زیتون– انتشار لایحه بودجه سال ۹۷ و «افزایش سرسام آور عوارض خروج از کشور» واکنش کاربران شبکههای اجتماعی را برانگیخت.
اگر این لایحه توسط مجلس تصویب شود و شورای نگهبان آن را تایید کند، پس از این مسافران غیرزیارتی باید برای خروج اول ۲۲۰، خروج دوم ۳۳۰ و پس از آن برای هربار خروج ۴۴۰ هزار تومان عوارض بپردازند. در حالیکه پیش از این عوارض هربار خروج تنها ۷۵ هزار تومان بود.
عوارض خروج از کشور برای اولین بار در سال ۶۴ به دلیل «شرایط ویژه کشور» حاصل از جنگ با عراق وضع شد. دولت وقت برای کمبود بودجه و تامین نقدینگی لازم در دوران جنگ٬ با موافقت مجلس برای اولین بار عوارض خروج تعیین کرد.
شورای نگهبان این لایحه را با این شرط تایید کرد: «حق مسافرت و آزادی سفر از اعمال عادی و حقوق مسلم فردی و اجتماعی هر شخص است که طبق اصل ۲۰ قانون اساسی همگان از آن برخوردارند و برحسب بند ۷ اصل سوم قانون اساسی بر حسب قانون باید تأمین شود. سلب این حق در شرایط عادیبا موازین شرعی و قانون اساسی مغایرت دارد، ولی نظر به وضع فوقالعاده فعلی و جنگ تحمیلی با اکثریت آرا تأیید شد.»
اکنون بیش از ۲۰ سال از تصویب این لایحه میگذرد و بعد از آن هم، همه ساله عوارض خروج از کشور در بودجه سنواتی کشور تکرار شده است.
کاربران فضای مجازی با هشتک عوارض خروج از کشور به این بند از لایجه بودجه سال آینده واکنش نشان دادند.
علی عالی٬ روزنامه نگار در این باره توییت کرد: گویا #عوارض_خروج_از_کشور فقط در ایران و کوبا از مسافران گرفته میشود! یک نفر از دولت بیاید وپاسخ دهد چرا باید این پول داده شود؟ چرا این عوارض از ۷۵تومن به ۲۲۰تومن رسیده؟ مگر به قیمت دلار و بنزین و طلا و نفت مرتبط است؟!!
کاربر دیگری نیز نوشت: «قرار بود حصر رو بشکونن کل ملت رو کردن تو حصر #عوارض_خروج_از_کشور»
مهدی قدیمی٬ روزنامه نگار حوزه پارلمان اما توضیح داد که بودجه قانونی سال ۹۷، چیزی است که در صحن تصویب میشه. اینکه امروز منتشر شد لایحه س. معمولا یه بار در کمیسیون تلفیق، شخم میخوره و یه بارم زمان بررسی در صحن. برای مواردی از قبیل #عوارض_خروج_از_کشور از الان میشه از نماینده ها مطالبه گری کرد.
برخی از منتقدان افزایش عوارض خروج از کشور نیز٫ این موضوع را دستاویز نقد٬ رییس جمهوری قرار دادند که کمتر از یک سال پیش برای انتخاب او تلاش کرده بودند.
کاربر دیگری نیز نوشت: «این #دولت_تدبیر_و_امید هم جدیدا خیلی دور برداشته است. کسری #بودجه خودش را قراره از جیب #طبقه_متوسط و #اقشار_ضعیف تامین کند.#عوارض_خروج_از_کشور»
برخی دیگر نیز با «تگ کردن آیدی» رییس جمهوری در توییتر او را مستقیم مورد نقد قرار دادند: «@HassanRouhani عوارض خروج خودت و دولتت از کشور چقدر میشه؟ حساب میکنیم بخدا برید و برنگردید.کاری کنید دولت بعدی حتما تندرو باشه. شکست حزبتون در انتخابات بعدی رو از حالا تسلیت میگم. وای بر من که به تو رای دادم #عوارض_خروج_از_کشور»
بعضیها هم با جاشنی طنز و یا اشاره به اخبار سیاسی به این ماجرا پرداختند. مثلا کاربری با اشاره تلویحی به جریمه ۲۰۰ هزارتومانی سعید مرتضوی ، دادستان سابق تهران، در پروندهی کهریزک نوشت :
این طرح البته موافقانی، ولو محدود، نیز داشت. موافقان افزایش عوارض خروج٬ این موضوع را مرتبط با کاهش وابستگی کشور به درآمد حاصل از فروش نفت دیدند.
سمیه توحیدلو٬ فعال سیاسی اصلاح طلب در همین رابطه نوشت: «علیرغم مخالفتها با عوارض خروج به نظرم اضافه شدن مالیات طبقات مرفه لازمه. همین مبالغ رو به راحتی به کشورهای خارجی میپردازند. در جامعه ما کارمند و قشر کم درآمد است که تمام و کمال مالیات میدهد.»
مازیار خسروی٬ روزنامه نگار٬ نیز نوشت: «سالی ۹ میلیون نفر میروند خارج. دلیل ندارد از جیب بیش از ۶۰ میلیون نفری که نمیروند به آنها یارانه داده شود. اعتراضم به #افزایش_عوارض _خروج_از_کشور این است که چرا برای سفرهای زیارتی از جیب بقیه تخفیف میدهند.»
در حالی که بیش از دو سال از جنبش "زن، زندگی، آزادی"، جنبشی که جرقه…
بیانیهی جمعی از نواندیشان دینی داخل و خارج کشور
رسانههای گوناگون و برخی "کارشناسان" در تحلیل سیاستهای آینده ترامپ در قبال حاکمیت ولایی، بهطور…
زیتون: جلد دوم کتاب خاطرات طاهر احمدزاده اخیرا از سوی انتشارات ناکجا در پاریس منتشر…