زیتون-آرش بهمنی: دو روز پیش مخاطبان حسابهای کاربری برخی مدلهای ایرانی در اینستاگرام، با عکسی متفاوت مواجه شدند که خبر از «مسدود شدن» آن حساب کاربری با استناد به «پروژه عنکبوت ۲» میداد. پروژهای که یک روز بعد گرداب – وبسایت مرکز بررسی جرائم سازمانیافته سپاه پاسداران – آن را پروژه «نیروهای انتظامی و اطلاعاتی» و با «دستور مقام قضایی» معرفی کرد که پس از «اجرای کمفروغ و ناموفق فیلترینگ هوشمند اینستاگرام توسط وزارت ارتباطات» انجام شد.
براساس آنچه که در این عکسها ذکر شده، این حسابهای کاربری اینستاگرام با استناد به مواد ۶۳۹، ۷۴۲ و ۷۴۳ مسدود شدهاند و به نظر میرسد کنترل آنها در اختیار نیروهای امنیتی است.
بخش عمده صفحههای مسدود شده
براساس آنچه که یک منبع نزدیک به این افراد در تهران در اختیار «زیتون» قرار داد، الناز گلرخ، حمید فدایی، نیلوفر بهبودی، ندا کلاهی، ملیکا زمانی، شبنم مولوی و دنیا مقدم هشت نفری هستند که بازداشت شدند. به جز نیلوفر بهبودی و ملیکا زمانی (که گفته میشود قرار وثیقه سنگینی برای آزادی آنها مشخص شده)، بقیه افراد با سپردن قرار وثیقه، آزاد شدهاند. در این میان دو تن از آنها – الناز گلرخ و حمید فدایی – ایران را ترک کردند.
بازداشتشدگان به شکل عمده در زمینه مدلینگ در فضای مجازی فعالیت میکردند. برخی از آنها فعالیتهای دیگری – نظیر حضور در کلیپ برخی خوانندگان زیرزمینی – نیز انجام میدادند.
برخی وبسایتهای نزدیک به اصولگرایان، نظیر بولتننیوز، پیش از این نوشته بودند که «از دلایل دستگیری آنها عکسهای موجود در صفحات اینستاگرام آنها بوده است». این افراد اکنون فعالیت خود را در اینستاگرام نیز پایان داده یا کاهش دادهاند. پیش از این نیز برخی از آنها تعدادی از عکسهای خود را از حساب کاربری اینستاگرامشان پاک کردند.
الناز گلرخ پس از خروج از ایران با انتشار متنی در صفحه اینستاگرام خود، خبر بازداشتش را تکذیب کرد و نوشت که تنها برای ادامه فعالیت به خارج از ایران رفته. اما یک فرد نزدیک به گلرخ به «زیتون» گفت که مجبور به تکذیب خبر بازداشت خود شده و برخی مصالح را در نظر گرفته که چنین سخن گفته.
خبر بازداشت این افراد هیچگاه به شکل رسمی تایید نشد، اما حدود ده روز پیش غلامحسین محسنیاژهای، سخنگوی قوهقضاییه، در نشست خبری خود خبر از بازداشت هشت تن داده بود که «به عنوان مدل در شبکههای اجتماعی» فعالیت و برخی از آنها «جرمهای سنگینی مانند اشاعه فحشا و ترویج فساد» داشتند. او اضافه کرده بود که «تعدادی از آنها با قرار بازداشت آزاد و تعدادی نیز توجیه» شدند.
سال گذشته نیز سپاه پاسداران خبر از اجرای پروژه عنکبوت در فضای مجازی داده بود. پروژهای که بازداشتشدگان آن متهم به «توهین به مقدسات اسلام»، «انتشار آثار غیر اخلاقی مبتذل و مستهجن»، «تشویق افراد به ارتکاب جرائم منافی عفت» و «هتک حیثیت و توهین به اشخاص حقیقی و حقوقی» شده بودند. هدف از اجرای عنکبوت نیز «ناامنسازی شبکههای اجتماعی غربی برای تولیدکنندگان محتوای غیراخلاقی، مبتذل و مستهجن» اعلام شد.
در پروژه عنکبوت ۱ افرادی که در
وبسایت گرداب در گزارش خود پیرامون عنکبوت ۲ نوشت که این افراد برای ترویج سبک زندگی کاملا غربی و متضاد با تمام هنجارهای دینی و اجتماعی ایرانیان» تلاش میکردند و برخی از آنها علاوه بر «اشاعه فحشا و ترویج فساد» متهم به «اقدامات مجرمانه دیگری» هم هستند که در صورت اثبات همه آنها «مجازات سنگینی» خواهد داشت.
سختگیری و برخورد با مدلها البته مختص به افرادی که در فضای
همان زمان حمید قبادی، رئیس کارگروه ساماندهی مد و لباس، گفته بود که در این زمینه «برخوردهای سلبی و نظارتی» کافی نیست و باید با «جریانهای ضذ فرهنگ و بیفرهنگ» از سوی «نیروهای انتظامی و عوامل نظارتی» برخورد شود.
حدود هفده سال پیش و در زمان جدی شدن بحران هستهای، در تحریریه روزنامه بحثی…
بیشک وجود سکولاریسم آمرانه یا فرمایشی که توسط پهلویها در ایران برقرارشد تاثیر مهمی در…
کیانوش سنجری خودکشی کرد یک روایت این است که کیانوش سنجری، جوان نازنین و فعال…
ناترازیهای گوناگون، بهویژه در زمینههایی مانند توزیع برق، سوخت و بودجه، چیزی نیست که بتوان…
۱- چند روز پیش، مدرسه آزاد فکری در ایران، جلسه مناظرهای بین علیدوست و سروش…
آنچه وضعیت خاصی به این دوره از انتخابات آمریکا داده، ویژگی دوران کنونی است که…