرد که «حتی خواستار ورود حاج حسن آقا به موضوع شدیم تا بلکه فرجی شود اما متاسفانه داستان آنقدر طول کشید که متاسفانه با رحلت مرحوم یزدی آرزوی دیدن خاطرات چاپشدهاش از این مرد بزرگ گرفته شد. ما مجلدهای بعد از جلد سوم را هم آماده کردهایم اما منتظر بودیم تا بعد از انتشار جلد سوم به تریبت مجلدهای ۴ و ۵ و ۶ را هم زیر چاپ ببریم که همچنان منتظر اجازه انتشار جلد سوم را میکشیم و در غم از دست دادن ایشان هم عزادار شدیم.»
مجلدهای اول و دوم کتاب خاطرات مرحوم ابرهیم یزدی را با عنوانهای «شصت سال صبوری و شکوری: خاطرات دکتر ابراهیم یزدی: از تولد تا هجرت» و «شصت سال صبوری و شکوری: خاطرات دکتر ابراهیم یزدی: هجده سال در غربت» از سال ۹۲ و با آمدن دولت تدبیر و امید و سکانداری علی جنتی بر وزارت ارشاد مجوز چاپ گرفته و فرصت انتشار یافتد تا در سالهای ۹۳ و ۹۴ به ترتیب زیر چاپ رفته و به کتابفروشیها بیایند.
مظفر در توضیح ایراداتی که دفتر تنظیم و نشر امام خمینی از جلد سوم خاطرات ابراهیم یزدی گرفته، توضیح داد که براساس قانونی که مجلس پس از درگذشت بنیانگذار انقلاب تصویب کرده است اگر در کتابی نقل قولی از آیتالله خامنهای آورده شده و دفتر تنظیم و نشر امام خمینی اعلام کند این گفتهها براساس اسناد موجود و صحیفه امام جلد فلان، صفحه فلان تفاوتهایی دارد عین گفتهها و نوشتهها از صحیفه باید در آن کتاب نقل شود و ناشر و نویسنده متکی بر استنادات دفتر نشر امام عمل کنند. اما در مورد این کتاب دفتر تنظیم و نشر آثار امام به نوعی از قانون مذکور تخطی کرده و میخواهد نظرات و دیدگاههای مشخصی را به جای دیدگاه دکتر یزدی که با اتکا با آن خاطراتش را نقل کرده جایگزین کند.
او در گفتوگو با ایلنا اضافه کرد به عنوان مثال ایراد میگیرند که در کتاب، نقش آیتالله طالقانی زیادی دیده شده، اصلا گیرم که درست میگویید و نقش آیتالله طالقانی پررنگتر از چیزی که بوده در کتاب آورده شده است خب این نگاه و خاطرات دکتر یزدی است و او اینگونه به تاریخ انقلاب نگاه کرده است. یا در مورد نقش روحانیون حاضر در پاریس میگویند این نقش دقیقا توضیح داده نشده است. خب دکتر یزدی اینطور صلاح دانسته و خاطراتش را بهگونهای نوشته که نمود نظرات و دیدگاههای خودش باشد. شما کتابی بنویسید و نگاه خودتان را منتشر کنید که چاپ هم کردهاید.
مدیر انتشارات کویر محل اصلی نزاع را هم پیشنهاد سفر آیتالله خمینی به فرانسه از سوی ابراهیم یزدی دانسته و گفت که محل اصلی نزاع هم بر سر پیشنهاد سفر آیتالله خمینی به فرانسه است که دکتر یزدی مدعی ارائه پیشنهاد این سفر به امام از سوی خود است و دفتر تنظیم و نشر آثار امام میگوید این تصمیم از سوی خود او و حاج احمد آقا اتخاذ شده و ربطی به پیشنهاد دکتر یزدی ندارد. البته این نزاع از زمان حیات حاج احمد آقا مطرح بوده و دکتر یزدی در این کتاب هم در بخشهای مختلف با استنادات مختلف و یادآوریهای صحنه گفتوگو و همراهیشان با امام در نجف تا مرز کویت طرح پیشنهاد سفر به فرانسه بهآیتالله خمینی را مطرح میکند که دفتر تنظیم و نشر آثار امام بر حذف این صفحات از کتاب اصرار دارد.
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…