Categories: خبرها

ابراز ناراحتی علنی رهبری از رای نیاوردن متحدانش در خبرگان

زیتون- چهارمین دوره از مجلس خبرگان رهبری نیز همچون گذشته به جای گزارش کار اعضای این مجلس که وظیفه شان نظارت بر رهبری است، با دیدار اعضا با آیت الله خامنه ای پایان یافت. ذر این دیدار رهبر ایران به طور صریح در مورد انتخابات اخیر و ترکیب مجلس خبرگان اعلام موضع کرد. او در دیدار امروز با اعضای خبرگان گفت:« البته برخی بزرگان هم هستند که رأی آوردن و یا رأی نیاوردن، هیچ خللی در شخصیت آنها ایجاد نمی کند و آقایان یزدی و مصباح از جمله این افراد هستند که حضور آنان در خبرگان باعث افزایش وزانت این مجلس می شود و نبود آنها نیز برای مجلس خبرگان خسارت است.» مصباح یزدی و محمد یزدی دو نفری هستند که با راه افتادن موج «رای سلبی» از ورود به مجلس خبرگان رهبری باز ماندند. با وجود اینکه فراز بعدی سخنان امروز رهبری ایران تاکید بر «آزادی عمل مردم» برای شرکت در انتخابات بود، عجیب است که او در مورد ترکیب مجلسی اظهار نظر می کند که طبق نص قانون وظیفه نظارت بر عملکرد او را برعهده دارد. به زبان دیگر رهبری عملا از ترکیب ناظرین جدید ناراضی است؛ او مجلس خبرگانی، همچون گذشته می خواست. مجلسی امن که زعمای آن معتقد باشند وظیفه خبرگان نه انتصاب رهبری و در پی آن نظارت بر او که کشف رهبری و تایید او است.

آیت الله خامنه ای در بخش دیگری از سخنانش بر «رقابتی بودن» انتخابات در نظام اسلامی تاکید می کند« انتخابات هفتم اسفند یک انتخابات رقابتی کامل بود زیرا جناح ها و افراد مختلف با شعارها و عناوین گوناگون در انتخابات حضور پیدا کردند و صدا و سیما نیز در اختیار کاندیداهای مجلس خبرگان بود و همه به معنی واقعی کلمه تلاش و رقابت کردند.» اما او مشخص نمی کند که به رغم ردصلاحیت های وسیع شورای نگهبان چطور می توان انتخابات هفتم اسفند را انتخاباتی رقابتی دانست؟  احمدجنتی، دبیر شورای نگهبان، پیش از انتخابات گفت تمام کسانی که شائبه «همراهی با فتنه را داشتند» رد صلاحیت کرده است. او که خود از نامزدهای انتخابات مجلس خبرگان نیز بود از مردم خواست تا به کسانی که به رغم تلاش او به دلایلی تایید صلاحیت شده اند، رای ندهند. نفس نامزدی اعضای شورای نگهبان که وظیفه نظارت بر انتخابات را دارند، زیر سوال بردن بی طرفی این نهاد است؛ چه برسد به اظهار نظر های قاطعی مانند اظهار نظر های آیت الله جنتی. با این حال رهبری ایران همچون گذشته به دفاع از منصوبان خود در شورای نگهبان پرداخت و با اظهار گلایه شدید از افرادی که در تبعیت ناخواسته از دشمن، شورای نگهبان را مورد هجمه قرار می دهند، گفت «شورای نگهبان کار خود را با جدیت انجام داد و اگر هم اشکالی وجود دارد مربوط به قانون است که باید اصلاح شود.» آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه شورای نگهبان یکی از چند مرکز اصلی نظام جمهوری اسلامی است که از ابتدای انقلاب مورد هجمه و تخریب استکبار بوده است، هرگونه تخریب بر ضد شورای نگهبان را اقدامی غیراسلامی، غیرقانونی، غیرشرعی و غیرانقلابی دانست. این سخنان امروز رهبری در نکوهش منتقدان شورای نگهبان هرچند به صورت کلی بیان شد، اما یافتن مرجع ضمیر آن کاری ساده است. هاشمی رفسنجانی، یکی از اصلی ترین منتقدین عملکرد شورای نگهبان در میان مسولان جمهوری اسلامی است که به خصوص بعد از رد صلاحیت حسن خمینی توانست به واسطه جایگاهش از این نهاد انتقاد کند.

