زیتون-سینا پاکزاد: یک روز پس ازنامه مهدی کروبی به رهبر جمهوری اسلامی نزدیکان آیتالله خامنهای و حتی رسانههای اصلی وابسته به او سکوت کردهاند. آیتالله خامنهای نیز روز چهارشنبه در حضور خود در آرامگاه آیتالله خمینی حتی به صورت تلویحی دراینباره سخن نگفت. این سکوت البته روش معمول جمهوری اسلامی است و آنان پس از مدتی تلویحا و صریحا به کروبی حمله خواهند کرد.
رسانههای ایران نیز البته از انتشار این نامه منع شدهاند و برخی مدیران رسانهها روز سهشنبه پیامکهایی دریافت کردند که درباره عواقب انتشار نامه مهدی کروبی به آنان هشدار میداد.
۷ سال حصر غیرقانونی نتوانست #مهدی_فرزند_احمد را خفه کند. خروشید همچو شیر اما هیچ برای خود نخواست؛ مطالبه او سراسر بهروزی ایرانیان و سربلندی اسلام و ایران است.
عمرت دراز باد شیر پیر در زنجیر که ملتی دعاگوی توست— مصطفی تاجزاده (@mostafatajzade) January 30, 2018
از میان وبسایتهای اصولگرایان نیز معدودی از آنها به این نامه پرداختهاند. وبسایت جهاننیوز، وابسته به علیرضا زاکانی، تحلیل رضا سراج از چهرههای رسانهای اصولگرا و از بازجویان سابق سازمان اطلاعات سپاه پاسداران را منتشر کرده است.
رضا سراج این نامه را به این معنا دانسته که در آستانه روزهای پیروزی انقلاب اسلامی «دور جدیدی از التهاب و فتنهآفرینی برای اعمال فشار خارجی به کشور در دستور کار قرار گرفته است».
هرچند ممکن است سکوت درباره نامه کروبی تا مدتی ادامه پیدا کند اما این نامه یادآور آن تمثیل مشهور «ساز»ی است که بعدها صدایش در میآید و تاثیرات خود را در فضای سیاسی در ماههای آینده خواهد گذاشت.
وی با اشاره به گزارشها درباره احتمال رفع حصر کروبی تاکید کرده که «انتشار این نامه، ناظر بر نیازمندی فتنهگران و جریان ضدانقلاب به حفظ سوژه تبلیغی علیه نظام است» و«باید بین انتشار این نامه و زیادهخواهیهای غربیها از ایران، رابطه معناداری را جستجو کرد».
سخنان رضا سراج درباره احتمال رفع حصر مهدی کروبی از نگاه حامیان کروبی نیز یکی از دلایل نگارش این نامه است البته در تحلیلی متفاوت. آنان معتقدند که کروبی حاضر نیست برای رفع حصر خود باج بدهد و نه تنها از مواضع خود عقب ننشسته، حتی حاضر نیست سکوت هم بکند.
عبدالله گنجی، مدیر مسئول روزنامه جوان، نامه کروبی را ناشی از «کینه شخصی» دانسته است. برخی از چهرههای اصولگرا نیز با انتشار نامه مهدی کروبی به اکبر هاشمی رفسنجانی در سال ۸۴، کوشیدند به نوعی جلوه دهند که پیش از این از نگاه کروبی هاشمی رفسنجانی باعث و بانی مشکلات کشور بوده نه آیتالله خامنهای.
به جز اصولگرایان، بهجز مصطفی تاجزاده، اصلاحطلبان نیز به نامه کروبی واکنش نشان ندادهاند. برخی از آنان قاعدتا حاضر به پرداختن هزینه همراهی با این نامه نیستند.
اما در این میان علی مطهری، نایب رئیس مجلس، که بیپرواترین مواضع را درباره حصر مهدی کروبی و میرحسین موسوی داشته، از این نامه استقبال کرده است.
وی این نامه را دارای تاثیر «مثبت» ،«دلسوزانه و برای اصلاح امور» خواند و تاکید کرد که این نامه «باید به رفع حصر کمک کند».
آقای مطهری اضافه کرد:«در واقع ایشان کل حرفها و اعتقادات خود را در نامه بیان کرده است، اگر از حصر خارج شود، بالاخره صحبتی بیش از این ندارد و به هرحال انتقاد هم آزاد است».
وی تاکید کرد که کروبی دراین نامه اعتقادات خود را بیان کرده و «اگر حصر رفع شود صحبت بیشتری ندارد اما باید به نامه و حرف ها توجه شود، این نشانه آزادی است و هر کسی میتواند حرفهای خود را بزند».
مطهری درباره انتخابات سال ۸۴ نیز خواستار آن شده که مسئولان وقت «پاسخگو باشند».
اشاره علی مطهری به بخشههایی از نامه کروبی درباره تقلب در انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۴ است.
کروبی در نامه خود به رهبر جمهوری اسلامی نوشته بود:«شما که از جزئیات پروندهای که وزارتخانههای کشور و اطلاعات در سال ۱۳۸۴ پیرامون دخالتهای نظامیان و شبه نظامیان در امر انتخابات ریاست جمهوری تهیه کرده بودند مطلع بودید. متأسفانه آقای خاتمی آن گزارش را بنا به ملاحظاتی انتشار عمومی نداد و همین امر مورد اعتراض کتبی اینجانب قرار گرفت».
به جز اصولگرایان، اصلاحطلبان نیز به نامه کروبی واکنش نشان ندادهاند. برخی از آنان قاعدتا حاضر به پرداختن هزینه همراهی با این نامه نیستند.
پیش از این علی مطهری، نایب رییس مجلس، گفته بود که براساس شکایت اکبر هاشمی رفسنجانی «۱۱۰ نفر از فرماندهان نظامی» در دادگاه به دلیل «دخالت در انتخابات» ریاست جمهوری ۸۴ محکوم شدند.
آقای مطهری همچنین به نقل از آقای هاشمی رفسنجانی اعلام کرده بود که او به دلیل اینکه، اجرای این حکم «برای نظام بد» میشده، از اجرای آن گذشت کرده است. فرماندهان سپاه پاسداران اما این سخنان نایب رئیس مجلس را تکذیب کردند.
اکبر هاشمی رفسنجانی نیز هر چند درباره انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ «پناه بردن» به خدا را انتخاب کرد اما بعدها تاکید کرد که در انتخابات این سال تقلب شده است.
هرچند ممکن است سکوت درباره نامه کروبی تا مدتی ادامه پیدا کند اما این نامه یادآور آن تمثیل مشهور «ساز»ی است که بعدها صدایش در میآید و پسلرزه های این نامه تاثیرات خود را در فضای سیاسی در ماههای آینده خواهد گذاشت.