زیتون– جمعی از فعالین سیاسی و اجتماعی در بیانیهای در گذشت علیاکبر معینفر را تسلیت گفتند.
به گزارش «زیتون» در این بیانیه علیاکبر معینفر ازجمله چهرههای شاخص اردوگاه گفتمانی «ملی ـ مذهبی» در ایران خوانده شده که با نگاهی مومنانه و متأثر از آموزههای دینی پا به کنشگری اجتماعی گذاشته بود و همواره امیدوارانه به تحولات سیاسی مینگریست.
علیاکبر معینفر٬ اولین وزیر نفت ایران ۱۲ دی ماه در گذشت.
متن کامل این بیانیه که برای انتشار در اختیار «زیتون» قرار گرفته٬ به شرح زیر است:
نام خدا
مِّنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ ۖ فَمِنْهُم مَّن قَضَىٰ نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن یَنتَظِرُ ۖ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا
پاکمرد آزادهای از قبیلهی نیکان وطندوست و آزادیخواه چشم بر جهان فروبست. مهندس علیاکبر معینفر از یاران قدیمی نهضت ملی ایران و دانشجویان فعال در جبهه ملی، سرپرست سازمان برنامه و بودجه پس از پیروزی انقلاب و وزیر نفت دولت موقت مهندس بازرگان به دیار باقی و پیشوایش دکتر محمد مصدق پیوست.
مرحوم معینفر از نمایندگان اقلیت (ملیگرا) مجلس شورای اول بود؛ او در کنار زندهیادان مهندس بازرگان، دکتر سحابی، دکتر یزدی و مهندس سحابی و شماری دیگر، ازجمله معدود نمایندگان منتقد اقتدارگرایی و سرکوبگری فزاینده پس از تکوین جمهوری اسلامی بهشمار میآمد.
زندهیاد معینفر نه تنها یکی از فعالان صادق و کوشندگان استوار آزادی و دموکراسی و توسعه ایران محسوب میشد، بلکه از نخبگان و پیشگامان مهندسی زلزله و مقاومسازی ساختمانها در برابر زمینلرزه بود.
عضو ارشد و پیشکسوت انجمن اسلامی مهندسین ایران و انجمن مهندسان محاسب کشور، سالها عضو هیئت مدیرههای «موسسه بینالمللی زلزله» و «موسسه اروپایی مهندسی زلزله» بود. افسوس که استبداد دینی حاکم بهخاطر دیدگاههای سیاسی و مواضع انتقادی وی، امکان استفاده از دانش و تخصص او را ـ چنانکه شایسته مقام علمی وی بود ـ فراهم نساخت.
با وجود تمام مصائب و محدودیتها و تهدیدهایی که متوجه مهندس معینفر شد، او در تمام چهار دهه گذشته از ابراز صریح و جسورانه دیدگاههای انتقادیاش پا پس نگذاشت. وی ازجمله چهرههای شاخص اردوگاه گفتمانی «ملی ـ مذهبی» در ایران بود که با نگاهی مومنانه و متأثر از آموزههای دینی پا به کنشگری اجتماعی گذاشته بود و همواره امیدوارانه به تحولات سیاسی مینگریست.
یکی از تکیهگاههای زندهیاد معینفر ـ که محققی فروتن در قرآن محسوب میشد ـ این آیه و تذکر وحی بود: «وَلَا تَیْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ …» (از رحمت خدا نومید مباشید). اینچنین، آن مرد صادق بر گرامیداشت «امید» و تکیه به آن، در عین صبوری و استقاومت در کنشگری اجتماعی و فعالیت سیاسی در راه آزادی و دموکراسی و توسعه ایران تاکید داشت.
نام نیک و بلند مهندس علیاکبر معینفر در حوزههای گوناگون (علمی ـ تخصصی و اجتماعی ـ سیاسی) ثبت و ضبط خواهد ماند.
صمیمانه برای خویشان و یاران آن مرد آزاده، صبوری، و برای جان نازنیناش علو درجات در هستی، آرزو میکنیم.
مهرداد احمدزاده، مهدی امینیزاده، عبدالعلی بازرگان، ایرج باقرزاده، محمد برقعی، بیژن بهادری، محمدباقر تلغریزاده، رضا جعفریان، رضا حاجی، محمد حیدری، تقی رحمانی، فرزانه روستایی، حمید شمس، معصومه شاپوری، رضا صدر، جلیل ضرابی، رضا علیجانی، نورالدین غروی، فرشید فاریابی، حسن فرشتیان، مصطفی قهرمانی، مرتضی کاظمیان، هادی کحالزاده، محسن کدیور، علی کلایی، پروین کهزادی، مسعود لدنی، رضا مسموعی، فهیمه ملتی، مهدی ممکن، مهدی نوربخش، حسن یوسفی اشکوری
۱۳ آبان در تاریخ جمهوری اسلامی روز مهمی است؛ نه از آن جهت که سفارت…
در تحلیل سیاسی و روانشناختی دیکتاتوری، مسئله مقصر دانستن پذیرفتگان دیکتاتوری به عنوان افرادی که…
امروز یکم نوامبر، روز جهانی وگن است؛ این روز، یادبودِ تمام دردمندیها و خودآگاهیهایی است…
درآمد در این نوشتار به دو مطلب خواهم پرداخت. نخست، تحلیلی از عنوان مقاله و…