رهبری در این جلسه نیز همچون اکثر جلسات شش سال گذشته بهانه ای برای به میان آوردن بحث «فتنه» یافت. او «رفتار کاملاً نجیبانه» کسانی را که در این انتخابات، رأی نیاوردند، یکی دیگر از ویژگیهای انتخابات هفتم اسفند دانست و  ادعا کرد:« برخلاف رفتار نانجیبانه کسانی که در سال ۸۸ رأی نیاوردند و با براه انداختن فتنه برای کشور هزینه بوجود آوردند و دشمن را به طمع انداختند، در این انتخابات کسانی که رأی نیاوردند، به پیروز انتخابات تبریک گفتند که این موضوع، بسیار با عظمت و با ارزش است.» البته آیت الله خامنه ای مشخص نساخت که اگر افرادی که در این انتخابات رای نیاوردند، هوادارانی برای به خیابان آمدن داشتند، چرا در قدم اول اسمشان از صندوق های رای بیرون نیامد؟

رهبری در جمع بندی این بخش از سخنان خود تاکید کرد «اعلام اعتماد مردم به نظام اسلامی در انتخابات هفتم اسفند، در نقطه مقابل تلاش دشمن برای «ایجاد دو قطبی مردم و نظام»، و «بی اعتبار کردن انتخابات» بود.» اگرچه احتمالا آیت الله خامنه ای فراموش کردند که برای اولین بار خود او بود که از عبارت «لیست مورد حمایت انگلیس» برای لیست خبرگان ملت استفاده کرد؛ مردم تلاش رهبر نظام را برای دامن زدن به ایجاد دو قطبی در این انتخابات را فراموش نخواهند کرد. دو قطبی که البته در نهایت به نفع لیست خبرگان ملت بود و مردم را برای هرچه بیشتر رای دادن به «لیست انگلیسی»، به گفته رهبری، تحریک کرد.  او همچنین در شرایطی شرکت مردم در انتخابات را «اعتماد مردم به نظام» می داند که شخصا پیش از انتخابات از مخالفان نظام و مخالفان شخص خودش برای شرکت در انتخابات دعوت به عمل آورده بود.  حال مشخص نیست که او چطور رای مخالفان نظام و مخالفان رهبری را به حساب «اعتماد به نظام اسلامی» می گذارد.

او همچنین در این سخنرانی به صفات رهبری پرداخت که قرار است توسط  خبرگان مجلس پنجم انتخاب شود. این بخش از سخنان او تقویت کننده شایعات مبنی بر بیماری احتمالی او و اهمیت مجلسی است که سومین رهبر را برای جمهوری اسلامی انتخاب می کند.

رهبری در پایان همچون تمام سخنرانی دوسال و نیم اخیر خود در لفافه سیاست های خارجی دولت یازدهم را زیر سوال برد. او با تأکید بر اینکه ابتدا، غربیها بنای دشمنی با ملت ایران را گذاشتند و اکنون هم به دنبال نفوذ هستند٬ مدعی شد «دشمن حدود ۱۰ راه را برای نفوذ علمی، فرهنگی و اقتصادی از جمله «ارتباط با دانشگاهها و دانشمندان»، «حضور در کنفرانسهای بظاهر علمی ولی با هدف نفوذ» و «فرستادن مأموران دستگاههای امنیتی در پوشش فعالیتهای فرهنگی» طراحی کرده است.»

رهبری ایران با به پایان بردن این بخش از سخنانش موفق شد در یک سخنرانی همزمان میرحسین موسوی، مهدی کروبی، سید محمد خاتمی، هاشمی رفسنجانی، سید حسن خمینی و حسن روحانی را مورد عتاب قرار دهد تا تقریبا تمام مسئولان ارشد نظام جمهوری اسلامی از ابتدای انقلاب تا امروز را نکوهش کرده باشد.

 

 

Recent Posts

بی‌پرده با کوچک‌زاده‌ها

حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هسته‌ای، در تحریریه روزنامه بحثی…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

سکولاریسم فرمایشی

بی‌شک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلوی‌ها در ایران برقرار‌شد تاثیر مهمی در…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مسعود پزشکیان و کلینیک ترک بی‌حجابی

کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

چرا «برنامه‌های» حاکمیت ولایی ناکارآمدند؟

ناترازی‌های گوناگون، به‌ویژه در زمینه‌هایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…

۲۸ آبان ۱۴۰۳

مناظره‌ای برای بن‌بست؛ در حاشیه مناظره سروش و علیدوست

۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظره‌ای بین علیدوست و سروش…

۲۴ آبان ۱۴۰۳